Najfudbalskiji grad SAD-a!

Bivši trener Barse, 70. 000 navijača i titula posle samo dve godine postojanja! Ili bolje reći takmičenja!

Fudbal 09.12.2018 | 20:00
Najfudbalskiji grad SAD-a!
Kad su pravili MLS nadali su se da će izgledati baš ovako. Finale pred 73.000 navijača i svi stoje, nije šala, zaista stoje i navijaju tokom 90 minuta igre. Poznato ime na klupi, igrač koga traži Premijer liga u fokusu. Atraktivan fudbal pride. I gazda koji se ne zadovoljava već ostvarenim, već traži još. Sve to je ljubiteljima fudbala u SAD ove sezone priuštila Atlanta junajted, koja je danas i nagrađena za svu ambiciji pobedom nad Portlandom od 2:0.

Najbolji igrač lige Džozef Martinez je 35. golom u sezoni poveo tim Herarda Tata Martina do pobede, a veliki podvig Atlante pečatirao je Franko Eskobar. Veliki podvig zato što je gazda Artur Blank klub  osnovao tek 2014, a tek je 2017. počeo da se takmiči u MLS ligi.

Međutim, Blank, čovek koji je zgrnuo milijarde kada je otvorio neku vrstu američke verzije prodavnice “Uradi sam”, odmah je zagrizao jako. Potrošio je više od 50.000.000 evra na trening centar, doveo je Tata Martina da Amerikancima pokaže šta je fudbal, platio rekordnih 12.300.000 kako bi doveo Ezekijela Barka, zvanično najskuplje pojačanje u istoriji MLS-a, pride oformio toliko moćan tim da 19-godišnji Argentinac nije ni mogao do mesta u startnih 11.

Nije to baš ni toliko čudo, kada je osnovao firmu (Home Depot) Blank je – eto male lekcije domaćim sportskim radnicima – uramio sve novinske tekstove kritičke sadržine i držao ih u toaletu ne bi li ga oni terali da uvek smišlja kako da postane još bolji. Hvalospeve nije čuvao.

Tačno je da ni Blank nije planirao da se ovako brzo uspe na krov fudbalske Amerike, ali sada nema nazad, posebno ne kad mu u proseku na svaku utakmicu dođe 53.000.000 ljudi, ne računajući one odlučujuće plej-of mečeve, a na takvima je redovno bilo više od 70.000.000 navijača što je brojka na kojoj bi pozavidele i mnoge evropske velesile.

Istina, biće Atlanta u problem tokom polusezone. Tata Martino odlazi na funkciju selektora Meksika, za Migela Almirona, drugi u izboru za najboljeg igrača MLS-a, odavno se piše da će ove zime u Premijer ligu… Kad je trener u pitanju šuška se da bi Atlanta mogla da Boki Juniors uzme Giljerma Barosa Skelota, dok bi umesto Almirona iz River Plejta trebalo da dođe Piti Martinez. Uostalom, eto šanse i za pomenutog Barka?

Zvuči već sada mog ozbiljnije no svi drugi eksperimenti koi su nam dolazili od “preko bare”. Druga je sasvim stvar što su i Južna Amerika i Evropa još svetlosnim godinama daleko.



Izvor: mozzartsport

FOTO: Reuters

Komentari / 0

Ostavite komentar