Како познаници утичу на здравље

Људи вишег статуса су углавном бољег здравственог стања - имају више времена и новца да се здраво хране, вежбају, контролишу здравље.

Здравље 13.12.2018 | 11:34
Како познаници утичу на здравље
Познајете људе на високим положајима и хвалите се драгоценим познанствима? Баш и не морате, јер та познанства нису увек добра за ваше здравље.

Окружени смо мрежом људи која укључује чланове породице, колеге, комшије, пријатеље, познанике и њихов статус може утицати на наш живот. Студија Вандербилт универзитета испитивала је везу између здравља испитаника у Кини, Америци и Тајвану и социоекономског статуса њихових друштвених контаката. Испитивано је да ли статус њихових контаката има везе са озбиљнијим здравственим проблемима због којих нису могли да учествују у свакодневној рутини више од недељу дана.

Људи вишег статуса су углавном бољег здравственог стања - имају више времена и новца да се здраво хране, вежбају, контролишу здравље. Научници су очекивали да ће се ове користи прелити и на њихове контакте, али то се није десило. У два од три друштва, кинеском и америчком, десило се да су људи са овим познанствима имали више здравствених проблема, не мање. Како је то могуће? Научници разлог траже у негативном поређењу које може бити кривац за анксиозност. Када се особа пореди са онима у бољој ситуацији, може осетити завист, а осећај неуспеха пробати да закамуфлира нездравим животним навикама попут пушења или преједања. А зашто се Тајван добро показао? Зато што је ту економска неједнакост најмања, док Кина и Америка имају висок јаз између богатих и сиромашних, објашњавају научници.

Новости
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар