Za razvlačenje kablova 9,4 mil.KM

Vlada Republike Srpske na računu ima novac građana, a IT firme bliske vrhu vlasti - “Lanaco” i “Prointer”- plan kako da milione maraka sebi stave u džep. Izvršna vlast, po dobro utabanoj proceduri, odlučila je da im dodijeli tender vrijedan čak 9,4 miliona KM. Posao im je ništa drugo nego da razvuku nove kablove za internet i prošire njegov kapacitet u Administrativnom centru u Banjaluci.

Republika Srpska 12.12.2018 | 22:19
Za razvlačenje kablova 9,4 mil.KM
IT javne nabavke institucija, javnih preduzeća i ustanova postale su tako samo formalnost kojom se zadovoljava pun rupa Zakon o javnim nabavkama Bosne i Hercegovine.

“’PROINTER ITSS d.o.o. Banja Luka’, ovlašteni predstavnik grupe ponuđača (Grupa ponuđača: PROINTER ITSS d.o.o. Banja Luka i  i Lanaco d.o.o. Banja Luka), dostavio je original i kopiju ponude. Ponuda ispunjava sve uslove i zahtjeve iz tenderske dokumentacije, odnosno ponuda je prihvatljiva i može biti predmet daljeg vrednovanja shodno utvrđenom kriteriju u tenderskoj dokumentaciji”, stoji, između ostalog, u odluci o izboru najpovoljnijeg ponuđača koju je potpisao direktor Službe Goran Maričić.

Milionski vrijedan posao uslijedio je pola godine nakon što je Vlada firmi „Lanaco“ Nebojše Ninića, koji je jedan od osnivača vladajućeg SNSD-a, Microsoft licence platila basnoslovnih šest miliona KM.

Kako su veliki iznosi namijenjeni velikim igračima, kako je Žurnal već pisao, i u najnovijem tenderu bilo je vidljivo da je izvršna vlast već “pikirala” omiljene IT stručnjake. U tenderskoj dokumentaciji bilo je navedeno da ponuđač mora da ima bar jedan ugovor vrijedan 1,9 miliona KM bez uračunatog poreza na dodatu vrijednost koji se ticao nabavke aktivne mrežne opreme i drugi identične vrijednosti koji je za predmet nabavke imao servere i storidže. Vlada od takvih firmi traži i minimalno 18 članova tehničkog tima.

Igor Vukajlović iz Udruženja građana „Tender“, po raspisivanju ove javne nabavke, kazao je za Žurnal da je favorizacija očigledna, jer uz propisanu cifru jasno stoje odrednice nekog od ranijih ugovora ponuđača.

„Jasno je da je riječ o namještanju milionskog posla. U posljednje vrijeme u ovakvim javnim nabavkama pogoršava se konkurentnost. Na primjer, jave se tri firme koje znaju da za neku strukturu blisku ugovornom organu moraju da izdvoje 30 odsto sume. One na to pristanu, a onda se takmiče oko ostatka iznosa. Najgore je što su uvijek u pitanju iste firme i što gotovo niko drugi nema šansu. Ovakvi tenderi se uvijek 'naduvavaju'“, objašnjava Vukajlović.

Kako nijedna od pravosudnih institucija ne nalazi za shodno da se pozabavi trošenjem javnih sredstava, “Lanaco” i “Prointer” će, nakon što potpišu milionski ugovor, posao morati da završe za 120 dana. Pošto sistem proradi, Vlada će sve platiti u 48 rata.

Ovo, po dobro poznatoj praksi, nije bilo planirano početkom godine niti su građani obaviješteni o trošenju novih miliona KM za IT napredak izvršne vlasti. Vlada je sve mogla da pokrije posebnom odlukom o pokretanju nabavke, baš kao što je to bio slučaj i sa opremanjem štala i kupovinom novih vozila za potrebe Ministarstva unutrašnjih poslova RS.

„Na ovaj način lako se prikriva kriminal. Kako se uradi relokacija novca, to niko ne zna“, zaključio je Vukajlović.

Polovinom godine premijerka Željka Cvijanović kod poznatog IT tender stručnjaka Nebojše Ninića obezbijedila je Microsoft licence i to po cijeni od šest miliona KM sa uračunatim PDV-om.

Krajem marta Vlada je raspisala ovaj tender za period od 2018. do 2020. godine, a, interesantno, jedini ponuđač bio je „Lanaco“, kao ovlašćeni Microsoft partner. Licence su od 2016. do 2012. godine progutale 6,8 miliona KM iz republičkog budžeta, a samo prošle je dato 1,87 miliona KM.

Prošle godine Ninićev „Lanaco“, kako je Žurnal takođe pisao, pribilježio je pobjedu na čak 74 tendera vrijedna 25,2 miliona KM. To mu je, između ostalog, donijelo i dobit od 7,8 miliona KM, čime je poslovanje, u odnosu na 2016. godinu, popravio za dva odsto. Firma je prihodovala čak 33,2 miliona KM, što je za 5,3 miliona KM više u odnosu na godinu ranije.

Tenderska demonstracija sile Ninićeve firme nastavljena je i ove godine u kojoj je pobijedila na više od 60 tendera teških blizu 20 miliona KM.

Miliona za rasipanje očito ima pa je uspostavljanje Nacionalnog centra za upravljanje digitalnim identitetima, kako je objavio portal Capital.ba, povjereno „Prointeru“ i to za 2,8 miliona KM. Iza ove firme, i dalje nezvanično, stoji sin predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

Vlada RS je ovaj projekat svrstala u prioritetni i finasira ga iz Programa javnih investicija RS u 2018. Godini, a Agenciji za informaciono društvo RS nije bilo teško da odabere najbolje IT majstore. U milionskom ugovoru nosilac posla je banjalučki “Prointer”, a potpomaže ga „Netset global solutions“ iz Beograda.

(Žurnal)

Komentari / 30

Ostavite komentar
Name

kuku nama sa nama

12.12.2018 21:30

A da se izađe na ulicu i sprječi ovo..ALI,to nas ne zanima i zato nam se smije tuđa čizma...akobogda čim prije

ODGOVORITE
Name

Niko

13.12.2018 05:05

Niko ne interveniše. Ni policija, ni tužilaštvo, niti opozicija, NVO, ni građani i svi ćute! Ovo je mnogo važnije nego, recimo, formalnosti oko zastave.

Name

Pa šta ste mislili

13.12.2018 05:18

Jeste glasali za svog idola, e sad gledajte šta radi i TIŠINA!

Name

eko-recycling

13.12.2018 06:45

"Papcine" trce poslednji krug..

Name

Putevi Rs

13.12.2018 07:24

Kod nas su bili u preduzecu i donjeli projektni zadatak nekog softvera za finansije od 3 miliona km. uskoro ce i to dobiti

Name

Istok

13.12.2018 08:03

Ma ko da izadje na ulicu? Za koga ? Ponizava me vlast , ponizava me opozicija. Da se ne ocekuje od naroda da izadju na ulicu na ovim minusima , a nemaju para ni za kiflu , a kamo li za antibiotike. Nemam volje ni da disem a kamo li da se bunim protiv ove samovolje i bahatosti. Ma neka se bahate , neka se razmecu milionima dok vecina nas nema za ljeba. I kome bude najteze , neka povuce okidac.

Name

RUGIPP

13.12.2018 08:09

U Geodetskoj upravi-RUGIPP stalni neke softvere dorađuju u milionskim ciframa i to je sada osnovna djelatnost RUGIPP. Dodikov Prointer to radi sa Stankovićem kumićem, glavnim u RUGIPP-u, on se za sve pita, određuje cifru, bira ponuđača, plaća, a Bosa ikebana direktorica potpisuje.

Name

softverska mafija

13.12.2018 09:32

Na djelu je softverska mafija koja preko softvera, novih verzija uzima lako bez znoja i materijalnih troškova milione KM. Glavni samo naredi glavnom u organu ili JP a mafija je spremna. U svakoj instituciji postavljeni su oni koji to kao nadzor odobre, formalno. U RUGIP su to razne Svitlice i Munje, koji za kumove odrađuju, pa godišnje ode u ove uzaludne rabote desetine miliona KM.

Name

Dijagnoza

13.12.2018 10:25

Ovce daju meso i vunu, tako da služe za ishranu i šišanje, tako smo učili u školi.

Name

Milko

12.12.2018 21:31

Raji zastava, probranima pare. I svi zadovoljni.

ODGOVORITE
Name

sRBIN

12.12.2018 21:56

Svakom po jedna dzepna zastavica - da budemo zadovoljni , zivio baja i imao jos vise ..................

Name

Re

12.12.2018 23:29

Bas tako...to sam i ja rekao,zastavim u lice da ne vide nista !!!

Name

cups

12.12.2018 21:34

Zato su mnoge firme i zatvorene jer ne mogu da ucestvuju u tome i po tim cijenama. Zasto nisu dozvolili da susjedne zemlje mogu da ucestvuju u tenderu da vidite ponude i koliko to stvarno kosta.

ODGOVORITE
Name

Kole

12.12.2018 21:34

Užas, katastrofa, u drugim državama samo firme bliske opoziciji razvlače kablove!

ODGOVORITE
Name

Lopi

13.12.2018 05:28

Lopovsla veština je u osnovi manipulacija, koja je usavršena do neslućenih razmera. Tako je i u okruženju.

Name

ovce

12.12.2018 21:34

Što se trudite,našem narodu je fino ovako,to potvrđuje na svakim izborima ...ovce su za šišanje,zabavlja ih zastavom a milione im izvlači iz dzepova,svaka mu čast,usavršio je maximalno lopovski zanat...

ODGOVORITE
Name

Sa strane

12.12.2018 21:49

Da li je u cenu posla uračunata i vrednost optičkih kablova?

ODGOVORITE
Name

Kriminal

13.12.2018 05:35

I sa strane se vidi da je lopovluk i kriminal...

Name

Zoki

12.12.2018 22:01

HA HA HA HA,MA KOGA BRIGA ZA LOPOVSKE TENDERE,STO PRICA DEGEN UMICEVIC,STO NAM MLADOST I PAMET ODLAZE IZ REPUBLIKE,NAROD INTETESUJE GDJE CE STAJATI ZASTAVA U ZAJEDNICKIM ORGANIMA I SAMO TO PRAT I KOMENTARISE,TAKVI SMO MI LUDI SRBI,DALJE OD NOSA NEVIDIMO.

ODGOVORITE
Name

starac foco

12.12.2018 22:12

DAKLE OVA KONSTATACIJA JE KAO MATEMATICKA FORMULA - Što se trudite,našem narodu je fino ovako,to potvrđuje na svakim izborima ...ovce su za šišanje,zabavlja ih zastavom a milione im izvlači iz dzepova,svaka mu čast,usavršio je maximalno lopovski zanat ... - U cijelosti potpisujem ove rijeci.

ODGOVORITE
Name

DZ

12.12.2018 22:15

Ali zato nema para za vakcine za djecu.

ODGOVORITE
Name

Sarma

13.12.2018 07:28

Nema,neki dan mali trebao primiti i kazu da nema. Valjda treba doći za koji dan.

Name

Cvele

12.12.2018 23:28

Eto zakoga je narod glasao ko razvlači R Srbsku ko drugi nego MILORAD DODIK I ŽELJKA CVIJANOVIĆ IMA MILIONA ZA IGORA DODIKA NJEGOVOG SINA NEMA ZA PEMZIONERE PREMALO SU UKRALI ZA 12 GODINA 5 MILIJARDI A ZDRAVVSTVO U KOLAPSU NEMA LIJEKOVA NEMA ZAVOJA NEMAJU SE ČIM POKRITI BOLESNICI U BOLNICI ŠTOJE NAJ OSNOVNIJE POJEDINE AMBULANTE NEMAJU ČIM PRITISAK MJERITI PACIJENTIMA KORUPCIJA U FONDU ZDRAVSTVA SAMO BALVANE KRADITE NAPRED

ODGOVORITE
Name

M Tel

13.12.2018 00:31

Pa šta se čudite. Kod nas u M Tel u svim kancelarijama i objektima su Prointerovi štampači. Svaka stranica koja se odštampa plaća se Prointeru. A radi se od stotinama hiljada stranica pa vi vidite koja je to lova. A rukovodstvo M Tela kaže da se ne isplati kupovati vladtite štampače. Nigdje u svijetu ni jedna kompanija ne iznajmljuje štampače. Sve je to Banjalučko -Zvorničko - Beogradska šema.

ODGOVORITE
Name

re

13.12.2018 08:17

Prvo Beograd, svi ovi namješteni milionski tenderi idu u Beograd, u Banjaluci su samo posrednici, naravno da i njima ostaje dio kolača. Teški kriminal umotan u oblandu nacionalnih interesa, specijalnih paralelnih veza, srpstva i sličnih budalaština. Za ovaj i ovakav režim glasa narod koji možda ima 100 maraka u džepu, srpska mafija zadovoljno trlja ruke a oni koji znaju sa kime imaju posla pokušavaju na sve načine pobjeći.

Name

Bl

13.12.2018 03:45

Tako treba da bude. Imali smo priliku na izborima da nesto mijenjamo. Sada kad vam vasi stari penzioneri kazu da upalite kola da ih vozite doktoru, recite im neka zovu nekog drugog jer su vas izdali na izborima .

ODGOVORITE
Name

Dijana

13.12.2018 06:22

Jesu li Kraišnkove bandere! A ništa žute prsluke i na ulicu.....

ODGOVORITE
Name

Badza

13.12.2018 06:32

Ne samo da su bliski familijarno već su ove sa područja Laktaša ovo je bruka I bezibrazluk dokle će ovo zlo narod da trpi više, gledaj šta francuzi uradiše srušiše državu zbog socijalnih davanja I poskupljenja goriva za 20 feningi...neznam sta sipa radi I gleda sve ovo..

ODGOVORITE
Name

pop

13.12.2018 07:19

Javbe nabavje je zapad dinio.to je najvece zlo koje smo mogli dobiti.vlast nas placka na zakonit nacin.malo im para pa jos otimaju.za par godina od zgrade vlade biti ce centar za migrante.mi cemo otici u zemljje EU a drzava RS je bankrotirati i zgrada vlade ce biti raj za pakistane.avganistance

ODGOVORITE
Name

MIMI53

13.12.2018 16:05

Hljeba mi ne treba,zastava mi treba.Ona ce me grijati ,hraniti i placati skupe dadzbine.A ove milione koje spominjete,sta bi mi sirotinja s njima? Podajte onima koji su bliski nasoj vlasti,a ja sam siguran da su onda u pravim rukama.

ODGOVORITE