Приштина изазива талас исељавања


Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ðурић каже да је на дјелу синхронизовани притисак на Србе на Косову и Метохији да се иселе, а на Србију да призна противправни покушај сецесије дијела своје територије.

Србија 09.12.2018 | 10:27
Приштина изазива талас исељавања
Приштина својим потезима хоће да изазове нови талас исељавања, јер етнички чистом самопроглашеном Косову питање права Срба не би ни постојало као проблем, рекао је Ðуирић у интервјуу за Политику.

Он сматра да би била разумна одлука да Приштина моментално уклони противправне и антицивилизацијске трговинске блокаде робе из централне Србије, али додаје да ако у Приштини има разума они се не би ни одметнули путем дестабилизације и ескалације од које никакве користи не могу имати ни Срби ни Албанци.

"Свједоци смо свакодневних јавних позива из утицајних свјетских престоница да се повуку таксе. Међутим, чињеница да Приштина то још није учинила оправдано буди сумњу да они испод тог слоја јавних осуда заправо имају тајну подршку својих спонзора да истрају у безумљу", каже Ðурић.

Он каже да Приштина никада није дјеловала самостално и да је тај дио наше територије под потпуном контролом моћних западних држава, прије свега САД и да само неко потпуно наиван и необавјештен може да мисли да албански политички лидери имају некаву аутономију одлучивања.

"Бојим се да је овде ријеч о синхронизованом притиску на Србе на Косову и Метохији да се иселе и на Србију да призна противправни покушај сецесије дијела своје територије", истакао је Ðурић.

Он је међутим поручио да нити ће се Срби иселити под оваквим пристицима нити ће Србија одустати од својих виталних државних и националних интереса.

Упитан шта је циљ блокаде он каже да она треба немилосрдним онемогућавањем нормалног зивота нашем народу на Косову да поручи да је сваки отпор самовољи Приштине бесмислен и да је свако инсистирање на поштовању колективних права Срба унапријед осуђено на пропаст.

"Приштина деморалисањем нашег народа зели да изазове нови талас исељавања, јер етнички чистом самопроглашеном Косову питање права Срба не би ни постојало као проблем", каже Ðурић и додаје да се са друге стране Београд трговинском блокадом излаже великим губицима и претпоставка оних који су то смислили је да ћемо пристати на све како бисмо избјегли економско изнуривање.

Ни једно ни друго се неће десити, поручује Ðурић.

Поводом најава о формирању војске 14. децембра, Ðурић каже да ће Приштина повући тај адут ако све остало не успије, али упозорава да то значи не само политчку већ и веома опасну безбједносну дестабилизацију.

Упозорава да је формирање војске опасност по читав регион и да би Кфор морао да разоружа сваку албанску паравојску на КиМ, а не да помаже формирање таквих снага.

"Не можете неодговрним и девијантним типовима дати оружје у руке", указао је Ðурић подсјећајући да они намеравају да дио тих фаланги упуте на сјевер КИМ.

Упитан да ли ће Београд реговати ако Приштина пошаље восјку на сјевер он каже да је предсједник Александар Вучић као главнокомандујући јасно рекао да Србија никоме неће допустити "Бљеске" ни "Олује".

"Ми не желимо сукобе ни са ким посебно не с НАТО и САД, али Срби никада нису на кољенима чекали да их неко истријеби", каже Ðурић.

(Политика)

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Правда

09.12.2018 10:48

Ако Србија подржаје Србе на Косову зашто И финамцијски не помогне само србима у виду мјесецно примање нема јих пуно да се то људи задрже

ОДГОВОРИТЕ
Name

@Правда

09.12.2018 12:52

За твоју онформацију на Сјеверу Косова нико ниста и не ради и нема гдје радити и да хоце,ниста не плацају порезе,комуналије,здраствене услуге,струју иостало сто се плаца у Србији.Сви имају редовна примања од Дрзаве управо то и ради Дрзава плаца им да остану на Косову.

Name

Ре

09.12.2018 12:53

Заболи њих за Србе на Косову. Ту су као пијуни за изборе и тензије. Ето зато.

Name

Дорис.

09.12.2018 13:07

Хајдемо Сви помоћи Србе на Косову, Нецивилизоване и дивље Арнауте нека води Америка себи, Имају Они довољно пустиња некаих насале близо Себи кадаих толико воле.

Name

Истина

09.12.2018 10:49

Вуцицева политика није добра за Србе на Косову. Цињенице су да на косову имајз границе и границни прелази, да имају свој пасос, владу која преговара са Вуцицем и Србијом,.... Све ово казе да је Косово дрзава. И Вуциц то зна, тако да би и формалним признањем Косова, помогао Србе на Косову.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ја

09.12.2018 12:19

Какво признавање бозији цовјече. Та земља је привремено окупирана. Само полако.

Name

Нострадамус

09.12.2018 12:28

Спанија Словацка и јос неке земље нису признале КиМ па не знам ста би то било боље и Србима и Албанцим ако би Србија признала Косово.Исељавање а мозе се реци и егзодус Срба има и из Републике Српске и то под Снсд властима.

Name

Емпирија

09.12.2018 12:41

Не да није добра, катастрофална је. Као да форсирају да се и то Срба што је преостало пресели преко границе. И то журно и у паници. Па да имају аргументе за наставак шупље, празне политике, демагогије, блефа и патетике.

Name

ре

09.12.2018 13:00

А када је Краишник 1995-е расељавао сарајевске Србе то је онда било ОК

Name

Шалабајзер

10.12.2018 07:24

Никада није било држава и неће бити,ти ако хоћеш у својој глави признај,има нас на хиљаде који чекамо прави тренутак за повратак наше Свете земље,све што имају па и тај пасош је привремено и на њему лијепо пише УНМИК,поздрав за све праве и искрене патриоте са поздравом ДО ГОДИНЕ У ПРИЗРЕНУ

Name

Приједорцанин

10.12.2018 17:20

@Салабајзер.Прави си ти салабајзер,сто цес цекати годину да идес у Призрен.Ти ако си цивилизован и нормалан цовјек ти мозес отици у Призрен сваки дан ако хоцес.

Name

Неђо.10.12.2018

10.12.2018 17:58

Шалабајзер----такоје ако бог да,Срби су увек своје територије враћали милом или силом...........

ОДГОВОРИТЕ