Макрон попустио тражи веће плате

Француски предсједник Емануел Макрон признао је у понедјељак навече, у обраћању нацији, да је бијес грађана оправдана и најавио да ће затражити од послодаваца да повећају плате за 100 евра мјесечно од почетка идуће године.

Свијет 10.12.2018 | 21:13
Макрон попустио тражи веће плате
Осим тога, захтијеваће снижавање пореза на социјално осигурање пензионерима те да се не уводе нови порези.

Резултат је то вишемјесечних протеста покрета "жути прслуци", који су успјели натјерати власти да привремено одустане од повећања пореза на гориво. Захтијевају и повећање пореза за богате, повећање минималне плате и смањење трошкова живота и становања.

"Гњев је дубок и оправдан, али је насиље недопустиво. Мир и ред морају завладати уз примјену свих средстава", рекао је Макрон, вјерујући да може пронаћи излаз из тренутних проблема.

У првом телевизијском обраћању јавности откако су протести против пореза широм земље прерасли у нереде у Паризу, Макрон је истакао да у протеклих 18 мјесеци није било могуће пружити одговор на проблеме који трају посљедњих 40 година, преноси Реутерс.

'Гњев је искрен, али осуђујем насиље'

Осудио је насиље током протеста "жутих прслука", за које каже да је "дубоко уздрмало земљу".

"За то насиље неће бити никакве милости", најавио је Макрон, али и нагласио да "има обзира према бијесу 'жутих прслука'".

"Сви смо видјели какву игру играју опортунисти који су искористили искрен гњев, али никакав бијес не оправдава нападе на полицајца, жандарма, уништавање продавница и јавних зграда", сматра Макрон.

"Када се насиље разулари, слобода престаје. Зато сада мир и ред морају завладати у Француској, јер се ништа трајно неће изградити све док постоји страх", закључио је француски предсједник.

(Ал Јазеера)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Милко

10.12.2018 20:32

Зар нецес ици да растурис Асада у Сирији као сто си вристао донедавно? А па нецес јер градјани Француске хоце несто да те приупитају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

хм

10.12.2018 21:02

А нестало богатство сто опљацкасе од Либије, а пустос остависе. Навикли на угодан зивот, на тудјој патњи, а Русија крупан залогај,удавит це се, а навалили као лесинади са свих страна. Бумеранг!

Name

Стари револуционари

10.12.2018 20:59

Да се не појависе с моткама не би их ни повецао.Ниста мирно само навали па да видис ста је народ.Порасли су у мојим оцима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Предраг Цераниц Млатаруга

10.12.2018 21:31

Све је то обојена револуција. Носе прслуке у бојама.

Name

Нови револуционари

11.12.2018 11:12

Жив је Гадафи, убијен није.

Name

Зан Ван Клондам

10.12.2018 21:00

Наравно да је попустио,да није попустио биле би јос веце и масовније демонстрације а он би свакако морао поднијети оставку.Није он ово урадио због народа вец због себе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гоогл

10.12.2018 22:44

А ми срби опустени код нас гориво 2.30 км ПЛАТА 450 КМ ко га сиса струја вода смеце и зивот социјале.Да се дигне РС видио би ста би било за мјесец дана ми сутимо они дизу . Макрон снизио цене сад цемо ми добити ММФ креду и намирицемо то њихово све...

ОДГОВОРИТЕ