Makron popustio traži veće plate

Francuski predsjednik Emanuel Makron priznao je u ponedjeljak naveče, u obraćanju naciji, da je bijes građana opravdana i najavio da će zatražiti od poslodavaca da povećaju plate za 100 evra mjesečno od početka iduće godine.

Svijet 10.12.2018 | 21:13
Makron popustio traži veće plate
Osim toga, zahtijevaće snižavanje poreza na socijalno osiguranje penzionerima te da se ne uvode novi porezi.

Rezultat je to višemjesečnih protesta pokreta "žuti prsluci", koji su uspjeli natjerati vlasti da privremeno odustane od povećanja poreza na gorivo. Zahtijevaju i povećanje poreza za bogate, povećanje minimalne plate i smanjenje troškova života i stanovanja.

"Gnjev je dubok i opravdan, ali je nasilje nedopustivo. Mir i red moraju zavladati uz primjenu svih sredstava", rekao je Makron, vjerujući da može pronaći izlaz iz trenutnih problema.

U prvom televizijskom obraćanju javnosti otkako su protesti protiv poreza širom zemlje prerasli u nerede u Parizu, Makron je istakao da u proteklih 18 mjeseci nije bilo moguće pružiti odgovor na probleme koji traju posljednjih 40 godina, prenosi Reuters.

'Gnjev je iskren, ali osuđujem nasilje'

Osudio je nasilje tokom protesta "žutih prsluka", za koje kaže da je "duboko uzdrmalo zemlju".

"Za to nasilje neće biti nikakve milosti", najavio je Makron, ali i naglasio da "ima obzira prema bijesu 'žutih prsluka'".

"Svi smo vidjeli kakvu igru igraju oportunisti koji su iskoristili iskren gnjev, ali nikakav bijes ne opravdava napade na policajca, žandarma, uništavanje prodavnica i javnih zgrada", smatra Makron.

"Kada se nasilje razulari, sloboda prestaje. Zato sada mir i red moraju zavladati u Francuskoj, jer se ništa trajno neće izgraditi sve dok postoji strah", zaključio je francuski predsjednik.

(Al Jazeera)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Milko

10.12.2018 20:32

Zar neces ici da rasturis Asada u Siriji kao sto si vristao donedavno? A pa neces jer gradjani Francuske hoce nesto da te priupitaju.

ODGOVORITE
Name

hm

10.12.2018 21:02

A nestalo bogatstvo sto opljackase od Libije, a pustos ostavise. Navikli na ugodan zivot, na tudjoj patnji, a Rusija krupan zalogaj,udavit ce se, a navalili kao lesinadi sa svih strana. Bumerang!

Name

Stari revolucionari

10.12.2018 20:59

Da se ne pojavise s motkama ne bi ih ni povecao.Nista mirno samo navali pa da vidis sta je narod.Porasli su u mojim ocima.

ODGOVORITE
Name

Predrag Ceranic Mlataruga

10.12.2018 21:31

Sve je to obojena revolucija. Nose prsluke u bojama.

Name

Novi revolucionari

11.12.2018 11:12

Živ je Gadafi, ubijen nije.

Name

Zan Van Klondam

10.12.2018 21:00

Naravno da je popustio,da nije popustio bile bi jos vece i masovnije demonstracije a on bi svakako morao podnijeti ostavku.Nije on ovo uradio zbog naroda vec zbog sebe.

ODGOVORITE
Name

Googl

10.12.2018 22:44

A mi srbi opusteni kod nas gorivo 2.30 km PLATA 450 KM ko ga sisa struja voda smece i zivot socijale.Da se digne RS vidio bi sta bi bilo za mjesec dana mi sutimo oni dizu . Makron snizio cene sad cemo mi dobiti MMF kredu i namiricemo to njihovo sve...

ODGOVORITE