ЕП - Најтежа група за Српкиње: Циљ је виза за Токио!

Еуробаскет 2019: Србија на Русију, Белорусију и Белгију! У Београду обављен жреб за Европско првенство кошаркашица, које ће се следеће године одржати у Србији и Летонији.  "Идемо тежим путем, али оптимиста сам", поручила потрпредседница КСС и бивша репрезентативка после жреба за Еуробаскет 2019. године.

Фудбал 13.12.2018 | 12:00
ЕП - Најтежа група за Српкиње: Циљ је виза за Токио!
Србија је добила ривале на Европском првенству кошаркашица које ће следеће године бити одржано у нашој земљи и Летонији, од 27. јуна до 7. јула.

Изабранице Марине Маљковић играће у групи Д са селекцијама Русије, Белорусије и Белгије, одлучено је жребом у Београду.

Ана Јоковић, потпредседница КСС задужена за женску кошарку признала је да је Србија могла и боље да прође на жребу.

"Најтежа група, али нема везе после ће бити лакше", поручила је уз осмех.

"Циљ је да будемо међу шест екипа, које иду на Олимпијске игре. Шта да кажем, опет идемо тежим путем, али оптимиста сам. Очекивала сам из последњег шешира Британију, није морало овако, али нема везе", навела је потпредседница КСС.

"Понављам, циљ је да стекнемо континуитет на олимпијским турнирима. Девојке ће свакако имати притисак, то говорим као бивша репрезентативка и потребно је да подржимо и њих и селекторку. Надам се да ће зрењанинска хала бити пуна", нагласила је Јоковић и додала да припреме почињу 1. маја, а да се за детаљан план чекало да се одржи жреб.

Кошаркашице Србије на Европском првенству 2019. године играће у групи Д заједно са селекцијама Белорусије, Русије и Белгије одређено је жребом у Београду.

Европско првенство одржаће се од 27. јуна до 7. јула 2019. године у Србији и Летонији, а земље домаћини угостиће по две групе прве фазе, док ће завршница бити одиграна у београдској Штарк арени. С обзиром на то да су организатори Еуробаскета могли да бирају по једног госта међу квалификованима, Кошаркашки савез Србије "позвао" је Словенију и са њом и Групу Ц.

Уводна рунда биће одиграна у Зрењанину ("Кристална дворана"), Нишу ("Чаир") и Риги, а титулу европског првака брани селекција Шпаније. Такође, овај турнир биће значајан јер је квалификациони за Олимпијске игре 2020, а "визе" ће изборити шест најуспешнијих селекција.

ГРУПЕ ЗА ЕУРОБАСКЕТ 2019

ГРУПА А: Украјина, Велика Британија, Летонија, Шпанија

ГРУПА Б: Шведска, Француска, Чешка, Црна Гора.

ГРУПА Ц: Мађарска, Турска, Италија, Словенија

ГРУПА Д: Белорусија, Русија, Белгија, СРБИЈА.

Председник Кошаркашког савеза Србије Предраг Даниловић најавио је да ће женски Еуробаскет бити велики догађај за Србију, која је земља кошарке.

"Велика ми је част да вам у име КСС и у своје име пожелим добродошлицу. Подсећам да је 1954. на Ташмајдану организован Европски шампионат за кошаркашице и од тада је Београд препознат као домаћин европских првенстава. Ове године обележавамо 95 година од доласка кошаркашке лопте и 70 година постојања Савеза, као и највеће успехе наше кошарке", изјавио је Даниловић.

ПИК И РОЛ

На церемонији жреба који је обављен у Старом двору предствљене су и маскоте Европског првенства – две мачке, Пик из Летоније и Рол из Србије

"Свим учесницима ЕП за кошаркашице гарантујемо искуство које неће заборавити. Свим такмичарима могу да пожелим успех на терену и стицање пријатељства ван терена, што је често и важније", напоменуо је председник КСС, бивши репрезентативац.

Камил Новак, извршни директор ФИБА Европе, подсетио да се ЕП други пут организује у две земље и назвао избор Србије и Летоније 'благословом".

Тургај Демирел, председник ФИБА Европа, истакао је важност Еуробаскета у Србији и Летонији.

"Женски Еуробаскет, као и мушки, био је и биће главно ФИБА такмичење у Европи. Еуробаскет за жене окупља најбоље кошаркашице. ФИБА Европа активно помаже развој женске кошарке, а следеће године ћемо у Србији и Летонији видети резултате тих напора. Видимо се", поручио је пред церемонију жреба у Београду.

Асистент на жребу била је Наташа Ковачевић, амбасадорка Еуробаскета, а осим председника КСС били су присутни и Саша Ђорђевић, селектор "орлова", Дејан Томашевић, генерални секретар КСС, Камил Новак, извршни директор ФИБА Европе, Тургај Демирел, председник ФИБА Европе, министар Вања Удовичић, потпредседник Олимпијског комитета Жарко Зечевић...

Репрезентација Србије највећи успех остварила је на Европском првенству у Будимпешти 2015. Године, када је освојила златну медаљу. Две године пре тога, у Француској освојила је четврто место, а 2017. у Чешкој била је 11.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар