ЕП: Србија сања рушење олимпијског шампиона!

Изабранице Љубомира Обрадовића играју одлично на Европском првенству у Француској. Ако желе подвиг и пласман у полуфинале морају да победе моћну Русију.

Остали спортови 09.12.2018 | 13:30
ЕП: Србија сања рушење олимпијског шампиона!
“Гарантујем да ћемо дати све од себе. Радује ме што цео турнир играмо срцем, што гинемо једна за другу. Због тога сам овде и зато сам срећна. Одавно тако није било у репрезентацији”, речи пивота наше репрезентације Драгане Цвијић пред дуел са Русијом говоре да неки нови ветрови дувају у репрезентацији Србије.

“Жути прслуци” и хаос у Француској одложили су за 24 сата меч првог кола у Групи 1 у Нанту. Изабранице Љубомира Обрадовића удариће на олимпијске шампионке из Рија Рускиње, које су у “групи смрти” у првој рунди победиле домаћина шампионата и Црну Гору. Зна се да је Зборња команда фаворит, али игре у досадашњем току Европског првенства дају наду да наше рукометашице могу до изненађења.

Ако се сања полуфинале и борба за медаљу, победа је неопходна. Рускиње су поражене од Словеније у последњем мечу Групе Б, али тај сусрет ништа није значио чети Јевгенија Трефилова. Све се у игри репрезентације Русије врти око средњег бека Дарије Димитријеве. У првој рунди најефикаснија играчица била је Дарија Самокина са 16 голова. Србија има првог стрелца шампионата Катарину Крпеж-Шлезак. Она је постигла 26 погодака, а са линије седам метара је непогрешива – 15/15.

Осим капитена Србије највише се очекује од најискусније Андрее Лекић. Наш средњи бек игра одлично, прави је вођа на терену. Звезда румунског ЋСМ Букурешта скенирала је данашњег ривала.

“Рускиње су апсолутни фаворити, нећемо да претимо, али то може бити и наша шанса. Средњи бек Дмитријева је кључна фигура, Вјакирева је била сконцентрисана на асистенције, мање опасна по гол у досадашњем току такмичења. У Лиги шампиона је била расположенија шутерски, променио се мало систем игре, то јој прија. Седојкина брани сјајно већ дужи период, то смо осетиле у Румунији на турниру. Увек је на лопти, мирна, сконцентрисана, добар голман. То су три ударне игле. Манагарова је играч који је буквално на сваком делу терена. Ретко ћете то наћи у свету рукомета. Неухватљива је у контри, свуда је има. Враћање назад мораће да буде најважнији сегмент. Не знам колико људи прате Русију, али то више није екипа која игра старомодно, напротив. Изузетно су брзе. У овом мечу тражићемо много трчања и жестоких дуела”, рекла је Андреа за сајт Рукометног савеза Србије.

Ове две селекција састале су пред почетак шампионата на Купу Карпата у Румунији. Тада су Рускиње славиле 33:32, али Србија је играла без Драгане Цвијић, која је имала проблема са коленом. Није много играла у фази напада у првој рунди, али очекује се да популарна Цвија заблиста у другој рунди.

“Играле смо с њима на припремама. Трче страшно, полуконтру, контру, ту је Манагарова прва. Морамо то да спречимо, да трчимо до изнемоглости. Верујем да можемо да издржимо у таквом темпу 60 минута и победимо олимпијског шампиона. Нема другог излаза, без победе смо доле, са победом се надамо поуфиналу”, рекла је Цвијић.

Десни бек Русије Ана Вјакирева верује у тријумф своје репрезентације.

“Дефинитивно ће бити тешко. Наш главни проблем је како организовати напад, док у одбрани мислим да ћемо имати решења за њих. Циљ је да победимо у све три утакмице и освојимо шест бодова", рекла је рукометашица најбољег руског тима, Ростов Дона.

После пораза од Русије на старту шампионата, Францускиње играју сјајно. Почишћене су Црногорке и Данкиње. Швеђанке су у паду. После тесног тријумфа против Србије и Пољске лако су Скандинавке поклекле од Црне Горе на старту друге рунде. Францускиње не би требало да имају проблема пред својим навијачима. Тријумф домаћину би отворио широм врата полуфинала и борбе за медаљу у париском Берсију.

У Групи 2 гледаћемо дуел две једине непоражене селекције на шампионату, Румуније и Холандије. Румунке су највише показале у досадашњем току првенства. Разбиле су Норвежанке, шампионке Европе од пре две године. Блиста на овом шампионату једна од најбољих рукометашица данашњице Кристина Неагу, која је три пута добијала ласкаву награду ИХФ-а за најбољу играчицу света. Она је постигла 24 гола (осам по мечу), а прати је Јулија Елиза Буцеши, који је исто толико затресла мрежу ривалки. Јулија Думанска са процентом успешност од чак 40 одсто је тренутно најбољи голман првенства. Лале играју одлично иако су на шампионат стигле ослабљене без неколико важних играчица. Холанђанке немају рукометашице које се истичу индивидуалним учинком у Француској. Прва звезда тима је Нике Грот, која брани боје Ђера, шампиона Европе. Румунке имају улогу благог фаворита.

Немице су пријатно изненађење шампионата. Успеле су да добију Норвешку и Шпанију па је подмлађена селекција којој нико није давао велике шансе да се нађе у завршници у игри за полуфинале. Мађарска је без бодова, а после пораза од чак 13 голова разлике од Норвежанки чини се да су Мађарицама све лађе потонуле.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар