Услови испод сваког нивоа

Од свих клиника у БиХ за смјештај особа са менталним или психичким сметњама, најлошије је стање на Клиници за психијатрију у Бањалуци.

Република Српска 10.12.2018 | 21:22
Услови испод сваког нивоа
Показао је ово Специјани извјештај о стању права особа са интелектуалним и менталним тешкоћама у БиХ, а који је урадила канцеларија Омбудсмана за људска права БиХ.

"Тамо је јако лоше стање. Апелујем на Град Бањалуку и Министарство здравља РС да се стање на бањалучкој клиници под хитно мијења. Ради се о баракама које су у ужасном стању и само што се нису срушиле. Тамо су наши суграђани", подвукао је данас омбудсмен за људска права БиХ Љубинко Митровић.

Он је нагласио да услови морају бити "достојни човјека".

"Тренутног стања треба да се стидимо сви. Има оних клиника у којима отпадају плафони, смјештајни капацитети су никакви или је неадекватна кадровска попуњеност. Дефинитвно је јако лоше стање и буде депримирајуће када се чита наш извјештај", истакао је Митровић.

Митровић је оцијенио да је прилично лоше стање и на Психијатрији на Сокоцу, те да је тамо и у Бањалуци ситуација "најалармантнија".



У извјештају су изнесени неки шокантни детаљи. У дијелу гдје се говори о примјени физичке силе у заштити особа са душевним сметњама, наведен је примјер једног пацијента који је био толико агресиван да је, и поред фиксираних руку и ногу, успио подићи кревет на леђа и тако прошао кроз стаклена врата!

"Физичко-механичке фиксације раде се у изузетним случајевима, када је нужно у циљу заштите пацијента и околине. На нивоу Клиничког центра РС донесен је протокол којим је, у складу са законом, прописана процедура фиксације", стоји у извјештају.

Надаље је наведено да су запослени на бањалучкој клиници истакли да су бјежања пацијената веома честа, јер су "решетке на прозорима због дотрајалости слабо причвршћене".

На Одјељењу за детокс, гдје су смјештени овисници о наркотицима, одвојене су мушке и женске собе, у којима се налази по седам жељезних кревета. Тоалет је такође одвојен, а у склопу просторија одјељења је и дневни боравак.

"Плафон, зидови и столарија у овим просторијама су у лошем стању, због чега их је тешко загријати. Прозори су осигурани решеткама, а пацијенти се 'држе под кључем'. Приликом посјете, у дневном боравку затечене су двије особе које се лијече од овисности о хероину и из разговора са њима закључено је да, иако услови боравка нису најбољи, ипак износе похвале за особље са којима долазе у контакт", навео је омбудсмен.

Када је у питању Одјељење за алкохолизам, такође се истиче да су подови, столарија и плафон "у веома лошем стању".

"Намјештај је дотрајао. Посебно је лоше стање санитарног чвора. Приликом уласка на одјељење осјети се влага и неугодан мирис у просторијама", стоји у извјештају, а додаје се да је боље стање у Одјељењу за дјецу, које није у монтажном дијелу, као претходна два.

На бањалучкој Клиници за психијатрију је запослено 116 радника, од чега 19 љекара, шест психолога, 66 медицинских сестара - техничара, шест психолога и два социјална радника.

Реформа здравственог система са циљем да се обезбиједи дјеловање психијатрије у заједници, кроз формирање центара за ментално здравље и јачање примарне здравствене заштите, имала је за резултат смањење броја постељних кревета на Клиници за психијатрију, са ранијих 200, на садашњих стотину кревета.

(мондо.ба)

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

БОБА

10.12.2018 20:35

ПА ЉУДИ БОЉА ЈЕ ШТАЛА ОД ОВОГА.ПА ТУ СУ ЖИВА БИЋА.МОЖДА ОНИ МИСЛЕ ДА НЕЋЕ ЊИХ ЗАПАСТИ ИЛИ СТАРАЧКИ ДОМ ИЛИ НЕУРОПСИХИЈАТРИЈА. ГРДНО СЕ ВАРАЈУ.ОБИЧНО МОЋНИЦИ ЗАВРШЕ КАО НАЈВЕЋИ ПРОСИЈАЦИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаца

10.12.2018 21:17

То је стварно греота штасе ради са јдним народом болесним срам да буде политичара они уживају и имају превише нема шта немају тако пате болесне па то је као у логору

Name

Лет изнад кукавицијег гнијезда

10.12.2018 21:17

Бице боље! Пацијенту који је изнио кревет на ледјима свака цаст!

