Колико је опасно кад пукне капилар ока

Пуцање капилара настаје услед зачепљења неког од крвних судова у оку. Ово стање је озбиљно и може да доведе до трајног оштећења вида.

Здравље 11.12.2018 | 10:12
Колико је опасно кад пукне капилар ока
ЦРВЕНА мрља као последица пуцања капилара на оку може да изгледа застрашујуће, али се у ствари ради о крвном подливу, односно обичној модрици која ће проћи као и свака друга модрица без икаквог лечења. Ово стање постаје опасно тек ако га прати и нагли губитак вида.

- Крвни подлив на оку не мора увек да доведе до погоршања вида - каже др Драгана Ристић, офталмолог ВМА. - Уколико се појава подлива на оку понавља више пута, неопходан је интернистички преглед, јер осим повишеног крвног притиска, узроци могу да буду различити.

Наша саговорница каже да је много опасније пуцање капилара унутар ока, јер тада увек долази до наглог губитка вида, а често око остаје бело без стварања крвног подлива.

- Пуцање капилара настаје услед зачепљења неког од крвних судова у оку - каже др Ристић. - Ово стање је озбиљно и може да доведе до трајног оштећења вида. Узроци настанка могу да буду разнолики, али пре свега су последица повишеног крвног притиска, шећера и масноћа у крви, болести срца и осталих болести крвних судова, као и неких офталмолошких обољења.

Докторка Ристић каже да је у случају наглог губитка вида потребно одмах се јавити офталмологу:

- Овим пацијентима је пре свега неопходно лечење које ће обавити интерниста, а што се тиче офталмолога, ако је захваћена вена и постоји оток жуте мрље, онда се даје одговарајућа терапија, или се, у неким случајевима, може радити и интервенција ласером. У случајевима када је захваћена артерија ока, пре свега је неопходна интернистичка терапија, а могу да се користе и капи за тренутно снижење очног притиска.

Новости
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар