BiH i Kina imaju dobru saradnju

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović sastao se danas sa delegacijom velike kineske provincije Liaoning, koja ima 50 miliona stanovnika i sa kojom su dogovoreni budući modeli trgovinsko-ekonomske saradnje i investiranja u Bosnu i Hercegovinu.

Bosna i Hercegovina 10.12.2018 | 13:46
BiH i Kina imaju dobru saradnju
Ocjenjujući razgovore veoma korisnim, Šarović je istakao da je važno da su u proteklom periodu stvoreni svi najvažniji uslovi i potpisani ključni sporazumi kako bi saradnja sa Kinom  i dalje išla uzlaznom putanjom.

„Očekujemo da u ovoj godini ostvarimo 750 miliona evra međusobne robne razmjene, što je za našu zemlju ogroman pomak, a što je najvažnije, stvorili smo uslove da napredujemo i dalje,“ naglasio je Šarović. 

Zamjenik guvernera provincije Liaoning Čen Lijupin izrazio je zainteresovanost za poljoprivredni i prehrabeni sektor, posebno za uvoz vina, voćnih sokova i meda iz Bosne i Hercegovine. Takođe istakao je da postoji veliki interes  privrednika za ulaganje u našu zemlju i to u oblasti energetike i infrastrukture a posebno putne infrastrukture.

Inače, provincija Liaoning u prošloj godini je ostvarila 67 milijardi dolara robne razmjene sa svijetom, sa izgrađenim industrijskim parkovima  na tzv.putu svile projekta „Jedan pojas, jedan put“, a Bosna i Hercegovina je među prvim zemljama koje su postale dio ovog globalnog projekta.

BN TV 

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Gojko

10.12.2018 14:04

Dosta je bilo o jabukama više, popusti nas Kineza i Rusa

ODGOVORITE
Name

Milan

10.12.2018 16:12

IMT !!!!

ODGOVORITE