Живот близу парка чува срце и крвне судове

Осим што несумњиво имају лепше животно окружење, житељи градова са много паркова и зеленила имају и здравије срце и крвне судове, тврде стручњаци америчког Универзитета Луизвил. За разлику од њих, становници метропола у којима доминирају високе бетонске зграде, чешће болују од хипертензије, али и хроничних болести респиратирних органа.

Здравље 11.12.2018 | 09:59
Живот близу парка чува срце и крвне судове
Људи који живе у близини дрвореда или јавних паркова заштићенији су од срчаних болести, можданог удара и превремене смрти, резултати су најновијег истраживања Универзитета Луисвил.

Испитаницима су током студије континуирано рађене анализе крви и урина које су показале да људи који живе у шумовитим, зеленим подручјима имају здравији рад срца и већи капацитет обнове крвних судова, као и мање стреса, што је сачувало њихове метаболичке процесе.

Ово је важило за све испитанике без обзира на њихову старост, пол, етничко порекло, употребу лекова, па чак и да ли су пушачи.

Истраживачи кажу да ово откриће истиче важност приступа зеленим површинама за све, нарочито становништво у великим градовима, што се веома често не поштује приликом изградње нових урбаних целина.

Житељи метропола без довољно паркова много чешће болују од хипертензије, али и хроничних болести респиратирних органа, попут астме, упозоравају стручњаци.

РТС
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар