I dalje negiranje ratnih zločina

Tužilac Serž Bramerc rekao je danas u obraćanju Savjetu bezbjednosti UN u ime Tužilaštva Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove /MRMКS/ da je na području bivše Jugoslavije i dalje aktuelna kontinuirana glorifikacija ratnih zločinaca i poricanje zločina.

Bosna i Hercegovina 11.12.2018 | 22:50
I dalje negiranje ratnih zločina
On je ocijenio da je pravosudna saradnja u predmetima ratnih zločina među državama na području bivše Jugoslavije na najnižem nivou u odnosu na ranije godine.

"Pozitivni koraci se potkopavaju neodgovornim komentarima drugih zvaničnika kojima se poriče ono što su međunarodni sudovi utvrdili van razumne sumnje, kao i prikazivanjem ljudi koji su počinili najteže povrede međunarodnog prava kao heroja", rekao je on.

Bramerc je istakao i humanitarni imperativ da se lociraju i identifikuju osobe koje se i dalje vode kao nestale nakon sukoba na području bivše Jugoslavije i podsjetio da se tokom perioda na koji se izvještaj odnosi, sastao sa predstavnicima porodica nestalih osoba.

"Njihova poruka svima nama je jednostavna: intenzivirajte napore, produbite saradnju i na kraju vratite nestale njihovim porodicama", rekao je on, podsjećajući da su se u tom pogledu, na nedavnom samitu u Londonu, koji je organizovalo Ujedinjeno Кraljevstvo, sve vlade u regionu obavezale da će poboljšati svoje aktivnosti i saradnju, i sprečiti politizaciju tog pitanja.

"Tužilaštvo je čvrsto usredsređeno na završetak svojih preostalih zadataka na efikasan način, uključujući i istragu i krivično gonjenje za vršenje pritiska na svjedoke i nepoštivanje suda", zaključio je Bramerc.

(Srna)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

papa

11.12.2018 18:01

GOSP. BRAMERC, SAD KADA VEC ZNATE KO SU TI LJUDI, ZASTO IH NE HAPSITE. ONI SJEDE U VRHU VLADE I DRZAVNIH INSTITUCIJA BOSNE I HERCEGOVINE, A VI IH JOS TAPSETE PO RAMENIMA. VASE LICEMJERSTVO JE ZA SVAKU POHVALU.

ODGOVORITE
Name

ZA PAPU

11.12.2018 22:45

OVAKO JE I KARLA DEL PONTE GOVORILA PA ONDA IZDALA KNJIGU O PRIVATNOM SUDU.

Name

Neđo.13.12.2018

13.12.2018 20:54

Bramerc kad ode sa funkcije ondaće osuđivati šiptare bošnjake i ustaše kao Karla Delponte.Sad ga plaćaju da samo sude srbima.Bramerc je gori od fašiste.