Подјела ресора у пуном јеку

Висок децембарски датум помрсио је конце у редовима шест странака које би да засједну у фотеље у Влади Српске што прије. Апетити не јењавају, али мјеста очигледно нема за све.

Република Српска 11.12.2018 | 20:01
Подјела ресора у пуном јеку
Према информацијама БН телевизије, први који су прекрижени су чланови групе Обрена Петровића, па ће се ресори подијелити на 6 странака. Прекомпозиција министарстава тренутно највише одговара НДП-у, који ће, према нашим инфорнацијама, у подјели ресора добити Министарство привреде.

Ипак, име Борис Гашпар се брише, али ће будући министар привреде свакако бити Хрват. ДНС- у остаје Министарство саобраћаја и веза, а на његово чело би могао да дође Драгутин Родић. Своју столицу је сачувала Лејла Решић и то у истом министарству.

Како сазањемо, Петар Ђокић се изборио за функцију министра енергетике и рударства, иако је за ту позицију био заинтересован и СНСД. Социјалистима остаје и министарство рада, али са три кандидата – Миленком Савановићем, Драгутином Шкребићем и Слободаном Жупљанином.

Што се тиче Уједињене Српске, за коју се још од почетка јасно говорило да ће ући у Владу Српске, они су добили Министарство просвјете и културе, а за сада се у јавности помиње име Наталије Тривић.

Фракција Недељка Чубриловића ће такође бити награђена с једним министарством, и то трговине и туризма.

Што се тиче СНСД-ових фотеља, за сада је Антону Касиповићу сигурна фотеља министра правде, док би Ален Шеранић требало да добије Министарство здравља и социјалне заштите.

Ресор финансија преузеће актуелна директорица Пореске управе РС Зора Видовић, а према нашим информацијама, на ту одлуку је највише негодовао Зоран Тегелтија који је желио да остане у Влади Српске.

За њега је лобирала и предсједница РС, Жељка Цвијановић, али се страначком шефу та жеља није свидјела. Исто је било и у случају Драгана Лукача, кога је Цвијановићка хтјела да остави на мјесту министра унутрашњих послова, али ако буде одлучивао Милорад Додик, Лукача неће бити у новој Влади.

Иако је Милорад Додик најавио да ће Народна скупштина Републике Српске до 17. децембра одлучивати о новој Влади, најаве за одржавање сједнице за сада нема. Стручна јавност која прати редовно рад Парламента Српске очекује да би сједница о новој Влади могла да буде до краја децембра.

"Проблем је настао код великог броја странака који треба да подјеле само 16 министарстава. Ту су и Чавићев НДП и Уједињена Српска, али и два дијела ДНС-а", каже Ердуан Катана, новинар.

Оно што је свакако занимљиво јесте да је рад Радована Вишковића као мандатара за састав нове Владе скоро па невидљив. Очигледно се не пита много, што и није тако изненађујуће, поручује новинар Ердуан Катана.

"Свакако му није лако, јер он није тај који је ишта договарао са "новим" странкама. Милорад Додик је договорио улазак појединих странака у власт и сада Радован Вишковић мора да испуни те жеље", каже новинар Ердуан Катана.

Вијеће народа РС је заказало одржавање конститутивне сједнице. Они би требало да потврде све одлуке донесене на сједници Парламента у вези са измјенама Закона о републичкој управи, након чега слиједи објава у Службеном гласнику РС.

Како незванично сазнајемо, након тога слиједи заказивање посебне сједнице Парламента за формирање тима Радована Вишковића.

(БН ТВ)

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

БОБА

11.12.2018 19:10

ЖАО МИ ЈЕ ШТО ЈЕ ЧАВИЋ МЕЂУ ЊИМА .ПОЛА СТАНОВНИШТВА КОЈЕ ЈЕ ГЛАСАЛО ЗА ЊЕГА ЈЕ ПРЕВАРЕНО.МОЈ ЧАВИЋУ НИЈЕ ИСКЉУЧЕНО ДА ЋЕШ СЕ ЈЕДНОГ ДАНА ПОКАЈАТИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Боба

11.12.2018 19:44

Некако му је лаксе да се каје са милионом у дзепу.

Name

Руни

11.12.2018 21:49

Ко задњи изадје молим да угаси свјетло

Name

Фоца

11.12.2018 22:01

А гдје је Сладза и кума Сивка??? Које позиције се спремају за њих.

Name

За Фоцу

11.12.2018 22:45

Слаџи је Перо Ђокица остао министар енергетике тако да нема бриге за њу. А из Фоце за министрицу иде испред чубријеве групе еминентна дама Драгица Ковач еx Пдп-овка, еx ДНС-овка, сада Чубриловићевка...

Name

царлито

11.12.2018 19:12

Све је то обицна багра. Народ нико не спомиње. Ста це промјенити за народ, да ли це нам иста бити боље, то никога није брига. Фукаре.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коле

11.12.2018 19:22

Ма каква влада, овакви некад нису били ни у савјету мјесних заједница...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вук

11.12.2018 19:29

Чавић је цар :Д

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коректније информисати

11.12.2018 20:56

Прво није тацно да је побрисан кандидат за министра испред групе Обрена Петеовица јер је то само помињано али никада није испостављено као званицан захтјев.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Арса

11.12.2018 21:03

Не треба излазити на изборе под овим условима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Паја

11.12.2018 21:19

Коме иде Министарство породице, омладине и спорта

ОДГОВОРИТЕ
Name

Андрејевиц

11.12.2018 22:13

Цека се субота, да пробају Вукоту оборити, па да се направи нова прекомпозиција са СДС у власти, али дзаба Миле одлазес. Субота је за останак Вукоте и излаз из СДС који се продају за цевапе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

XXX

11.12.2018 22:35

Цава 300 (спарта 300) хиљада

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кика

12.12.2018 03:54

Чавић је највеће разочарење избора.Наравно иза Додика и Жељке.Питам се да ли га је срамота?О чему мисли кад легне? Преварант године

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ццц

12.12.2018 06:21

Виде Цаве, виде му одијела!

ОДГОВОРИТЕ