"Јешћу мање да ми се скупи желудац", мит или истина?

Ако смањите количине хране коју поједете у току дана, да ли желудац стварно после неког времена постање мањи, па су вам довољне мање порције да утолите глад?

Здравље 13.12.2018 | 11:39
"Јешћу мање да ми се скупи желудац", мит или истина?
"Наравно", можда ће вам рећи мама или пријатељица, али… чак и ако је у питању особа која је у праву у вези са многим стварима, овде, нажалост, то неће бити случај.

"Желудац који се смањује" је ипак само мит.

Сви смо чули теорије о томе како кад једете мање после неког времена организам почне да вам "тражи" мање, па вам се апетит "ресетује", а током времена вам се и желудац "смањи", па једете мање.

Ако вам звучи смешно, то је зато што јесте смешно, кажу стручњаци.

Да, желудац, донекле, јесте еластичан, објашњава за портал Превентион др Нитин Кумар, гастроентеролог. И то јесте корисно у тренутку кад, рецимо, поједете обилан оброк. Такође, релативно брзо ће се вратити у уобичајену величину, чим сварите ту храну.

Али, неће наставити да се "скупља" чак ни ако ви почнете да једете много, много мање количине хране него што обично радите. Људи имају мање-више исти желудац, без обзира на то колико килограма имају.

Ако би конзумирање мање количине хране било све што је потребно да вам се желудац "смањи", могло би се очекивати да људи који нису гојазни имају мањи желудац него они који имају вишак килограма, али то није случај, наводи се у студији објављеној у стручном журналу Гастроентерологy.

И даље сте сумњичави? Размислите овако: људски организам је створен тако да може да прихвати количину хране која му је неопходна да задовољи енергетске потребе чак и у временима кад хране нема довољно. У временима велике глади, која су периодично долазила током историје рецимо. Кад би се желудац стварно "смањивао" кад једемо мање - па то се не би добро завршило.

У ствари, већини људи апетит се појача кад смање калоријски унос. "Тело почиње да мисли да ћете се сасвим изгладнети, и јавља се комбинована физиолошко-хромонална реакција којом организам покушава да вас натера да једете више и вратите се на килажу коју доживљава као 'нормалну'", објашњава др Кумар.

Систем нам преплави хормон глади грелин и због тога нам је кад смо на дијети још теже да одолимо храни.

Истовремено, температура тела опада, а метаболизам се успорава у "очајничком" покушају нашег организма да некако сачува драгоцену енергију.

Дакле, лекари кажу да драстично смањење величине порција не само да неће учинити да вам се желудац "смањи", већ може да ради и против вас, односно, контра оног што желите да постигнете.

Ако и успете на тај начин да скинете неки килограм, вратићете их брже него што бисте желели, и то са "каматом".

Ово, наравно, не значи да је немогуће смршати. Али, да бисте успели у својој намери да скинете вишак килограма, немојте одједном смањити порције на количину која ни врапцу не би била довољна.

Морате то учинити постепено, тако да ваш организам има довољно времена да се навикне на нови режим.

Уместо да "престанете да једете", много је паметније да калоријски унос смањујете за 100 или 200 калорија дневно. То је сасвим довољно да килограме скидате постепено, а да то не остави последице по ваше здравље и метаболизам.

И то је једини начин да будете сигурни да ваш организам неће то доживети као "изгладњивање" и почети да се опире свим силама вашој намери да смршате.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Данијел Кецман

19.12.2018 20:44

Цесто преједање води накупљању сала/масти јер се храна не метаболисе изравно вец остаје у зелуцу. Зелудац се тиме не враца у своју оригиналну запремину. Временом нова запремина, она у којој је зелудац увецан храном која се не метаболисе корисно вец се претвара у масноце, постаје навика.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цхристиан Мицхаел Давидсон

24.12.2018 12:20

Прецеста исхрана цесто доводи до луцења инзулина који након сто је тијело константно излозено истом ствара резистенцију те се сецери висе не разлу као ни масноце вец само се слазу. Избијегавати сецер, крух, скроб! Сто се тице зелудца он је имисиц и наравно враца с еу претходну велицину након јела али то не знаци да ако га давите масноцама да се временом не увецава, а цријева поготово. Зелудац је орган и самим тим подлијезе промјенама. Умјереност у свему је вазна!

ОДГОВОРИТЕ