Прича коју никада нису причали

"Њој је лозу донео колега Иван Босиљчић, преко својих пријатеља, јер Војин и она четири и по године нису могли да имају децу. Захваљујући лози, они су добили близнакиње Веру и Милу", рекао је једном приликом пријатељ глумачког пара.

Србија 09.12.2018 | 19:19
Прича коју никада нису причали
Слобода Мићаловић из недеље у недељу, када се приказује остварење "Корени", народ одушевљава улогом Симке за коју се од самог почетка прича да је улога њене каријере.

У "Коренима" Симка се бори да добије потомство како се не би угасила лоза Катића, а Слобода фантастично игра улогу жене очајне јер не успева да зачне. Међутим, Слободи у приватном животу овакав проблем није стран, пошто је нажалост, једним делом пролазила кроз сличну ситуацију.

Наиме, Слобода и њен супруг, српски глумац Војин Ћетковић годинама су покушавали да добију дете у чему им је помогла чудотворна лоза Светог Симеона Мироточивог са Хиландара коју им је са овог светог места донео глумац Иван Босиљчић.



У једној телевизијској емисији емитованој пре неколико година, ово је испричао њихов породични пријатељ.

"Наша позната глумица Слобода Мићаловић добила је близнакиње помоћу чудотворне лозе са Хиландара. Причала ми је то Слобода, која је, такође, пријатељ манастира. Њој је лозу донео колега Иван Босиљчић, преко својих пријатеља, јер Војин и она четири и по године нису могли да имају децу. Захваљујући лози, они су добили близнакиње Веру и Милу", открио је он тада.

Слобода и Војин никада нису желели јавно да причају о борби за потомство.

Подсетимо, наш глумачки пар је одмах по ступању у брак желео да се оствари у улози родитеља, а Слобода је због компликоване трудноће била принуђена да мирује. Глумица је отказала све пословне обавезе, а причало се да је прижељкивала близанце, што јој се и остварило.

"Ја сам прва у својој фамилији која је добила близанце, док их са Војинове стране има стриц. Иако сам у дубини душе то жарко желела, била сам у шоку услед неизвесности коју са собом близаначка трудноћа носи. Тата је од почетка желео ћеркицу и жеља му се двоструко остварила", рекла је једном приликом Слобода.



Подсетимо, Слобода и Војин упознали су се 2002. године на снимању филма "Зона Замфирова". Верили су се пет година касније, у септембру 2007. године, на романтичном путовању по Сицилији.

Непуних годину дана касније, 20. маја 2008. године, венчали су се, а у јануару 2010. године добили су близнакиње Веру и Милу.

Чудо са Хиландара - Историјат лозе Светог Симеона

Лоза Светог Симеона је вековима позната по томе да дарује децу супружницима који имају проблема са потомством.

Бројни брачни парови у Србији сматрају да су им помогли коришћење хиландарске лозе и молитве. Ова лоза израсла је, према предању, пре 800 година на месту на коме се налазио гроб Стефана Немање - Светог Симеона, чије су мошти 1207. године пренете у манастир Студеница. Приписују јој се натприродне моћи. Манастирска архива препуна је сведочења и захвалница људи који су имали проблеме са неплодношћу и потом добили потомке. Лоза је изникла на јужној страни Саборне цркве Хиландара и заштићена је плетеном жицом, а подигнут је и дрвени вењак на којем се раширио зелени грм пун гроздова.

"То је једно од чуда. Није важно колико је та лоза заиста стара, али зачуђује да толико обилат род дају само два изданка, која су распукнута. Пузавица са чудотворним плодом излази из зида цркве. Сваки њен сатрули лист се скупља у спремишту, иза вратанаца, под саркофагом којим је заштићена. Свако зрно плода је реликвија", рекао је својевремено један монах за медије.



У Хиландару се чувају бројна писма са фотографијама деце која су добијена. Манастир су због тога походили верници из многих земаља. Према историји, али и искуствима, верници тврде да су се најчешће рађала мушка деца јер се грожђе са ове лозе бере сваке године на празник Воздвижења Часног крста - Крстовдан, 27. септембра, када се и даје као благослов присутном народу у цркви. Остатак грожђа се суши и дели паровима ради потомства.

По предању, у једно следовање спадају три зрна грозда и једно парче орезане лозе, које се ставља у литар освештане воде, коју оба супружника пију пре сваког јела 40 дана, а потом супруг узима једно зрно, а супруга преостала два.

За то време једе се само посна храна и брачни другови свакодневно чине по 50 поклона, а од тога ујутру 25 с молитвом:

"Господе Исусе Христе, сине Божји, помилуј нас." Увече исто толико поклона, уз речи: "Преподобни оче Симеоне, моли Бога за нас."

Након тога, брачни пар мора да се уздржава од брачне постеље.

Извор: Телеграф

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Весело било

09.12.2018 19:30

Није зар лоза, а зар је то могуце. Ма нас су уцили да бебе доносе роде. Салу на страну, али писати о лози у овом напредном вијеку медицине је заиста глупо. Боље би било да су се захвалили љекарима или љекару који су пратили хормонску терапију или направили бебе у епривети. У сваком слуцају, сретно било, два нова становника ове планете!

ОДГОВОРИТЕ
Name

е да

09.12.2018 20:41

Ма дајте.А засто ту лозу не донесу свим паровима који се боре за потомство.Муке пролазе кроз вантеласну оплодњу..ма да у Семберији се радјај из купуса..да ..бебе доносе роде..и постоји деда Мраз...нека су њима церке здраве и напредне ал маните се рекламе по сваку цијену..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Е Да

09.12.2018 22:30

За све је потребно имати доказе па и ако несто оповргавамо. Нека су им дјевојцице зиве и здраве.

Name

Фотије

09.12.2018 21:10

Који човек не верује у Бога и себе самога, тај није ни човек ни животиња.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сњезана Нена К.Ј.

10.12.2018 07:46

Свака Вам цаст на овим ријецима!

Name

Их

09.12.2018 22:56

Јесу ли били сами кад је донијео лозу? :)

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЉУТА ГУЈА,МИЦО МОЈ!!!

10.12.2018 07:53

Људи прекрстите се и помолите се Драгом Господу Богу! Без његове милости и воље нема ниста! Онај ко овако несто није дозивио,не мозе да разумије,нека бар цути,остане суздрзан!!! Дјевојцицама зелим добро здравље,срецу,успјех и дуг зивот,родитељима такодје!

ОДГОВОРИТЕ
Name

свашта

10.12.2018 11:59

Ово је страшно и толика залуђеност религијом као да смо у најмрачнијем добу.Они добили бебе захваљујући лози са Хиландара.Да је причао неко ко је ортодоксни вјерник па да се има неко оправдање за ову испричану будалаштину ,а можда и ова глумица спада у наведене вјернике.Сва срећа па постоји вантјелесна оплодња и захваљујући искључиво њој успјели су на сву срећу добити потомство.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Домаци Филм

10.12.2018 20:54

Могуце ако је Поп Макарије донио лозу.

Name

Мујица

10.12.2018 22:34

ма,дај,брееее,каке су ово царламе....под мојим цебетом це свака имати потомство...мујицин мајсторлук...зене навалите,а доста сам "посумио" и немацке.

ОДГОВОРИТЕ