БиХ и Кина имају добру сарадњу

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић састао се данас са делегацијом велике кинеске провинције Лиаонинг, која има 50 милиона становника и са којом су договорени будући модели трговинско-економске сарадње и инвестирања у Босну и Херцеговину.

Босна и Херцеговина 10.12.2018 | 13:46
БиХ и Кина имају добру сарадњу
Оцјењујући разговоре веома корисним, Шаровић је истакао да је важно да су у протеклом периоду створени сви најважнији услови и потписани кључни споразуми како би сарадња са Кином  и даље ишла узлазном путањом.

„Очекујемо да у овој години остваримо 750 милиона евра међусобне робне размјене, што је за нашу земљу огроман помак, а што је најважније, створили смо услове да напредујемо и даље,“ нагласио је Шаровић. 

Замјеник гувернера провинције Лиаонинг Чен Лијупин изразио је заинтересованост за пољопривредни и прехрабени сектор, посебно за увоз вина, воћних сокова и меда из Босне и Херцеговине. Такође истакао је да постоји велики интерес  привредника за улагање у нашу земљу и то у области енергетике и инфраструктуре а посебно путне инфраструктуре.

Иначе, провинција Лиаонинг у прошлој години је остварила 67 милијарди долара робне размјене са свијетом, са изграђеним индустријским парковима  на тзв.путу свиле пројекта „Један појас, један пут“, а Босна и Херцеговина је међу првим земљама које су постале дио овог глобалног пројекта.

БН ТВ 

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Гојко

10.12.2018 13:04

Доста је било о јабукама више, попусти нас Кинеза и Руса

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

10.12.2018 15:12

ИМТ !!!!

ОДГОВОРИТЕ