Посљедње ријечи убијеног новинара

"Не могу да дишем", посљедње су ријечи које је рекао Џамал Кашоги након што су га заробили у саудијском конзулату у Истанбулу, наводи ЦНН.

Свијет 10.12.2018 | 10:16
Посљедње ријечи убијеног новинара
Амерички медиј се се позива на извор близак истрази случаја убиства саудијског новинара.

Извор који је читао преведени транскрипт аудиоснимка болних тренутака убијеног новинара, каже како је јасно да је убиство које се догодило 2. октобар било испланирано. 

Током тјескобне и мучне сцене, Кашоги се, прича извор, борио за живот. 

"Не могу да дишем", рекао је. 

"Не могу да дишем", поновио је. 

"Не могу да дишем", још је једном рекао. И то је било посљедње. 

Транскрипт потом биљележи и звук тестере, као и музику коју су убице пустиле како би блокирали звук резања тијела убијеног новинара. 

Надаље, у транскрипту пише да је непосредно након убиства обављено више телефонских позива у којима су они са друге стране жице обавијештени о извршеном послу. Турски обавјештајци сумњају да се ради о разговорима с људима из врха власти у Ријаду. 

Кашоги је другог дана октобра у саудијски конзулат у Истанбулу ушао како би затражио папире за венчање са својом девојком из Турске. Тада и почиње транскрипт који доноси ЦНН. 

Чим је ушао, како сугерише снимак, Кашоги је схватио да нешто није у реду. Препознао је једног мушкарца и питао га што ради тамо. Како тврди извор ЦНН-а, ради се о Махеру Абдулазизу Мутребу, бившем саудијском дипломати и обавјештајцу који ради за бин Салмана. Кашоги га је знао још из времена кад је живио у Лондону и кад су заједно радили у саудијској амбасади. 

"Враћаш се", каже мушкарац. 

"Не можете то учинити. Људи чекају напољу", одвраћа Кашоги. Наиме, испред конзулата је чекала Кашогијева вјереница. 

Убрзо је почела бука. Очито су врло брзо напали новинара, наводи ЦНН. 

Једна од првих верзија Саудијске Арабије, кад су признали да је новинар убијен, била је да се то догодило случајно. Али транскрипт каже да се кроз буку више пута могло чути како Кашоги говори да нема ваздуха. 

"Не могу да дишеми." Управо су му то и биле посљедње ријечи. 

Један од гласова који се препознаје на снимку идентификован је као глас доктора Салаха Мухамада ал-Тубаиквија, шефа форензичке медицине министарства унутрашњих послова Саудијске Арабије. 

Уз Кашогија и Мутреба, он је једина особа којој је идентификован глас. 

Како се транскрипт наставља, открива се да Кашоги још није мртав. 

На снимку се потом, тврди извор, чују бука и врискови, али без дијалога. Онда се чује и моторна тестера, као и Тубаикви који нешто наређује својим сарадницима. 

"Стави слушалице или слушај музику као ја", чује се. Транскрипт још бележи и то да је Мутреб обавио три телефонска позива. 

"Реци својима да је обављено" 

Није јасно у којем је тачно тренутку Кашоги умро. 

"Реци својима да је ствар обављена. Обављено је", према транскрипту још каже Мутреб. 

Извор близак истрази за ЦНН тврди да су и Мутреб и Тубаикви казали како нису обавили никакве позиве.

Подсјетимо, Мутреб, Тубаиqи и 13 других Саудијаца у Истанбул су дошли приватним чартер летом и комерцијалним летом на дан убојства.

Транскрипт је, каже извор за ЦНН, релативно кратак. У њему нема пуно дијалога. Не објашњава се ни зашто би Кашоги требало "да се врати", а што му је казао мушкарац кад је ушао у конзулат. Много питања остаје без одговора и након овог транскрипта.

ЦНН закључује да је његово убиство било планирано и органоизирано те на крају хладно обављено, а да је неко у Ријаду о свему био обавијештен.

(Б92)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Ко Би Рекао

10.12.2018 16:35

Да овакве ствари раде ,,демократске дрзаве,, које имају директну подрску САД.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xx

10.12.2018 18:54

Па зна се које земље то раде демократија моцних

Name

...

11.12.2018 08:24

Истанбул и то у конзулату, каква ружна мрља за један Истанбул у данашње вријеме, значи страва и ужас. Починиоци овог монструозног убиства заслужују казну, најстрожу казну.

ОДГОВОРИТЕ