EP - Najteža grupa za Srpkinje: Cilj je viza za Tokio!

Eurobasket 2019: Srbija na Rusiju, Belorusiju i Belgiju! U Beogradu obavljen žreb za Evropsko prvenstvo košarkašica, koje će se sledeće godine održati u Srbiji i Letoniji.  "Idemo težim putem, ali optimista sam", poručila potrpredsednica KSS i bivša reprezentativka posle žreba za Eurobasket 2019. godine.

Fudbal 13.12.2018 | 12:00
EP - Najteža grupa za Srpkinje: Cilj je viza za Tokio!
Srbija je dobila rivale na Evropskom prvenstvu košarkašica koje će sledeće godine biti održano u našoj zemlji i Letoniji, od 27. juna do 7. jula.

Izabranice Marine Maljković igraće u grupi D sa selekcijama Rusije, Belorusije i Belgije, odlučeno je žrebom u Beogradu.

Ana Joković, potpredsednica KSS zadužena za žensku košarku priznala je da je Srbija mogla i bolje da prođe na žrebu.

"Najteža grupa, ali nema veze posle će biti lakše", poručila je uz osmeh.

"Cilj je da budemo među šest ekipa, koje idu na Olimpijske igre. Šta da kažem, opet idemo težim putem, ali optimista sam. Očekivala sam iz poslednjeg šešira Britaniju, nije moralo ovako, ali nema veze", navela je potpredsednica KSS.

"Ponavljam, cilj je da steknemo kontinuitet na olimpijskim turnirima. Devojke će svakako imati pritisak, to govorim kao bivša reprezentativka i potrebno je da podržimo i njih i selektorku. Nadam se da će zrenjaninska hala biti puna", naglasila je Joković i dodala da pripreme počinju 1. maja, a da se za detaljan plan čekalo da se održi žreb.

Košarkašice Srbije na Evropskom prvenstvu 2019. godine igraće u grupi D zajedno sa selekcijama Belorusije, Rusije i Belgije određeno je žrebom u Beogradu.

Evropsko prvenstvo održaće se od 27. juna do 7. jula 2019. godine u Srbiji i Letoniji, a zemlje domaćini ugostiće po dve grupe prve faze, dok će završnica biti odigrana u beogradskoj Štark areni. S obzirom na to da su organizatori Eurobasketa mogli da biraju po jednog gosta među kvalifikovanima, Košarkaški savez Srbije "pozvao" je Sloveniju i sa njom i Grupu C.

Uvodna runda biće odigrana u Zrenjaninu ("Kristalna dvorana"), Nišu ("Čair") i Rigi, a titulu evropskog prvaka brani selekcija Španije. Takođe, ovaj turnir biće značajan jer je kvalifikacioni za Olimpijske igre 2020, a "vize" će izboriti šest najuspešnijih selekcija.

GRUPE ZA EUROBASKET 2019

GRUPA A: Ukrajina, Velika Britanija, Letonija, Španija

GRUPA B: Švedska, Francuska, Češka, Crna Gora.

GRUPA C: Mađarska, Turska, Italija, Slovenija

GRUPA D: Belorusija, Rusija, Belgija, SRBIJA.

Predsednik Košarkaškog saveza Srbije Predrag Danilović najavio je da će ženski Eurobasket biti veliki događaj za Srbiju, koja je zemlja košarke.

"Velika mi je čast da vam u ime KSS i u svoje ime poželim dobrodošlicu. Podsećam da je 1954. na Tašmajdanu organizovan Evropski šampionat za košarkašice i od tada je Beograd prepoznat kao domaćin evropskih prvenstava. Ove godine obeležavamo 95 godina od dolaska košarkaške lopte i 70 godina postojanja Saveza, kao i najveće uspehe naše košarke", izjavio je Danilović.

PIK I ROL

Na ceremoniji žreba koji je obavljen u Starom dvoru predstvljene su i maskote Evropskog prvenstva – dve mačke, Pik iz Letonije i Rol iz Srbije

"Svim učesnicima EP za košarkašice garantujemo iskustvo koje neće zaboraviti. Svim takmičarima mogu da poželim uspeh na terenu i sticanje prijateljstva van terena, što je često i važnije", napomenuo je predsednik KSS, bivši reprezentativac.

Kamil Novak, izvršni direktor FIBA Evrope, podsetio da se EP drugi put organizuje u dve zemlje i nazvao izbor Srbije i Letonije 'blagoslovom".

Turgaj Demirel, predsednik FIBA Evropa, istakao je važnost Eurobasketa u Srbiji i Letoniji.

"Ženski Eurobasket, kao i muški, bio je i biće glavno FIBA takmičenje u Evropi. Eurobasket za žene okuplja najbolje košarkašice. FIBA Evropa aktivno pomaže razvoj ženske košarke, a sledeće godine ćemo u Srbiji i Letoniji videti rezultate tih napora. Vidimo se", poručio je pred ceremoniju žreba u Beogradu.

Asistent na žrebu bila je Nataša Kovačević, ambasadorka Eurobasketa, a osim predsednika KSS bili su prisutni i Saša Đorđević, selektor "orlova", Dejan Tomašević, generalni sekretar KSS, Kamil Novak, izvršni direktor FIBA Evrope, Turgaj Demirel, predsednik FIBA Evrope, ministar Vanja Udovičić, potpredsednik Olimpijskog komiteta Žarko Zečević...

Reprezentacija Srbije najveći uspeh ostvarila je na Evropskom prvenstvu u Budimpešti 2015. Godine, kada je osvojila zlatnu medalju. Dve godine pre toga, u Francuskoj osvojila je četvrto mesto, a 2017. u Češkoj bila je 11.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar