BL: Engleski tinejdžer odlučio "majku derbija"!

Sančo presudio Šalkeu, Levandovski ostavio Bajern u igri! Fudbaleri Borusije Dortmund pobedili su Šalke na gostovanju sa 2:1 u 14. kolu nemačke Bundeslige.  Rurski derbi poznat kao "majka svih derbija u Njemačkoj" između Šalkea i Borusije, pripao je "milionerima" u Gelzenkirhenu i to prvi put poslije pet godina - 1:2 (0:1).  Položili! Dortmundova dečurlija dobila i derbi Rura, Sančo je čudo! Engleski tinejdžer nastavio da oduševljava fudbalsku Evropu. . .

Fudbal 09.12.2018 | 09:15
BL: Engleski tinejdžer odlučio "majku derbija"!
U derbiju kola odlučujući gol postigao je bivši fudbaler Mančester sitija Džejdon Sančo u 74. minutu.

Pre toga su se na obe strane upisali Kaliguri iz penala, kao i Dilejni. Srpski štoper Matija Nastasić odigrao je svih 90 minuta za domaće, a dobio je i žuti karton.

Bajern je rutinski savladao Nirnberg na domaćem terenu sa 3:0, najviše uz pomoć poljskog golgetera Roberta Levandovskog. 

Levandovski je postizao golove u prvom poluvremenu, da bi konačan rezultat postavio veteran Frank Riberi. Bavarci su ovim rezultatom zadržali priključak za Borusijom, za kojom zaostaju devet bodova. 

Zanimljiv meč odigran je i u Volfsburgu, gde je domaćim igrao nerešeno (2:2) sa Hofenhajmom. 

Gosti su poveli preko Belfodila već u 4. minutu, ali je Volfsburg na poluvreme otišao sa prednošću golo. Ginčeka, te autogolom Bičakčića. Bod gostima doneo je hrvatski napadač Andrej Kramarić u 71. minutu. 

Pobede su ostvarili i Leverkuzen i Frajburg. Lever je sa minimalnih 1:0 bio bolji od Augzburga kod kuće, dok je Frajburg iznenadio Lajpcig i ubedljivo ga savladao sa 3:0.

"Milioneri" nastavljaju da gaze u Bundesligi!

Borusija je u okviru 14. kola slavila u Gelzenkirhenu u rurskom derbiju i to prvi put poslije pet godina posta.

ŠALKE - BORUSIJA DORTMUND 1:2 (0:1)

"Milionerima" je 11. pobjedu ove sezone u šampionatu za učvršćivanje na liderskoj poziciji osigurao Englez Džejden Sančo pogotkom u 74. minutu!

Engleski tinejdžer je sjajno reagovao na asistenciju Portugalca Rafeala Gereira iskosa sa lijeve strane pogodivši suprotan ugao za veliku pobjedu i "plus devet" bodova prednosti u odnosu na drugoplasirani Bajern, koji je lako savladao Nirnberg (3:0).

Sančo je takođe sa 18 godina, osam mjeseci i 13 dana postao i najmlađi fudbaler Dortmunda u istoriji sa šest postignutih pogodaka u Bundesligi.

Gosti sa "Vestfalena" su poveli u sedmom minutu nakon što je kapiten Borusije Marko Rojs centrirao iz slobodnog udarca u kazneni prostor, a Tomas Dilejni bio najviši u skoku i donio prednost "milionerima" - 0:1.

Inače Rojsu je današnji derbi Rura bila jubilarna 150. utakmica u žuto - crnom dresu.

Mogao je u 19. minutu Pako Alkaser da udvostruči vođstvo Dortmunda, ali je njegov udarac sa ivice kaznenog prostora bio za malo neprecizan.

Najbliži golu, "kraljevsko plavi" bili su preko Gvide Burgštalera, koji je poslije nebeskog skoka Matije Nastasića rukom primirio loptu, što nije vidio sudija Danijel Zibert, a potom i iz okreta šutirao sa pet metara.

Međutim, sjajno je reagovao golman gostiju Roman Burki i spriječio izjednačenje.

Ipak, u nastavku u 60. minutu, domaći su stigli do "egala" nakon što je Rojs skrivio penal, koji je sigurno izveo Danijel Kaliđuri - 1:1.

Ipak, za pobjedu gostiju, prvi put na "Feltins" areni poslije pet godina, postarao se engleski vezista Džejdon Sančo, koji je postigao prvi gol  i donio 51. "recku" u rurskom derbiju.

Do kraja je Borusija mogla i do trećeg pogotka ali je stativa spasila Šalke u 85. minutu nakon udarca Portugalca Rafeala Gereira.

Borusija je nešto uspješnija u "majci svih derbija Njemačke" kroz istoriju - u dosadašnjih 137 susreta je slavila 51 put, izgubila je u 45 navrata, dok je 41 meč završen neriješenim rezultatom.

Rivalstva komšija datira od 3. maja 1925. godine, kada je odigran prvi "rurski derbi" u kojem je slavio Šalke (4:2), a na prvi trijumf Dortmunda čekalo se do 1943. godine.

Pretposljednji duel dva rurska kluba bio je vjerovatno ponajbolji u istoriji - "milioneri" su vodili 4:0 na "Vestfalenu" da bi u nastavku Šalke uspio da stigne do boda golom Brazilca Nalda u sudijskoj nadoknadi - 4:4.

Evo je i peta u nizu! Dečurlija Lusijana Favra položila je drugi najteži ispit u polusezoni (posle trijumfa nad Bajernom), zadržala devet bodova prednosti u odnosu na najvećeg rivala i praktično stavila jesenju krunu na glavu! U derbiju Rura: Šalke - Borusija 1:2. I ponovo će Evropa brujati o dečaku po imenu Džejdon Sančo. Tinejdžer iz Engleske doneo je veliki trijumf Milionerima golom u 75. minutu.   

Šalke je igrao loše u većem delu utakmice. Mnogo su domaći fudbaleri bili nervozni, prigovarali gotovo na svaku treću odluku Danijela Ziberta, bavivši se više suđenjem nego samom igrom. Dokle je to išlo najbolje će ilustrovati žuti karton za našeg Matiju Nastasića, koji se "dosetio" da ide da prigovara arbitru dok je ovaj gledao video snimak posle kog će dosuditi penal ua Šalke. 

Tedeskov tim je izravnao sa bele tačke, pogodio je Danijel Kaliđuri i tako anulirao prednost gostiju koju je u 7. minutu obezbedio Tomas Dilejni. Bio je to najbrži gol u rurskom derbiju još od 1999. godine... 

Šalke je igrao u vrlo čudnoj formaciji posle izlaska Gvida Burgštalera u 37. minutu. Tedesko je tada umesto špica ubacio beka, a u navalu poslao Vestona Mekinija, po vokaciji zadnjeg veznog?! I nije to najbolje funkcionisalo i pored tog izjednačenja. Nekako se samo čekalo kada će Milioneri doći do drugog gola i rešiti utakmicu u svoju korist.

Gereiro za Sanča, lep prijem, nekoliko koraka iskosa i realizacija sa roglja peterca - 1:2.  

Džejdon Sančo, 18 godina. Posle prvih 20 utakmica u sezoni šest golova i devet asistencija!

Bajern je zabilježio rutinsku pobjedu na "Alijanc Areni" protiv Nirnberga (3:0) ponajviše zahvaljujući dvostrukom strijelcu Robertu Levandovskom.

Poljski napadač je bio strijelac u devetom i 27. minutu upisavši "dvojku" na jednom bundesligaškom meču po 42. put u karijeri. Ispred Levandovskog je jedino neprikosnoveni Gerd Miler, koji je 55. puta postigao po dva gola na jednoj utakmici.

