Priština izaziva talas iseljavanja


Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Ðurić kaže da je na djelu sinhronizovani pritisak na Srbe na Kosovu i Metohiji da se isele, a na Srbiju da prizna protivpravni pokušaj secesije dijela svoje teritorije.

Srbija 09.12.2018 | 10:27
Priština izaziva talas iseljavanja
Priština svojim potezima hoće da izazove novi talas iseljavanja, jer etnički čistom samoproglašenom Kosovu pitanje prava Srba ne bi ni postojalo kao problem, rekao je Ðuirić u intervjuu za Politiku.

On smatra da bi bila razumna odluka da Priština momentalno ukloni protivpravne i anticivilizacijske trgovinske blokade robe iz centralne Srbije, ali dodaje da ako u Prištini ima razuma oni se ne bi ni odmetnuli putem destabilizacije i eskalacije od koje nikakve koristi ne mogu imati ni Srbi ni Albanci.

"Svjedoci smo svakodnevnih javnih poziva iz uticajnih svjetskih prestonica da se povuku takse. Međutim, činjenica da Priština to još nije učinila opravdano budi sumnju da oni ispod tog sloja javnih osuda zapravo imaju tajnu podršku svojih sponzora da istraju u bezumlju", kaže Ðurić.

On kaže da Priština nikada nije djelovala samostalno i da je taj dio naše teritorije pod potpunom kontrolom moćnih zapadnih država, prije svega SAD i da samo neko potpuno naivan i neobavješten može da misli da albanski politički lideri imaju nekavu autonomiju odlučivanja.

"Bojim se da je ovde riječ o sinhronizovanom pritisku na Srbe na Kosovu i Metohiji da se isele i na Srbiju da prizna protivpravni pokušaj secesije dijela svoje teritorije", istakao je Ðurić.

On je međutim poručio da niti će se Srbi iseliti pod ovakvim pristicima niti će Srbija odustati od svojih vitalnih državnih i nacionalnih interesa.

Upitan šta je cilj blokade on kaže da ona treba nemilosrdnim onemogućavanjem normalnog zivota našem narodu na Kosovu da poruči da je svaki otpor samovolji Prištine besmislen i da je svako insistiranje na poštovanju kolektivnih prava Srba unaprijed osuđeno na propast.

"Priština demoralisanjem našeg naroda zeli da izazove novi talas iseljavanja, jer etnički čistom samoproglašenom Kosovu pitanje prava Srba ne bi ni postojalo kao problem", kaže Ðurić i dodaje da se sa druge strane Beograd trgovinskom blokadom izlaže velikim gubicima i pretpostavka onih koji su to smislili je da ćemo pristati na sve kako bismo izbjegli ekonomsko iznurivanje.

Ni jedno ni drugo se neće desiti, poručuje Ðurić.

Povodom najava o formiranju vojske 14. decembra, Ðurić kaže da će Priština povući taj adut ako sve ostalo ne uspije, ali upozorava da to znači ne samo politčku već i veoma opasnu bezbjednosnu destabilizaciju.

Upozorava da je formiranje vojske opasnost po čitav region i da bi Kfor morao da razoruža svaku albansku paravojsku na KiM, a ne da pomaže formiranje takvih snaga.

"Ne možete neodgovrnim i devijantnim tipovima dati oružje u ruke", ukazao je Ðurić podsjećajući da oni nameravaju da dio tih falangi upute na sjever KIM.

Upitan da li će Beograd regovati ako Priština pošalje vosjku na sjever on kaže da je predsjednik Aleksandar Vučić kao glavnokomandujući jasno rekao da Srbija nikome neće dopustiti "Bljeske" ni "Oluje".

"Mi ne želimo sukobe ni sa kim posebno ne s NATO i SAD, ali Srbi nikada nisu na koljenima čekali da ih neko istrijebi", kaže Ðurić.

(Politika)

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

Pravda

09.12.2018 10:48

Ako Srbija podržaje Srbe na Kosovu zašto I finamcijski ne pomogne samo srbima u vidu mjesecno primanje nema jih puno da se to ljudi zadrže

ODGOVORITE
Name

@Pravda

09.12.2018 12:52

Za tvoju onformaciju na Sjeveru Kosova niko nista i ne radi i nema gdje raditi i da hoce,nista ne placaju poreze,komunalije,zdrastvene usluge,struju iostalo sto se placa u Srbiji.Svi imaju redovna primanja od Drzave upravo to i radi Drzava placa im da ostanu na Kosovu.

Name

Re

09.12.2018 12:53

Zaboli njih za Srbe na Kosovu. Tu su kao pijuni za izbore i tenzije. Eto zato.

Name

Doris.

09.12.2018 13:07

Hajdemo Svi pomoći Srbe na Kosovu, Necivilizovane i divlje Arnaute neka vodi Amerika sebi, Imaju Oni dovoljno pustinja nekaih nasale blizo Sebi kadaih toliko vole.

Name

Istina

09.12.2018 10:49

Vuciceva politika nije dobra za Srbe na Kosovu. Cinjenice su da na kosovu imajz granice i granicni prelazi, da imaju svoj pasos, vladu koja pregovara sa Vucicem i Srbijom,.... Sve ovo kaze da je Kosovo drzava. I Vucic to zna, tako da bi i formalnim priznanjem Kosova, pomogao Srbe na Kosovu.

ODGOVORITE
Name

ja

09.12.2018 12:19

Kakvo priznavanje boziji covječe. Ta zemlja je privremeno okupirana. Samo polako.

Name

Nostradamus

09.12.2018 12:28

Spanija Slovacka i jos neke zemlje nisu priznale KiM pa ne znam sta bi to bilo bolje i Srbima i Albancim ako bi Srbija priznala Kosovo.Iseljavanje a moze se reci i egzodus Srba ima i iz Republike Srpske i to pod Snsd vlastima.

Name

Empirija

09.12.2018 12:41

Ne da nije dobra, katastrofalna je. Kao da forsiraju da se i to Srba što je preostalo preseli preko granice. I to žurno i u panici. Pa da imaju argumente za nastavak šuplje, prazne politike, demagogije, blefa i patetike.

Name

re

09.12.2018 13:00

A kada je Kraišnik 1995-e raseljavao sarajevske Srbe to je onda bilo OK

Name

Шалабајзер

10.12.2018 07:24

Никада није било држава и неће бити,ти ако хоћеш у својој глави признај,има нас на хиљаде који чекамо прави тренутак за повратак наше Свете земље,све што имају па и тај пасош је привремено и на њему лијепо пише УНМИК,поздрав за све праве и искрене патриоте са поздравом ДО ГОДИНЕ У ПРИЗРЕНУ

Name

Prijedorcanin

10.12.2018 17:20

@Salabajzer.Pravi si ti salabajzer,sto ces cekati godinu da ides u Prizren.Ti ako si civilizovan i normalan covjek ti mozes otici u Prizren svaki dan ako hoces.

Name

Neđo.10.12.2018

10.12.2018 17:58

Šalabajzer----takoje ako bog da,Srbi su uvek svoje teritorije vraćali milom ili silom...........

ODGOVORITE