У Бриселу данас о Западном Балкану

Шефови дипломатија Европске уније ће данас на састанку у Бриселу размотрити ситуацију на Западном Балкану

Свијет 10.12.2018 | 07:26
У Бриселу данас о Западном Балкану
Очекује се да Савет ЕУ понови став да Приштина мора да повуче тарифе на робу из Србије и Босне и Херцеговине, као и да се мандат Косовских безбедносних снага може мењати само по Уставу и уз дијалог свих заинтерсованих чинилаца.

Министри спољних послова ЕУ ће тако, на свом последњем састанку у овој години, разговарати и о ситуацији на Западном Балкану и процесу проширења ЕУ. 

Иако нису предвиђени званични закључци, очекује се да се министри фокусирају на ситуацију у БиХ након избора, примену споразума Скопља и Атине о имену, као и на дешавања у дијалогу Београда и Приштине. 

У Савету ЕУ наводе да су председник Србије Александар Вучић и косовски председник Хашим Тачи ангажовани на "екстремно тешком" послу изналажења свеобухватног решења. 

У ЕУ кажу да дијалог захтева, како лидерство, тако и јединство са обе стране, при чему је оцењено да Приштина има проблема око унутрашењег консензуса о дијалогу са Београдом. 

"Висока представница Федерика Могерини већ је напоменула да мора да се обезбеде услови да дијалог и да се уздржи од речи, акција и мера које су супротне духу нормализације. Нажалост, то није случај када су у питњу тарифе од 100 процената које не само да компликују ситуацију и не доприносе решавању проблема и жеља народа Косова, већ су и у супротности са њиховим обавезама из оквира ЦЕФТА. То мора да буде повучено", наводе извори из Савета ЕУ. 

Очекује са да ЕУ шефови дипломатија током данашње дискусије понове и позицију ЕУ када је у питању трансформација Косовских безбедносних снага. "Мандат КБС се може променити само уз инклузивни процес и у складу са Уставом. Инклузивни процес према нашем ставу подразумева да је унутар Косова потребан дијалог свих представника, а споља са релевантним медјународним чиниоцима", наводе дипломатски извори у Савету. 

Пошто постоје неслагања измедју Србије и Косова по овој теми, то би требало да буде размотрено у оквиру дијалога који је једини формат за тако нешто, истичу ти извори. 

Иако министри ЕУ данас неће изаћи са званичним закључцима о Западном Балкану, у Бриселу се очекује да шефица дипломатије ЕУ Федерика Могерини понови јаку подршку Уније јасној европској перспективи за све партнере региона који је, како наглашавају у Савету, "кључан за безбедност Европе".

(Тањуг)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Јаффа

10.12.2018 07:20

Бриселски властодржци су показали ко су и шта су...не треба више да нас убједјују у демократију...нека наставе са робовласништвом, имају моћ и народ им не може ништа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

куку нама са нама

10.12.2018 07:49

Е ово треба слусати и узети у обзир,цитајуци измедју редова,наравно,а не прицу о војној неутралности и борби за комад крпе звани застава...Застава се брани и носи у дуси и дјелима,угледајте се на сиптаре,силне назови србенде

ОДГОВОРИТЕ
Name

ауди

10.12.2018 08:36

БиХ данас опет тема у Бриселу какво црно Косово и таксе мозда успут да коју помену и на томе це инсистрирати Србија а то це бити само да се било ста казе.Тема је Босна на иницијативу Хрватске која је то тражила како би "изразила забринутост због неравноправног положаја хрватског народа у БиХ у изборном процесу,уплитање Хрватске у политичка дешавања у БиХ. "Погрешно тумачење случаја 'Љубић' употребљава се као аргумент против легитимно изабраног хрватског члана Предсједништва БиХ Жељка Комшића.Имамо 10x јачи лоби од Хрвата, како у Америчком Конгресу тако и у ЕУ. То фашисте највише и боли, иако нас нема у ЕУ парламенту, иако имају слободно поље да лажу и кмеће до миле воље, НЕ МОГУ НАМ НИШТА. Хрватска нам је непријатељ БРОЈ 1.Хрвати у БИХ немају никакав више капацитет, могу овако што раде да блокирају напредак државе према ЕУ и слично, но све је то кратког даха.Ништа неће промијенит чињеницу да су из Босне нестали а да у БИХ су ускоро мањина.Да је ХДЗ мање славио УЗП и да је више им говорио да је БИХ њихова држава данас би Хрвати остајали и одгајали дјецу у БИХ а не по Загребу и Минхену. Тп це бити теме а не црно Косово.

ОДГОВОРИТЕ