Bregzit: Glasanje o povjerenju Mej

Drama oko Bregzita se produbljuje. Premijerka Tereza Mej zaustavila je u utorak u parlamentu glasanje o sporazumu Londona i Brisela o izlasku Ujedinjenog Kraljevstva iz Evropske unije. Večeras su poslanici uzvratili udarac. U toku je glasanje o poverenju njoj, a samim tim i njenoj vladi.

Svijet 12.12.2018 | 20:36
Bregzit: Glasanje o povjerenju Mej
Terezu Mej u ovom trenutku niko neće, neće je Škoti, neće je liberaldemokrate zato što oni ne žele da se otcepe od EU. Laburisti žele prevremene izbore, a unionističke partije Severne Irske žele da ostanu sa maticom, što im sporazum sa Briselom ne pruža.

Ali niko od njih ne odlučuje o sudbini Tereze Mej, jer po Ustavu o njenoj sudbini mogu da odluče samo poslanici vladajuće stranke, budući da je u Velikoj Britaniji premijer lider stranke koja osvoji najviše glasova na izborima, a u ovom trenutku to su Torijevci.

Petnaest odsto Torijevaca mora da ukaže nepoverenje pismeno premijerki, to je 48 pisama, kako bi se pokrenula procedura glasanja o nepoverenju.

Ta procedura ide komitetu 1922, to je poslanička grupa Torijevaca u parlamentu koju čine svi poslanici koji nisu članovi vlade, takozvani poslanici iz zadnjih klupa, i kada se taj proces pokrene, a on je upravo pokrenut, onda dolazi do glasanja u posebnoj sobi u parlamentu gde, ako žele, u trenutku kada glasaju poslanici mogu čak i da izvuku i nož i to je tradicionalan način da pokažu da ne podržavaju premijerku.

Tereza Mej je tokom dana govorila u parlamentu i odgovarala na pitanja poslanika i jedino što je imala da kaže u svoju odbranu pre glasanja je da se mora osigurati da se ne stvara nesigurnost.

"Moramo da osiguramo da se ne stvara nesigurnost. Narod je glasao da izađemo iz Evropske unije, žele da to i ispunimo. Ne smemo da rizikujemo da kontrolu nad pregovorima o izlasku predamo u ruke opoziciji. To bi moglo da znači odlaganje izlaska, možda i zaustavljanje tog procesa, a ništa od toga nije u našem nacionalnom interesu", istakla je Mejova.

Rezultati glasanja će biti poznati do devet sati po lokalnom vremenu i tada će se znati kakva je sudbina Bregzita, jer u ovom trenutku to je neizvesno.

Opcija Bregzita ima većinu među stanovništvom, ali kakav Bregzit želi to nema većinu, jer se vizije Bregzita veoma razlikuju.

U ovom trenutku sve zavisi od toga, ukoliko Tereza Mej glasanje ne preživi, ko će biti njen naslednik.

Najrealističniji naslednici su dvojica bivših ministara za Bregzit – Dominik Rab i Dejvid Dejvis, koji je danas u svojoj izjavi izborom reči to i nagovestio.

"Večeras ću na sopstveno iznenađenje glasati i imaću u vidu nacionalni interes. To znači da moramo da vratimo pregovore do one tačke koja štiti integritet Ujedinjenog Kraljevstva", navodi Dejvis.

Dakle, u ovom trenutku sve zavisi od ishoda glasanja. Tereza Mej je potvrdila da parlamentarnih izbora neće biti.

Na neki način će i tržište odahnuti nakon glasanja, jer ovakvo stanje neizvesnosti ne pogoduje ni funti ni ekonomiji koja u ovom trenutku polako klizi u stagnaciju.

(RTS)

Komentari / 0

Ostavite komentar