BiH je svjesna svih prijetnji

Ministar bezbjednosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić učestvuje na ministarskoj konferenciji u Parizu o rješavanju problema malog i lakog naoružanja na Zapadnom Balkanu. Ministarskoj konferenciji u Parizu prisustvuje i ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak.

Bosna i Hercegovina 11.12.2018 | 12:58
BiH je svjesna svih prijetnji
"Radi se o inicijativi koju su prošle godine pokrenule Njemačka i Francuska, s ciljem podrške zemljama regiona u borbi protiv ilegalne trgovine i poboljšanja kontrole posjedovanja naoružanja. Ministri su razmatrali prioritete rada i mogućnosti za unaprijeđenje saradnje u ovoj oblasti", saopšteno je iz Ministarstva bezbjednosti BiH.

Mektić je istakao da je ovo pitanje visoko na sigurnosnoj agendi Bosne i Hercegovine, naglasivši da je BiH svjesna prijetnji i novih oblika kriminalnih aktivnosti povezanih sa oružjem kako u regionu tako i u zemljama članicama EU.

“BiH ima zaokružen zakonodavni i strateški okvir u oblasti kontrole malog i lakog naoružanja i kontinuirano prati najnovije standarde i propise EU u ovoj oblasti. Jedna smo od rijetkih država u regionu koja već duži niz godina ima strategiju i akcioni plan za kontrolu naoružanja i Koordinacioni odbor koji nadzire provođenje zacrtanih mjera”, kazao je Mektić.

Konstatovano je da je zbog veće potražnje na crnom tržištu u zemljama EU, intenzivirana nelegalna nabavka i prodaja naoružanja u regionu, pa i BiH.

“Zbog toga je od ključnog značaja unaprijeđenje saradnje sa međunarodnim i agencijama EU te bilateralna saradnja sa zemljama ragiona”, dodao je Mektić.  

BiH je napravila listu prioriteta koje uključuju usklađivanje zakonodavstva sa EU, jačanje kapaciteta policija u borbi protiv ilegalne trgovine oružjem, nastavak uništavanja nelegalnog oružja….

Mektić je naglasio da je u protekle dvije godine prikupljeno i uništeno 13.000 komada oružja što je značajno povećanje u odnosu na raniji period.

BN TV

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

I juče

12.12.2018 07:14

I juče Lukač inače saučesnik u ubistvu Davida Dragičevića priča na RTRS kako je policija Republike Srpske najviše uradila u borbi protiv ekstremizma i terorizma.Krivo je Lukaču što on nikada nigdje nije pozvan i uslikan sa velikim brojem ministara kao Mektić.

ODGOVORITE