БиХ је свјесна свих пријетњи

Министар безбједности Босне и Херцеговине Драган Мектић учествује на министарској конференцији у Паризу о рјешавању проблема малог и лаког наоружања на Западном Балкану. Министарској конференцији у Паризу присуствује и министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак.

Босна и Херцеговина 11.12.2018 | 12:58
БиХ је свјесна свих пријетњи
"Ради се о иницијативи коју су прошле године покренуле Њемачка и Француска, с циљем подршке земљама региона у борби против илегалне трговине и побољшања контроле посједовања наоружања. Министри су разматрали приоритете рада и могућности за унапријеђење сарадње у овој области", саопштено је из Министарства безбједности БиХ.

Мектић је истакао да је ово питање високо на сигурносној агенди Босне и Херцеговине, нагласивши да је БиХ свјесна пријетњи и нових облика криминалних активности повезаних са оружјем како у региону тако и у земљама чланицама ЕУ.

“БиХ има заокружен законодавни и стратешки оквир у области контроле малог и лаког наоружања и континуирано прати најновије стандарде и прописе ЕУ у овој области. Једна смо од ријетких држава у региону која већ дужи низ година има стратегију и акциони план за контролу наоружања и Координациони одбор који надзире провођење зацртаних мјера”, казао је Мектић.

Констатовано је да је због веће потражње на црном тржишту у земљама ЕУ, интензивирана нелегална набавка и продаја наоружања у региону, па и БиХ.

“Због тога је од кључног значаја унапријеђење сарадње са међународним и агенцијама ЕУ те билатерална сарадња са земљама рагиона”, додао је Мектић.  

БиХ је направила листу приоритета које укључују усклађивање законодавства са ЕУ, јачање капацитета полиција у борби против илегалне трговине оружјем, наставак уништавања нелегалног оружја….

Мектић је нагласио да је у протекле двије године прикупљено и уништено 13.000 комада оружја што је значајно повећање у односу на ранији период.

БН ТВ

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

И јуче

12.12.2018 07:14

И јуче Лукач иначе саучесник у убиству Давида Драгичевића прича на РТРС како је полиција Републике Српске највише урадила у борби против екстремизма и тероризма.Криво је Лукачу што он никада нигдје није позван и усликан са великим бројем министара као Мектић.

ОДГОВОРИТЕ