У БиХ најгоре људске слободе

БиХ се налази на 59. мјесту, са оцјеном 7,23 и најлошије је оцијењена земља региона када је у питању стање слобода у свијету , саопштено је из Удружења грађана "Мулти" из Тузле.

Босна и Херцеговина 10.12.2018 | 09:40
У БиХ најгоре људске слободе
Стање слобода у свијету је у паду, од оцјене 7,07 на оцјену 6,89 на десетостепеној скали Индекса људске слободе, који прати и рангира 162 земље.
 
Најбољу позицију међу земљама свијета, на основу 79 јединствених индикатора личних, цивилних и економских слобода, заузима Нови Зеланд, након чега слиједи Швајцарска, а најгоре оцјене имају Либија, Ирак, Јемен, Венецуела и Сирија.

БиХ се налази на 59. мјесту, са оцјеном 7,23 и најлошије је оцијењена земља региона, саопштено је из Удружења грађана "Мулти" из Тузле.

У оквиру региона Словенија се налази на првом мјесту са оцјеном 7,94, затим слиједе Хрватска 7,71 и Албанија 7,57. Послије њих су Србија 7,35, Црна Гора 7,34 и Македонија 7,27, док се БиХ са оцјеном 7,23 ове године налази на посљедњем мјесту.

У оквиру категорије личне слободе, најбоље оцјене остварене су за индикатор "удруживање и цивилно друштво" (9,5), а најслабије оцјене за индикатор "владавина права" (5,5). 

У оквиру економских слобода, најбоље оцјењен индикатор је онај који се односи на "чврсту валуту" /8,3/, а најслабије оцјене има индикатор "правни систем и власничка права" (4,1).

Индекс људских слобода објашњава колико су људи слободни да уживају најважније слободе попут слободе говора, вјерских слобода, слободе удруживања, али мјери и слободу кретања, женске слободе, питање криминала и насиља, као и дискриминације.

Овај индекс објављују Като институт, Фрејзер институт и Либерални институт Фридрих Нојман фондације (Цато Институт, Фрасер Институт и Либералес Институт Фриедрицх Науманн фондације).

Аутор Индекса људских слобода за БиХ Тања Порчник каже да, умјесто да се ради на унапређењу људских слобода, грађани БиХ су мање слободни.

"У овом извјештају документујемо да је традиционално слаба владавина права још слабија. Значајан пад је остварен по питању грађанског и кривичног права. Конкретно, кривично право је под политичким утицајем и мање је ефикасно, док грађански правни систем има проблем са корупцијом", навела је Порчникова, која је заједно са Јаном Васкезом (Иан Васqуез), аутор овог индекса.

Међународни дан људских права обиљежава се 10. децембра, на дан када је потписана Општа декларација УН о људским правима 1948. године и први пут у историји човјечанства признато право свих људи на живот, слободу и безбједност без икаквих разлика.

(Срна)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Лаки

10.12.2018 09:10

Хаха, па то свака будала зна...јесте открили Америку...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Лаки

10.12.2018 10:05

Али, мозда је бас то разлог сто у БиХ има несто висе од 750 људи који имају стотину и висе година. ☺ (Вијест коју управо процитах.) Тема није бас за смијех, али ста да радимо кад не знамо боље. Показујемо то сваке друге године.

Name

Ре

10.12.2018 16:32

Са овако уређеним дискриминирајуцим друштво на бази национализма па и совинизма никакво цуо. Искрено мислим да је и горе од овога задњег мјеста требалобих да има десет празних од предзадњег и тек тад БиХ