Bavarci se nisu preznojili protiv Nirnberga - 3:0. Lako i ubedljivo za skok na drugo mesto. Za sada. Robert Levandovski dva puta je pogađao, što je 42. put da mu je tako nešto pošlo za nogom otkako je stigao u Bundesligu. Više puta od njega dva gola postigao je samo Gerd Miler - 55 puta. Trijumf Bajerna potvrdio je Frank Riberi. Niko Kovač je ostao pri stavu da više ne rotira toliko i evo Bajern je vezao tri pobede. Džošua Kimih ponovo je igrao u vezi, a Tomas Miler nešto bliže golu rivala, zajedno sa Gnabrijem i Riberijem. Sa kreativnim Goreckom u srcu terena to sada deluje dosta, dosta bolje...   

A na Švarcvaldu pravi mali šok za RB Lajpcig. Četa Kristijana Štrajha, bez ijednog stranca u timu, očitala je lekciju Ralfu Rangniku i njegovim Bikovima - 3:0. Već posle prvih 45 minuta bilo je jasno u kom pravcu sve ide. Nils Petersen za 1:0, Luka Valdšmit sa penala - 2:0. Kada je Franc početkom drugog dela postigao i treći pogodak za domaće, jasno je bilo da nema povratka za goste. Rangnik je eksperimentisao, promenio formaciju i zaigrao sa trojicom napadača. Verneru i Poulsenu prodružio je Brazilca Kunju. Nijedan od njih trojice ni da opepeli. 

RB Lajpcig je tako primio više golova danas podno Švarcvalda nego li na prethodnih 10 utkmica?!

Bajer Leverkuzen se žestoko namučio da bi probio bedem Augzburga. Hajko Herlih je baš rizikovao u finišu kada je uveo trojicu ofanzivnih igrača - Vendela umesto štopera Džonatana Ta, napadača Lukasa Alarija umesto zadnjeg veznog Arangiza i Julijana Branta umesto lošeg Liona Bejlija. Odlučio je pogodak Argentinca Alarija u 75. minutu na dodavanje Larsa Bendera.

U Volfzburgu podela plena. Hof je vodio, onda bio u zaostatku, da bi mu bod doneo odlični Andrej Kramarić - 2:2. Hrvatski internacionalac namestio je gol Belfodilu, a u 71. minutu i sam pogodio mrežu Vukova. Za Labadijin tim pogađali su Bičakčić (autogol) i Danijel Ginček, u razmaku od tri minuta, za preokret...

BUNDESLIGA, 14. KOLO

Bajer Leverkuzen - Augsburg 1:0 (0:0)
/Baumgartlinger 75/

Bajern - Nirnberg 3:0 (2:0)
/Levandovski 9, 27, Riberi 56/

Frajburg - RB Lajpcig 3:0 (2:0)
/Petersen 12, Voldšmit 45+1 pen, Franc 52/

Šalke - Borusija Dortmund 1:2 (0:1) 
/Kaliđuri 61 pen - Dilejni 7, Sančo 74/

Volfsburg - Hofenhajm 2:2 (2:1)
/Bičakčić 28 autogol, Ginček 31 - Belfodil 4, Kramarić 73/

Herta - Ajntraht Frankfurt 1:0 (1:0)
/Grujić 40/

Nedjelja

Majnc - Hanover (15.30)
Borusija Menhengladbah - Štutgart (18.00)

Igrano u petak:

Verder - Fortuna 3:1 (1:1)
/Mevald 20, Harnik 71, Sardžent 78 - Lukebakio 43 pen/

TABELA: Borusija Dortmund 36, Bajern Mihnen 27, Borusija Menhengladbah (-1) 26, Lajpcig 25, Ajntraht 23, Herta 23, Hofenhajm 22, Verder 21, Volfsburg 19, Majnc (-1) 18, Bajer Leverkuzen 18, Frajburg 17, Šalke 14, Augzburg 13, Štutgart (-1) 11, Nirnberg 11, Hanover (-1) 9, Fortuna Diseldorf 9.

Izvor: B92/mondo.ba/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar