БЛ: Енглески тинејџер одлучио "мајку дербија"!

Санчо пресудио Шалкеу, Левандовски оставио Бајерн у игри! Фудбалери Борусије Дортмунд победили су Шалке на гостовању са 2:1 у 14. колу немачке Бундеслиге.  Рурски дерби познат као "мајка свих дербија у Њемачкој" између Шалкеа и Борусије, припао је "милионерима" у Гелзенкирхену и то први пут послије пет година - 1:2 (0:1).  Положили! Дортмундова дечурлија добила и дерби Рура, Санчо је чудо! Енглески тинејџер наставио да одушевљава фудбалску Европу. . .

Фудбал 09.12.2018 | 09:15
БЛ: Енглески тинејџер одлучио "мајку дербија"!
У дербију кола одлучујући гол постигао је бивши фудбалер Манчестер ситија Џејдон Санчо у 74. минуту.

Пре тога су се на обе стране уписали Калигури из пенала, као и Дилејни. Српски штопер Матија Настасић одиграо је свих 90 минута за домаће, а добио је и жути картон.

Бајерн је рутински савладао Нирнберг на домаћем терену са 3:0, највише уз помоћ пољског голгетера Роберта Левандовског. 

Левандовски је постизао голове у првом полувремену, да би коначан резултат поставио ветеран Франк Рибери. Баварци су овим резултатом задржали прикључак за Борусијом, за којом заостају девет бодова. 

Занимљив меч одигран је и у Волфсбургу, где је домаћим играо нерешено (2:2) са Хофенхајмом. 

Гости су повели преко Белфодила већ у 4. минуту, али је Волфсбург на полувреме отишао са предношћу голо. Гинчека, те аутоголом Бичакчића. Бод гостима донео је хрватски нападач Андреј Крамарић у 71. минуту. 

Победе су остварили и Леверкузен и Фрајбург. Левер је са минималних 1:0 био бољи од Аугзбурга код куће, док је Фрајбург изненадио Лајпциг и убедљиво га савладао са 3:0.

"Милионери" настављају да газе у Бундеслиги!

Борусија је у оквиру 14. кола славила у Гелзенкирхену у рурском дербију и то први пут послије пет година поста.

ШАЛКЕ - БОРУСИЈА ДОРТМУНД 1:2 (0:1)

"Милионерима" је 11. побједу ове сезоне у шампионату за учвршћивање на лидерској позицији осигурао Енглез Џејден Санчо поготком у 74. минуту!

Енглески тинејџер је сјајно реаговао на асистенцију Португалца Рафеала Гереира искоса са лијеве стране погодивши супротан угао за велику побједу и "плус девет" бодова предности у односу на другопласирани Бајерн, који је лако савладао Нирнберг (3:0).

Санчо је такође са 18 година, осам мјесеци и 13 дана постао и најмлађи фудбалер Дортмунда у историји са шест постигнутих погодака у Бундеслиги.

Гости са "Вестфалена" су повели у седмом минуту након што је капитен Борусије Марко Ројс центрирао из слободног ударца у казнени простор, а Томас Дилејни био највиши у скоку и донио предност "милионерима" - 0:1.

Иначе Ројсу је данашњи дерби Рура била јубиларна 150. утакмица у жуто - црном дресу.

Могао је у 19. минуту Пако Алкасер да удвостручи вођство Дортмунда, али је његов ударац са ивице казненог простора био за мало непрецизан.

Најближи голу, "краљевско плави" били су преко Гвиде Бургшталера, који је послије небеског скока Матије Настасића руком примирио лопту, што није видио судија Данијел Зиберт, а потом и из окрета шутирао са пет метара.

Међутим, сјајно је реаговао голман гостију Роман Бурки и спријечио изједначење.

Ипак, у наставку у 60. минуту, домаћи су стигли до "егала" након што је Ројс скривио пенал, који је сигурно извео Данијел Калиђури - 1:1.

Ипак, за побједу гостију, први пут на "Фелтинс" арени послије пет година, постарао се енглески везиста Џејдон Санчо, који је постигао први гол  и донио 51. "рецку" у рурском дербију.

До краја је Борусија могла и до трећег поготка али је статива спасила Шалке у 85. минуту након ударца Португалца Рафеала Гереира.

Борусија је нешто успјешнија у "мајци свих дербија Њемачке" кроз историју - у досадашњих 137 сусрета је славила 51 пут, изгубила је у 45 наврата, док је 41 меч завршен неријешеним резултатом.

Ривалства комшија датира од 3. маја 1925. године, када је одигран први "рурски дерби" у којем је славио Шалке (4:2), а на први тријумф Дортмунда чекало се до 1943. године.

Претпосљедњи дуел два рурска клуба био је вјероватно понајбољи у историји - "милионери" су водили 4:0 на "Вестфалену" да би у наставку Шалке успио да стигне до бода голом Бразилца Налда у судијској надокнади - 4:4.

Ево је и пета у низу! Дечурлија Лусијана Фавра положила је други најтежи испит у полусезони (после тријумфа над Бајерном), задржала девет бодова предности у односу на највећег ривала и практично ставила јесењу круну на главу! У дербију Рура: Шалке - Борусија 1:2. И поново ће Европа брујати о дечаку по имену Џејдон Санчо. Тинејџер из Енглеске донео је велики тријумф Милионерима голом у 75. минуту.   

Шалке је играо лоше у већем делу утакмице. Много су домаћи фудбалери били нервозни, приговарали готово на сваку трећу одлуку Данијела Зиберта, бавивши се више суђењем него самом игром. Докле је то ишло најбоље ће илустровати жути картон за нашег Матију Настасића, који се "досетио" да иде да приговара арбитру док је овај гледао видео снимак после ког ће досудити пенал уа Шалке. 

Тедесков тим је изравнао са беле тачке, погодио је Данијел Калиђури и тако анулирао предност гостију коју је у 7. минуту обезбедио Томас Дилејни. Био је то најбржи гол у рурском дербију још од 1999. године... 

Шалке је играо у врло чудној формацији после изласка Гвида Бургшталера у 37. минуту. Тедеско је тада уместо шпица убацио бека, а у навалу послао Вестона Мекинија, по вокацији задњег везног?! И није то најбоље функционисало и поред тог изједначења. Некако се само чекало када ће Милионери доћи до другог гола и решити утакмицу у своју корист.

Гереиро за Санча, леп пријем, неколико корака искоса и реализација са рогља петерца - 1:2.  

Џејдон Санчо, 18 година. После првих 20 утакмица у сезони шест голова и девет асистенција!

Бајерн је забиљежио рутинску побједу на "Алијанц Арени" против Нирнберга (3:0) понајвише захваљујући двоструком стријелцу Роберту Левандовском.

Пољски нападач је био стријелац у деветом и 27. минуту уписавши "двојку" на једном бундеслигашком мечу по 42. пут у каријери. Испред Левандовског је једино неприкосновени Герд Милер, који је 55. пута постигао по два гола на једној утакмици.

Баварци се нису презнојили против Нирнберга - 3:0. Лако и убедљиво за скок на друго место. За сада. Роберт Левандовски два пута је погађао, што је 42. пут да му је тако нешто пошло за ногом откако је стигао у Бундеслигу. Више пута од њега два гола постигао је само Герд Милер - 55 пута. Тријумф Бајерна потврдио је Франк Рибери. Нико Ковач је остао при ставу да више не ротира толико и ево Бајерн је везао три победе. Џошуа Кимих поново је играо у вези, а Томас Милер нешто ближе голу ривала, заједно са Гнабријем и Риберијем. Са креативним Горецком у срцу терена то сада делује доста, доста боље...   

А на Шварцвалду прави мали шок за РБ Лајпциг. Чета Кристијана Штрајха, без иједног странца у тиму, очитала је лекцију Ралфу Рангнику и његовим Биковима - 3:0. Већ после првих 45 минута било је јасно у ком правцу све иде. Нилс Петерсен за 1:0, Лука Валдшмит са пенала - 2:0. Када је Франц почетком другог дела постигао и трећи погодак за домаће, јасно је било да нема повратка за госте. Рангник је експериментисао, променио формацију и заиграо са тројицом нападача. Вернеру и Поулсену продружио је Бразилца Куњу. Ниједан од њих тројице ни да опепели. 

РБ Лајпциг је тако примио више голова данас подно Шварцвалда него ли на претходних 10 уткмица?!

Бајер Леверкузен се жестоко намучио да би пробио бедем Аугзбурга. Хајко Херлих је баш ризиковао у финишу када је увео тројицу офанзивних играча - Вендела уместо штопера Џонатана Та, нападача Лукаса Аларија уместо задњег везног Арангиза и Јулијана Бранта уместо лошег Лиона Бејлија. Одлучио је погодак Аргентинца Аларија у 75. минуту на додавање Ларса Бендера.

У Волфзбургу подела плена. Хоф је водио, онда био у заостатку, да би му бод донео одлични Андреј Крамарић - 2:2. Хрватски интернационалац наместио је гол Белфодилу, а у 71. минуту и сам погодио мрежу Вукова. За Лабадијин тим погађали су Бичакчић (аутогол) и Данијел Гинчек, у размаку од три минута, за преокрет...

БУНДЕСЛИГА, 14. КОЛО

Бајер Леверкузен - Аугсбург 1:0 (0:0)
/Баумгартлингер 75/

Бајерн - Нирнберг 3:0 (2:0)
/Левандовски 9, 27, Рибери 56/

Фрајбург - РБ Лајпциг 3:0 (2:0)
/Петерсен 12, Волдшмит 45+1 пен, Франц 52/

Шалке - Борусија Дортмунд 1:2 (0:1) 
/Калиђури 61 пен - Дилејни 7, Санчо 74/

Волфсбург - Хофенхајм 2:2 (2:1)
/Бичакчић 28 аутогол, Гинчек 31 - Белфодил 4, Крамарић 73/

Херта - Ајнтрахт Франкфурт 1:0 (1:0)
/Грујић 40/

Недјеља

Мајнц - Хановер (15.30)
Борусија Менхенгладбах - Штутгарт (18.00)

Играно у петак:

Вердер - Фортуна 3:1 (1:1)
/Мевалд 20, Харник 71, Сарџент 78 - Лукебакио 43 пен/

ТАБЕЛА: Борусија Дортмунд 36, Бајерн Михнен 27, Борусија Менхенгладбах (-1) 26, Лајпциг 25, Ајнтрахт 23, Херта 23, Хофенхајм 22, Вердер 21, Волфсбург 19, Мајнц (-1) 18, Бајер Леверкузен 18, Фрајбург 17, Шалке 14, Аугзбург 13, Штутгарт (-1) 11, Нирнберг 11, Хановер (-1) 9, Фортуна Диселдорф 9.

Извор: Б92/мондо.ба/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар