За развлачење каблова 9,4 мил.КМ

Влада Републике Српске на рачуну има новац грађана, а ИТ фирме блиске врху власти - “Ланацо” и “Проинтер”- план како да милионе марака себи ставе у џеп. Извршна власт, по добро утабаној процедури, одлучила је да им додијели тендер вриједан чак 9,4 милиона КМ. Посао им је ништа друго него да развуку нове каблове за интернет и прошире његов капацитет у Административном центру у Бањалуци.

Република Српска 12.12.2018 | 22:19
За развлачење каблова 9,4 мил.КМ
ИТ јавне набавке институција, јавних предузећа и установа постале су тако само формалност којом се задовољава пун рупа Закон о јавним набавкама Босне и Херцеговине.

“’ПРОИНТЕР ИТСС д.о.о. Бања Лука’, овлаштени представник групе понуђача (Група понуђача: ПРОИНТЕР ИТСС д.о.о. Бања Лука и  и Ланацо д.о.о. Бања Лука), доставио је оригинал и копију понуде. Понуда испуњава све услове и захтјеве из тендерске документације, односно понуда је прихватљива и може бити предмет даљег вредновања сходно утврђеном критерију у тендерској документацији”, стоји, између осталог, у одлуци о избору најповољнијег понуђача коју је потписао директор Службе Горан Маричић.

Милионски вриједан посао услиједио је пола године након што је Влада фирми „Ланацо“ Небојше Нинића, који је један од оснивача владајућег СНСД-а, Мицрософт лиценце платила баснословних шест милиона КМ.

Како су велики износи намијењени великим играчима, како је Журнал већ писао, и у најновијем тендеру било је видљиво да је извршна власт већ “пикирала” омиљене ИТ стручњаке. У тендерској документацији било је наведено да понуђач мора да има бар један уговор вриједан 1,9 милиона КМ без урачунатог пореза на додату вриједност који се тицао набавке активне мрежне опреме и други идентичне вриједности који је за предмет набавке имао сервере и сториџе. Влада од таквих фирми тражи и минимално 18 чланова техничког тима.

Игор Вукајловић из Удружења грађана „Тендер“, по расписивању ове јавне набавке, казао је за Журнал да је фаворизација очигледна, јер уз прописану цифру јасно стоје одреднице неког од ранијих уговора понуђача.

„Јасно је да је ријеч о намјештању милионског посла. У посљедње вријеме у оваквим јавним набавкама погоршава се конкурентност. На примјер, јаве се три фирме које знају да за неку структуру блиску уговорном органу морају да издвоје 30 одсто суме. Оне на то пристану, а онда се такмиче око остатка износа. Најгоре је што су увијек у питању исте фирме и што готово нико други нема шансу. Овакви тендери се увијек 'надувавају'“, објашњава Вукајловић.

Како ниједна од правосудних институција не налази за сходно да се позабави трошењем јавних средстава, “Ланацо” и “Проинтер” ће, након што потпишу милионски уговор, посао морати да заврше за 120 дана. Пошто систем проради, Влада ће све платити у 48 рата.

Ово, по добро познатој пракси, није било планирано почетком године нити су грађани обавијештени о трошењу нових милиона КМ за ИТ напредак извршне власти. Влада је све могла да покрије посебном одлуком о покретању набавке, баш као што је то био случај и са опремањем штала и куповином нових возила за потребе Министарства унутрашњих послова РС.

„На овај начин лако се прикрива криминал. Како се уради релокација новца, то нико не зна“, закључио је Вукајловић.

Половином године премијерка Жељка Цвијановић код познатог ИТ тендер стручњака Небојше Нинића обезбиједила је Мицрософт лиценце и то по цијени од шест милиона КМ са урачунатим ПДВ-ом.

Крајем марта Влада је расписала овај тендер за период од 2018. до 2020. године, а, интересантно, једини понуђач био је „Ланацо“, као овлашћени Мицрософт партнер. Лиценце су од 2016. до 2012. године прогутале 6,8 милиона КМ из републичког буџета, а само прошле је дато 1,87 милиона КМ.

Прошле године Нинићев „Ланацо“, како је Журнал такође писао, прибиљежио је побједу на чак 74 тендера вриједна 25,2 милиона КМ. То му је, између осталог, донијело и добит од 7,8 милиона КМ, чиме је пословање, у односу на 2016. годину, поправио за два одсто. Фирма је приходовала чак 33,2 милиона КМ, што је за 5,3 милиона КМ више у односу на годину раније.

Тендерска демонстрација силе Нинићеве фирме настављена је и ове године у којој је побиједила на више од 60 тендера тешких близу 20 милиона КМ.

Милиона за расипање очито има па је успостављање Националног центра за управљање дигиталним идентитетима, како је објавио портал Цапитал.ба, повјерено „Проинтеру“ и то за 2,8 милиона КМ. Иза ове фирме, и даље незванично, стоји син предсједавајућег Предсједништва БиХ Милорада Додика.

Влада РС је овај пројекат сврстала у приоритетни и финасира га из Програма јавних инвестиција РС у 2018. Години, а Агенцији за информационо друштво РС није било тешко да одабере најбоље ИТ мајсторе. У милионском уговору носилац посла је бањалучки “Проинтер”, а потпомаже га „Нетсет глобал солутионс“ из Београда.

(Журнал)

Коментари / 30

Оставите коментар
Name

куку нама са нама

12.12.2018 21:30

А да се изађе на улицу и спрјечи ово..АЛИ,то нас не занима и зато нам се смије туђа чизма...акобогда чим прије

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нико

13.12.2018 05:05

Нико не интервенише. Ни полиција, ни тужилаштво, нити опозиција, НВО, ни грађани и сви ћуте! Ово је много важније него, рецимо, формалности око заставе.

Name

Па шта сте мислили

13.12.2018 05:18

Јесте гласали за свог идола, е сад гледајте шта ради и ТИШИНА!

Name

еко-рецyцлинг

13.12.2018 06:45

"Папцине" трце последњи круг..

Name

Путеви Рс

13.12.2018 07:24

Код нас су били у предузецу и доњели пројектни задатак неког софтвера за финансије од 3 милиона км. ускоро це и то добити

Name

Исток

13.12.2018 08:03

Ма ко да изадје на улицу? За кога ? Понизава ме власт , понизава ме опозиција. Да се не оцекује од народа да изадју на улицу на овим минусима , а немају пара ни за кифлу , а камо ли за антибиотике. Немам воље ни да дисем а камо ли да се буним против ове самовоље и бахатости. Ма нека се бахате , нека се размецу милионима док вецина нас нема за љеба. И коме буде најтезе , нека повуце окидац.

Name

РУГИПП

13.12.2018 08:09

У Геодетској управи-РУГИПП стални неке софтвере дорађују у милионским цифрама и то је сада основна дјелатност РУГИПП. Додиков Проинтер то ради са Станковићем кумићем, главним у РУГИПП-у, он се за све пита, одређује цифру, бира понуђача, плаћа, а Боса икебана директорица потписује.

Name

софтверска мафија

13.12.2018 09:32

На дјелу је софтверска мафија која преко софтвера, нових верзија узима лако без зноја и материјалних трошкова милионе КМ. Главни само нареди главном у органу или ЈП а мафија је спремна. У свакој институцији постављени су они који то као надзор одобре, формално. У РУГИП су то разне Свитлице и Муње, који за кумове одрађују, па годишње оде у ове узалудне работе десетине милиона КМ.

Name

Дијагноза

13.12.2018 10:25

Овце дају месо и вуну, тако да служе за исхрану и шишање, тако смо учили у школи.

Name

Милко

12.12.2018 21:31

Раји застава, пробранима паре. И сви задовољни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сРБИН

12.12.2018 21:56

Сваком по једна дзепна заставица - да будемо задовољни , зивио баја и имао јос висе ..................

Name

Ре

12.12.2018 23:29

Бас тако...то сам и ја рекао,заставим у лице да не виде ниста !!!

Name

цупс

12.12.2018 21:34

Зато су многе фирме и затворене јер не могу да уцествују у томе и по тим цијенама. Засто нису дозволили да сусједне земље могу да уцествују у тендеру да видите понуде и колико то стварно коста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коле

12.12.2018 21:34

Ужас, катастрофа, у другим државама само фирме блиске опозицији развлаче каблове!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лопи

13.12.2018 05:28

Лоповсла вештина је у основи манипулација, која је усавршена до неслућених размера. Тако је и у окружењу.

Name

овце

12.12.2018 21:34

Што се трудите,нашем народу је фино овако,то потврђује на сваким изборима ...овце су за шишање,забавља их заставом а милионе им извлачи из дзепова,свака му част,усавршио је маxимално лоповски занат...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Са стране

12.12.2018 21:49

Да ли је у цену посла урачуната и вредност оптичких каблова?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Криминал

13.12.2018 05:35

И са стране се види да је лоповлук и криминал...

Name

Зоки

12.12.2018 22:01

ХА ХА ХА ХА,МА КОГА БРИГА ЗА ЛОПОВСКЕ ТЕНДЕРЕ,СТО ПРИЦА ДЕГЕН УМИЦЕВИЦ,СТО НАМ МЛАДОСТ И ПАМЕТ ОДЛАЗЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ,НАРОД ИНТЕТЕСУЈЕ ГДЈЕ ЦЕ СТАЈАТИ ЗАСТАВА У ЗАЈЕДНИЦКИМ ОРГАНИМА И САМО ТО ПРАТ И КОМЕНТАРИСЕ,ТАКВИ СМО МИ ЛУДИ СРБИ,ДАЉЕ ОД НОСА НЕВИДИМО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

старац фоцо

12.12.2018 22:12

ДАКЛЕ ОВА КОНСТАТАЦИЈА ЈЕ КАО МАТЕМАТИЦКА ФОРМУЛА - Што се трудите,нашем народу је фино овако,то потврђује на сваким изборима ...овце су за шишање,забавља их заставом а милионе им извлачи из дзепова,свака му част,усавршио је маxимално лоповски занат ... - У цијелости потписујем ове ријеци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДЗ

12.12.2018 22:15

Али зато нема пара за вакцине за дјецу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сарма

13.12.2018 07:28

Нема,неки дан мали требао примити и казу да нема. Ваљда треба доћи за који дан.

Name

Цвеле

12.12.2018 23:28

Ето закога је народ гласао ко развлачи Р Србску ко други него МИЛОРАД ДОДИК И ЖЕЉКА ЦВИЈАНОВИЋ ИМА МИЛИОНА ЗА ИГОРА ДОДИКА ЊЕГОВОГ СИНА НЕМА ЗА ПЕМЗИОНЕРЕ ПРЕМАЛО СУ УКРАЛИ ЗА 12 ГОДИНА 5 МИЛИЈАРДИ А ЗДРАВВСТВО У КОЛАПСУ НЕМА ЛИЈЕКОВА НЕМА ЗАВОЈА НЕМАЈУ СЕ ЧИМ ПОКРИТИ БОЛЕСНИЦИ У БОЛНИЦИ ШТОЈЕ НАЈ ОСНОВНИЈЕ ПОЈЕДИНЕ АМБУЛАНТЕ НЕМАЈУ ЧИМ ПРИТИСАК МЈЕРИТИ ПАЦИЈЕНТИМА КОРУПЦИЈА У ФОНДУ ЗДРАВСТВА САМО БАЛВАНЕ КРАДИТЕ НАПРЕД

ОДГОВОРИТЕ
Name

М Тел

13.12.2018 00:31

Па шта се чудите. Код нас у М Тел у свим канцеларијама и објектима су Проинтерови штампачи. Свака страница која се одштампа плаћа се Проинтеру. А ради се од стотинама хиљада страница па ви видите која је то лова. А руководство М Тела каже да се не исплати куповати владтите штампаче. Нигдје у свијету ни једна компанија не изнајмљује штампаче. Све је то Бањалучко -Зворничко - Београдска шема.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

13.12.2018 08:17

Прво Београд, сви ови намјештени милионски тендери иду у Београд, у Бањалуци су само посредници, наравно да и њима остаје дио колача. Тешки криминал умотан у обланду националних интереса, специјалних паралелних веза, српства и сличних будалаштина. За овај и овакав режим гласа народ који можда има 100 марака у џепу, српска мафија задовољно трља руке а они који знају са киме имају посла покушавају на све начине побјећи.

Name

Бл

13.12.2018 03:45

Тако треба да буде. Имали смо прилику на изборима да несто мијењамо. Сада кад вам васи стари пензионери казу да упалите кола да их возите доктору, реците им нека зову неког другог јер су вас издали на изборима .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дијана

13.12.2018 06:22

Јесу ли Краишнкове бандере! А ништа жуте прслуке и на улицу.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бадза

13.12.2018 06:32

Не само да су блиски фамилијарно већ су ове са подручја Лакташа ово је брука И безибразлук докле ће ово зло народ да трпи више, гледај шта французи урадише срушише државу због социјалних давања И поскупљења горива за 20 фенинги...незнам ста сипа ради И гледа све ово..

ОДГОВОРИТЕ
Name

поп

13.12.2018 07:19

Јавбе набавје је запад динио.то је највеце зло које смо могли добити.власт нас плацка на законит нацин.мало им пара па јос отимају.за пар година од зграде владе бити це центар за мигранте.ми цемо отици у земљје ЕУ а дрзава РС је банкротирати и зграда владе це бити рај за пакистане.авганистанце

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИМИ53

13.12.2018 16:05

Хљеба ми не треба,застава ми треба.Она це ме гријати ,хранити и плацати скупе дадзбине.А ове милионе које спомињете,ста би ми сиротиња с њима? Подајте онима који су блиски насој власти,а ја сам сигуран да су онда у правим рукама.

ОДГОВОРИТЕ