Podjela resora u punom jeku

Visok decembarski datum pomrsio je konce u redovima šest stranaka koje bi da zasjednu u fotelje u Vladi Srpske što prije. Apetiti ne jenjavaju, ali mjesta očigledno nema za sve.

Republika Srpska 11.12.2018 | 20:01
Podjela resora u punom jeku
Prema informacijama BN televizije, prvi koji su prekriženi su članovi grupe Obrena Petrovića, pa će se resori podijeliti na 6 stranaka. Prekompozicija ministarstava trenutno najviše odgovara NDP-u, koji će, prema našim infornacijama, u podjeli resora dobiti Ministarstvo privrede.

Ipak, ime Boris Gašpar se briše, ali će budući ministar privrede svakako biti Hrvat. DNS- u ostaje Ministarstvo saobraćaja i veza, a na njegovo čelo bi mogao da dođe Dragutin Rodić. Svoju stolicu je sačuvala Lejla Rešić i to u istom ministarstvu.

Kako sazanjemo, Petar Đokić se izborio za funkciju ministra energetike i rudarstva, iako je za tu poziciju bio zainteresovan i SNSD. Socijalistima ostaje i ministarstvo rada, ali sa tri kandidata – Milenkom Savanovićem, Dragutinom Škrebićem i Slobodanom Župljaninom.

Što se tiče Ujedinjene Srpske, za koju se još od početka jasno govorilo da će ući u Vladu Srpske, oni su dobili Ministarstvo prosvjete i kulture, a za sada se u javnosti pominje ime Natalije Trivić.

Frakcija Nedeljka Čubrilovića će takođe biti nagrađena s jednim ministarstvom, i to trgovine i turizma.

Što se tiče SNSD-ovih fotelja, za sada je Antonu Kasipoviću sigurna fotelja ministra pravde, dok bi Alen Šeranić trebalo da dobije Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite.

Resor finansija preuzeće aktuelna direktorica Poreske uprave RS Zora Vidović, a prema našim informacijama, na tu odluku je najviše negodovao Zoran Tegeltija koji je želio da ostane u Vladi Srpske.

Za njega je lobirala i predsjednica RS, Željka Cvijanović, ali se stranačkom šefu ta želja nije svidjela. Isto je bilo i u slučaju Dragana Lukača, koga je Cvijanovićka htjela da ostavi na mjestu ministra unutrašnjih poslova, ali ako bude odlučivao Milorad Dodik, Lukača neće biti u novoj Vladi.

Iako je Milorad Dodik najavio da će Narodna skupština Republike Srpske do 17. decembra odlučivati o novoj Vladi, najave za održavanje sjednice za sada nema. Stručna javnost koja prati redovno rad Parlamenta Srpske očekuje da bi sjednica o novoj Vladi mogla da bude do kraja decembra.

"Problem je nastao kod velikog broja stranaka koji treba da podjele samo 16 ministarstava. Tu su i Čavićev NDP i Ujedinjena Srpska, ali i dva dijela DNS-a", kaže Erduan Katana, novinar.

Ono što je svakako zanimljivo jeste da je rad Radovana Viškovića kao mandatara za sastav nove Vlade skoro pa nevidljiv. Očigledno se ne pita mnogo, što i nije tako iznenađujuće, poručuje novinar Erduan Katana.

"Svakako mu nije lako, jer on nije taj koji je išta dogovarao sa "novim" strankama. Milorad Dodik je dogovorio ulazak pojedinih stranaka u vlast i sada Radovan Višković mora da ispuni te želje", kaže novinar Erduan Katana.

Vijeće naroda RS je zakazalo održavanje konstitutivne sjednice. Oni bi trebalo da potvrde sve odluke donesene na sjednici Parlamenta u vezi sa izmjenama Zakona o republičkoj upravi, nakon čega slijedi objava u Službenom glasniku RS.

Kako nezvanično saznajemo, nakon toga slijedi zakazivanje posebne sjednice Parlamenta za formiranje tima Radovana Viškovića.

(BN TV)

Komentari / 15

Ostavite komentar
Name

BOBA

11.12.2018 19:10

ŽAO MI JE ŠTO JE ČAVIĆ MEĐU NJIMA .POLA STANOVNIŠTVA KOJE JE GLASALO ZA NJEGA JE PREVARENO.MOJ ČAVIĆU NIJE ISKLJUČENO DA ĆEŠ SE JEDNOG DANA POKAJATI.

ODGOVORITE
Name

Re Boba

11.12.2018 19:44

Nekako mu je lakse da se kaje sa milionom u dzepu.

Name

Runi

11.12.2018 21:49

Ko zadnji izadje molim da ugasi svjetlo

Name

Foca

11.12.2018 22:01

A gdje je Sladza i kuma Sivka??? Koje pozicije se spremaju za njih.

Name

Za Focu

11.12.2018 22:45

Sladži je Pero Đokica ostao ministar energetike tako da nema brige za nju. A iz Foce za ministricu ide ispred čubrijeve grupe eminentna dama Dragica Kovač ex Pdp-ovka, ex DNS-ovka, sada Čubrilovićevka...

Name

carlito

11.12.2018 19:12

Sve je to obicna bagra. Narod niko ne spominje. Sta ce promjeniti za narod, da li ce nam ista biti bolje, to nikoga nije briga. Fukare.

ODGOVORITE
Name

Kole

11.12.2018 19:22

Ma kakva vlada, ovakvi nekad nisu bili ni u savjetu mjesnih zajednica...

ODGOVORITE
Name

Vuk

11.12.2018 19:29

Čavić je car :D

ODGOVORITE
Name

Korektnije informisati

11.12.2018 20:56

Prvo nije tacno da je pobrisan kandidat za ministra ispred grupe Obrena Peteovica jer je to samo pominjano ali nikada nije ispostavljeno kao zvanican zahtjev.

ODGOVORITE
Name

Arsa

11.12.2018 21:03

Ne treba izlaziti na izbore pod ovim uslovima.

ODGOVORITE
Name

Paja

11.12.2018 21:19

Kome ide Ministarstvo porodice, omladine i sporta

ODGOVORITE
Name

Andrejevic

11.12.2018 22:13

Ceka se subota, da probaju Vukotu oboriti, pa da se napravi nova prekompozicija sa SDS u vlasti, ali dzaba Mile odlazes. Subota je za ostanak Vukote i izlaz iz SDS koji se prodaju za cevape.

ODGOVORITE
Name

XXX

11.12.2018 22:35

Cava 300 (sparta 300) hiljada

ODGOVORITE
Name

Kika

12.12.2018 03:54

Čavić je najveće razočarenje izbora.Naravno iza Dodika i Željke.Pitam se da li ga je sramota?O čemu misli kad legne? Prevarant godine

ODGOVORITE
Name

Ccc

12.12.2018 06:21

Vide Cave, vide mu odijela!

ODGOVORITE