Posljednje riječi ubijenog novinara

"Ne mogu da dišem", posljednje su riječi koje je rekao Džamal Kašogi nakon što su ga zarobili u saudijskom konzulatu u Istanbulu, navodi CNN.

Svijet 10.12.2018 | 10:16
Posljednje riječi ubijenog novinara
Američki medij se se poziva na izvor blizak istrazi slučaja ubistva saudijskog novinara.

Izvor koji je čitao prevedeni transkript audiosnimka bolnih trenutaka ubijenog novinara, kaže kako je jasno da je ubistvo koje se dogodilo 2. oktobar bilo isplanirano. 

Tokom tjeskobne i mučne scene, Kašogi se, priča izvor, borio za život. 

"Ne mogu da dišem", rekao je. 

"Ne mogu da dišem", ponovio je. 

"Ne mogu da dišem", još je jednom rekao. I to je bilo posljednje. 

Transkript potom biljeleži i zvuk testere, kao i muziku koju su ubice pustile kako bi blokirali zvuk rezanja tijela ubijenog novinara. 

Nadalje, u transkriptu piše da je neposredno nakon ubistva obavljeno više telefonskih poziva u kojima su oni sa druge strane žice obaviješteni o izvršenom poslu. Turski obavještajci sumnjaju da se radi o razgovorima s ljudima iz vrha vlasti u Rijadu. 

Kašogi je drugog dana oktobra u saudijski konzulat u Istanbulu ušao kako bi zatražio papire za venčanje sa svojom devojkom iz Turske. Tada i počinje transkript koji donosi CNN. 

Čim je ušao, kako sugeriše snimak, Kašogi je shvatio da nešto nije u redu. Prepoznao je jednog muškarca i pitao ga što radi tamo. Kako tvrdi izvor CNN-a, radi se o Maheru Abdulazizu Mutrebu, bivšem saudijskom diplomati i obavještajcu koji radi za bin Salmana. Kašogi ga je znao još iz vremena kad je živio u Londonu i kad su zajedno radili u saudijskoj ambasadi. 

"Vraćaš se", kaže muškarac. 

"Ne možete to učiniti. Ljudi čekaju napolju", odvraća Kašogi. Naime, ispred konzulata je čekala Kašogijeva vjerenica. 

Ubrzo je počela buka. Očito su vrlo brzo napali novinara, navodi CNN. 

Jedna od prvih verzija Saudijske Arabije, kad su priznali da je novinar ubijen, bila je da se to dogodilo slučajno. Ali transkript kaže da se kroz buku više puta moglo čuti kako Kašogi govori da nema vazduha. 

"Ne mogu da dišemi." Upravo su mu to i bile posljednje riječi. 

Jedan od glasova koji se prepoznaje na snimku identifikovan je kao glas doktora Salaha Muhamada al-Tubaikvija, šefa forenzičke medicine ministarstva unutrašnjih poslova Saudijske Arabije. 

Uz Kašogija i Mutreba, on je jedina osoba kojoj je identifikovan glas. 

Kako se transkript nastavlja, otkriva se da Kašogi još nije mrtav. 

Na snimku se potom, tvrdi izvor, čuju buka i vriskovi, ali bez dijaloga. Onda se čuje i motorna testera, kao i Tubaikvi koji nešto naređuje svojim saradnicima. 

"Stavi slušalice ili slušaj muziku kao ja", čuje se. Transkript još beleži i to da je Mutreb obavio tri telefonska poziva. 

"Reci svojima da je obavljeno" 

Nije jasno u kojem je tačno trenutku Kašogi umro. 

"Reci svojima da je stvar obavljena. Obavljeno je", prema transkriptu još kaže Mutreb. 

Izvor blizak istrazi za CNN tvrdi da su i Mutreb i Tubaikvi kazali kako nisu obavili nikakve pozive.

Podsjetimo, Mutreb, Tubaiqi i 13 drugih Saudijaca u Istanbul su došli privatnim čarter letom i komercijalnim letom na dan ubojstva.

Transkript je, kaže izvor za CNN, relativno kratak. U njemu nema puno dijaloga. Ne objašnjava se ni zašto bi Kašogi trebalo "da se vrati", a što mu je kazao muškarac kad je ušao u konzulat. Mnogo pitanja ostaje bez odgovora i nakon ovog transkripta.

CNN zaključuje da je njegovo ubistvo bilo planirano i organoizirano te na kraju hladno obavljeno, a da je neko u Rijadu o svemu bio obaviješten.

(B92)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Ko Bi Rekao

10.12.2018 17:35

Da ovakve stvari rade ,,demokratske drzave,, koje imaju direktnu podrsku SAD.

ODGOVORITE
Name

Xx

10.12.2018 19:54

Pa zna se koje zemlje to rade demokratija mocnih

Name

...

11.12.2018 09:24

Istanbul i to u konzulatu, kakva ružna mrlja za jedan Istanbul u današnje vrijeme, znači strava i užas. Počinioci ovog monstruoznog ubistva zaslužuju kaznu, najstrožu kaznu.

ODGOVORITE