И даље негирање ратних злочина

Тужилац Серж Брамерц рекао је данас у обраћању Савјету безбједности УН у име Тужилаштва Међународног резидуалног механизма за кривичне судове /МРМКС/ да је на подручју бивше Југославије и даље актуелна континуирана глорификација ратних злочинаца и порицање злочина.

Босна и Херцеговина 11.12.2018 | 22:50
И даље негирање ратних злочина
Он је оцијенио да је правосудна сарадња у предметима ратних злочина међу државама на подручју бивше Југославије на најнижем нивоу у односу на раније године.

"Позитивни кораци се поткопавају неодговорним коментарима других званичника којима се пориче оно што су међународни судови утврдили ван разумне сумње, као и приказивањем људи који су починили најтеже повреде међународног права као хероја", рекао је он.

Брамерц је истакао и хуманитарни императив да се лоцирају и идентификују особе које се и даље воде као нестале након сукоба на подручју бивше Југославије и подсјетио да се током периода на који се извјештај односи, састао са представницима породица несталих особа.

"Њихова порука свима нама је једноставна: интензивирајте напоре, продубите сарадњу и на крају вратите нестале њиховим породицама", рекао је он, подсјећајући да су се у том погледу, на недавном самиту у Лондону, који је организовало Уједињено Краљевство, све владе у региону обавезале да ће побољшати своје активности и сарадњу, и спречити политизацију тог питања.

"Тужилаштво је чврсто усредсређено на завршетак својих преосталих задатака на ефикасан начин, укључујући и истрагу и кривично гоњење за вршење притиска на свједоке и непоштивање суда", закључио је Брамерц.

(Срна)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

папа

11.12.2018 18:01

ГОСП. БРАМЕРЦ, САД КАДА ВЕЦ ЗНАТЕ КО СУ ТИ ЉУДИ, ЗАСТО ИХ НЕ ХАПСИТЕ. ОНИ СЈЕДЕ У ВРХУ ВЛАДЕ И ДРЗАВНИХ ИНСТИТУЦИЈА БОСНЕ И ХЕРЦЕГОВИНЕ, А ВИ ИХ ЈОС ТАПСЕТЕ ПО РАМЕНИМА. ВАСЕ ЛИЦЕМЈЕРСТВО ЈЕ ЗА СВАКУ ПОХВАЛУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗА ПАПУ

11.12.2018 22:45

ОВАКО ЈЕ И КАРЛА ДЕЛ ПОНТЕ ГОВОРИЛА ПА ОНДА ИЗДАЛА КЊИГУ О ПРИВАТНОМ СУДУ.

Name

Неђо.13.12.2018

13.12.2018 20:54

Брамерц кад оде са функције ондаће осуђивати шиптаре бошњаке и усташе као Карла Делпонте.Сад га плаћају да само суде србима.Брамерц је гори од фашисте.