Брегзит: Гласање о повјерењу Меј

Драма око Брегзита се продубљује. Премијерка Тереза Меј зауставила је у уторак у парламенту гласање о споразуму Лондона и Брисела о изласку Уједињеног Краљевства из Европске уније. Вечерас су посланици узвратили ударац. У току је гласање о поверењу њој, а самим тим и њеној влади.

Свијет 12.12.2018 | 20:36
Брегзит: Гласање о повјерењу Меј
Терезу Меј у овом тренутку нико неће, неће је Шкоти, неће је либералдемократе зато што они не желе да се отцепе од ЕУ. Лабуристи желе превремене изборе, а унионистичке партије Северне Ирске желе да остану са матицом, што им споразум са Бриселом не пружа.

Али нико од њих не одлучује о судбини Терезе Меј, јер по Уставу о њеној судбини могу да одлуче само посланици владајуће странке, будући да је у Великој Британији премијер лидер странке која освоји највише гласова на изборима, а у овом тренутку то су Торијевци.

Петнаест одсто Торијеваца мора да укаже неповерење писмено премијерки, то је 48 писама, како би се покренула процедура гласања о неповерењу.

Та процедура иде комитету 1922, то је посланичка група Торијеваца у парламенту коју чине сви посланици који нису чланови владе, такозвани посланици из задњих клупа, и када се тај процес покрене, а он је управо покренут, онда долази до гласања у посебној соби у парламенту где, ако желе, у тренутку када гласају посланици могу чак и да извуку и нож и то је традиционалан начин да покажу да не подржавају премијерку.

Тереза Меј је током дана говорила у парламенту и одговарала на питања посланика и једино што је имала да каже у своју одбрану пре гласања је да се мора осигурати да се не ствара несигурност.

"Морамо да осигурамо да се не ствара несигурност. Народ је гласао да изађемо из Европске уније, желе да то и испунимо. Не смемо да ризикујемо да контролу над преговорима о изласку предамо у руке опозицији. То би могло да значи одлагање изласка, можда и заустављање тог процеса, а ништа од тога није у нашем националном интересу", истакла је Мејова.

Резултати гласања ће бити познати до девет сати по локалном времену и тада ће се знати каква је судбина Брегзита, јер у овом тренутку то је неизвесно.

Опција Брегзита има већину међу становништвом, али какав Брегзит жели то нема већину, јер се визије Брегзита веома разликују.

У овом тренутку све зависи од тога, уколико Тереза Меј гласање не преживи, ко ће бити њен наследник.

Најреалистичнији наследници су двојица бивших министара за Брегзит – Доминик Раб и Дејвид Дејвис, који је данас у својој изјави избором речи то и наговестио.

"Вечерас ћу на сопствено изненађење гласати и имаћу у виду национални интерес. То значи да морамо да вратимо преговоре до оне тачке која штити интегритет Уједињеног Краљевства", наводи Дејвис.

Дакле, у овом тренутку све зависи од исхода гласања. Тереза Меј је потврдила да парламентарних избора неће бити.

На неки начин ће и тржиште одахнути након гласања, јер овакво стање неизвесности не погодује ни фунти ни економији која у овом тренутку полако клизи у стагнацију.

(РТС)

Коментари / 0

Оставите коментар