Најфудбалскији град САД-а!

Бивши тренер Барсе, 70. 000 навијача и титула после само две године постојања! Или боље рећи такмичења!

Фудбал 09.12.2018 | 20:00
Најфудбалскији град САД-а!
Кад су правили МЛС надали су се да ће изгледати баш овако. Финале пред 73.000 навијача и сви стоје, није шала, заиста стоје и навијају током 90 минута игре. Познато име на клупи, играч кога тражи Премијер лига у фокусу. Атрактиван фудбал приде. И газда који се не задовољава већ оствареним, већ тражи још. Све то је љубитељима фудбала у САД ове сезоне приуштила Атланта јунајтед, која је данас и награђена за сву амбицији победом над Портландом од 2:0.

Најбољи играч лиге Џозеф Мартинез је 35. голом у сезони повео тим Херарда Тата Мартина до победе, а велики подвиг Атланте печатирао је Франко Ескобар. Велики подвиг зато што је газда Артур Бланк клуб  основао тек 2014, а тек је 2017. почео да се такмичи у МЛС лиги.

Међутим, Бланк, човек који је згрнуо милијарде када је отворио неку врсту америчке верзије продавнице “Уради сам”, одмах је загризао јако. Потрошио је више од 50.000.000 евра на тренинг центар, довео је Тата Мартина да Американцима покаже шта је фудбал, платио рекордних 12.300.000 како би довео Езекијела Барка, званично најскупље појачање у историји МЛС-а, приде оформио толико моћан тим да 19-годишњи Аргентинац није ни могао до места у стартних 11.

Није то баш ни толико чудо, када је основао фирму (Хоме Депот) Бланк је – ето мале лекције домаћим спортским радницима – урамио све новинске текстове критичке садржине и држао их у тоалету не би ли га они терали да увек смишља како да постане још бољи. Хвалоспеве није чувао.

Тачно је да ни Бланк није планирао да се овако брзо успе на кров фудбалске Америке, али сада нема назад, посебно не кад му у просеку на сваку утакмицу дође 53.000.000 људи, не рачунајући оне одлучујуће плеј-оф мечеве, а на таквима је редовно било више од 70.000.000 навијача што је бројка на којој би позавиделе и многе европске велесиле.

Истина, биће Атланта у проблем током полусезоне. Тата Мартино одлази на функцију селектора Мексика, за Мигела Алмирона, други у избору за најбољег играча МЛС-а, одавно се пише да ће ове зиме у Премијер лигу… Кад је тренер у питању шушка се да би Атланта могла да Боки Јуниорс узме Гиљерма Бароса Скелота, док би уместо Алмирона из Ривер Плејта требало да дође Пити Мартинез. Уосталом, ето шансе и за поменутог Барка?

Звучи већ сада мог озбиљније но сви други експерименти кои су нам долазили од “преко баре”. Друга је сасвим ствар што су и Јужна Америка и Европа још светлосним годинама далеко.



Извор: моззартспорт

ФОТО: Реутерс

Коментари / 0

Оставите коментар