Name

Цц

11.12.2018 01:33

По овоме се види ста смо и ко смо као народ, по оном на тргу. Она прича, о невиности, о чистоћи...) је само хвалисање. Ко је ово подржао. До едите возда, да. види. То су људи, хало!!!

Name

Аа

10.12.2018 20:41

Наравно да је најлосије... Клиника је у центру града, земљисте атрактивно, и тд и тд...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лана

10.12.2018 20:43

Не дај Боже никоме да тамо заврши,,па ни најгорем непријатељу,,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фрик

11.12.2018 01:38

Али кад би Додик који ионако има дијагнозу тамо провео пар дана сигуран сам да би се стање поцело поправљати

Name

Ненад

10.12.2018 21:04

И то обдусман сад примјетио а то је тако 10 и висе година али добро видио је несто записао и остаје даље. Оде у зграду владе похвали како је зграда лијепо уредјена и да се реновирају нови биро за Додика. Све сто је записао о старацком дому цијепа вади нови лист и писе. У згради владе сам се увјерио да су људска права насих радника на највисем нивоу од постанка владе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

какви 10

11.12.2018 17:36

Прије 35 година кренуло је пропадање подова и прокишњавање

Name

-------

10.12.2018 21:27

У овој држави је нормално красти донације, правити малверзације с кредитима и непосједовати запослене раднике да уплаћују доприносе. И ко ће изградити нове психијатрије у Бања Луци и Сокоцу и гдје шта још стварно треба.

ОДГОВОРИТЕ
Name

!"#$&/())&

10.12.2018 21:32

Одем ја на контролу у болницу у Добој. Прегледају ме неуролог и психијатар. Ни један ни други ме нису примили у болницу да ме детаљније анализирају тако да не знам колико је савршена терапија коју пијем редовно код куће. Нису сви лијекови исти а има их колико хоћеш. Премалена доза значи недовољан учинак а превелика доза тровање јетре и свих осталих органа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тале

10.12.2018 21:41

Власт у Српској нема зељу да се бави здраством,видјели смо катастрофално стање У новој болници Србија на Палама.Њима је вазније зграда владе,возни Парк,намјестаји,борбе бикова итд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Искрено

10.12.2018 21:50

Сви смо ми за ове бараке.

ОДГОВОРИТЕ
Name

за ,Искрено .....

10.12.2018 23:20

Са ,7 .туби ,у моју корист ......цак и од Врховног Суда ,Министерство на целу са Војно ...Љекарском комисијом ,упорно избјегава цињеницно стање ,оно сто сам имао ,је понистено.по ,њима .Суд упорно ,указује,,,неправилност ,,али све је то повезано ,јер рацунају ....да цу да одустанем или да умрем .Нормално ,да це се то и десити ,али ,докле ми срце куца борицу се ,9 година се борим са том неправдом ,и знате они це побједити ,али само када мене висе не буде .

Name

Ај здраво журим

10.12.2018 22:24

ЕКСТРА ЛОКАЦИЈА ЗА НАПРАВИТ ЈОШ КОЈУ ЗГРАДУ....

ОДГОВОРИТЕ
Name

@Роки

11.12.2018 00:54

То је зато што је систем пропао . Парцијално се ради. У систему сви раде и мисле мозгом у својој области а код нас један се пита за све и све је на ивици пропадања. Систем у којем један сања о својим луксузима а други дали ће лећи без вечере, Жалосно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Q

11.12.2018 06:20

То је просперитет РС.Он мало утегне око центра мало несто по масељимма око центра а кад мало даље одес оно побјесњели маx..Па влада небрине о обицном народу а камоли о социјали .Они брину само за своје гузове.Ово је срамота за БЛ .

ОДГОВОРИТЕ