Протестни скупови широм Европе

Протест "жутих прслука" главна је вест у свим светским медијима. Осим у Француској, жути прслуци протестовали суи у Белгији и у Холандији.

Свијет 08.12.2018 | 22:42
Протестни скупови широм Европе
Поред тих земаља, протеста је било у Мађарској, Албанији, а иако не директно повезани са покретом “жутих прслука”, ту и тамо је могао да се нађе понеки.

Протести нису заобишли ни Србију.

Према последњим информацијама, у демонстрацијама у Француској повређено је 135 особа, међу којима је 17 полицајаца. 

Ухапшено је скоро 1.000 људи, а како је навео француски министар унутрашњих послова Кристоф Кастане у целој Француској било је око 125.000 демонстраната, док их је само у Паризу било 10.000. 

Ово је, иначе, четврти узастопни викенд да Французи протестују незадовољни општом политиком председника Емануела Макрона. 

Демонстранти су узвикивали “Макрон, оставка”, а неки од њих су рекли новинарима да нису дошли да разбијају већ да искажу незадовољство у име свих грађана, запослених, незапослених, пензионера и младих. 

Међутим, разбијали су.



Полиција је гађана каменицама, запаљене су божићне јелке у Авенији Јелисејска поља, гореле су канте за смеће, разбијени су излози. Полиција је користила сузавце, а биланс је скоро 1.000 ухапшених.

Званичници су раније најавили да ће широм Француске да буде распоређено 89.000 полицајаца.

Министар Кастане навео је да је тренутна ситуација “под контролом”, али да тензије постоје.



Француски покрет “Жутих прслука” прешао је границе те земље, па су се демонстрације прелиле на суседне Белгију и Холандију.

АП наводи да ниједна од ове две земље није предложила повећање таксе на гориво, што је био катализатор масовним и рушилачких демонстрација у Француској последњих недеља.

На стотине белгијских полицијаца мобилисано је у Бриселу, где су се "Жути прслуци" прошле седмице сукобили са полицијом и спалили два полицијска возила, а том приликом је ухапшено 70 особа.

Наводи се да ће неки од протеста бити одржани испред главних институција Европске уније, које не раде суботом, а других би могло да буде у центру Брисела током викенда који је због приближавања католичког Божића требало да обележи шопинг.

АП наводи да је Јан Дејкграф, уредник холандског "листа отпора" позвао на мирне протесте у Амстердаму и Ротердаму.



Протестовала је и Мађарска због закона о раду. 

Мађарски синдикати су протестовали због владиног плана да повећа дозвољено време за прековремени рад са 250 на 400 сати годишње и због других мера у области радног законодавства. 

Влада Мађарске жели да ублажи законе у области рада како би надокнадила све већи недостатак радне снаге. 

Флексибилност рада је потребна да задовољи потребе инвеститора и да омогући дуже радно време радницима који желе већу зараду, наводи влада премијера Виктора Орбана. 

Међу инвеститорима су и немачке аутомобилске компаније чије су фабрике допринеле економском расту у Мађарској. 

С друге стране, синдикалне вође наводе да предлози, како кажу, "робовског закона", одражавају намеру Орбанове владе да повећа профите компанија на штету радника. Осим предложеног повећања дозвољеног времена за прековремени рад, које значи цео додатни дан у радној недељи, синдикати се противе и повећању с једне на три године периода који послодавци имају да исплате зараде од прековременог рада. 

Контроверзан је и предлог који послодавцима дозвољава да договоре о прековременом раду постижу директно с појединачним радницима, заобилазећи синдикате и колективне уговоре. 

Посланици Орбанове странке Фидес проследили су предлог закона у парламент, чиме су омогућили влади да избегне преговоре са синдикатима и другим заинтересованим странама. Влада би на то била обавезана да је сама послала закон у скупштину.

На улицама Тиране нашли су се студенти. 

Студенти државног универзитета у главном граду Албаније наставили су с протестима пошто су одбили понуде да преговарају с владом. 

Главни захтев студената је да буду преполовљене школарине, које на основним студијама сада износе од 20.000 до 45.000 албанских лека (од 160 до 365 евра) по школској години. 

Они су данас изашли на улице Тиране по јакој киши и повећали број захтева, а добили су и подршку опозиционих политичких странака. Блокирали су главну улицу испред Министарства просвете, а скупу су се придружили и родитељи неких студената. 

Неки студенти су наговестили да би могли да почну штрајк гладју. У Албанији је данас државни празник, у знак сећања на 8. децембар 1990. године када је студентским протестом оборен вишедеценијски комунистички режим.

А и у Србији више хиљада грађана на улицама главног града. 

Протестна шетња "Стоп крвавим кошуљама" у Београду је завршена, а протекла је без инцидената. 

Протестна шетња "Стоп крвавим кошуљама" организована је после недавног напада на једног од оснивача Савеза за Србију, лидера Левице Србије Борка Стефановића и двојицу његових сарадника у Крушевцу. 

(Б92/Агенције)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Боб

08.12.2018 23:09

Република Српска сто прије треба да организује зуте прслуке

ОДГОВОРИТЕ
Name

Око

09.12.2018 01:00

Протести сиром Европе, а ви хоцете у ту Европу и лудујете за њом. Тамо вас цека "супер" зивот: да протестујете и заврсите иза ресетака.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

09.12.2018 04:50

Стигла их Гадафијева клетва!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хаха

09.12.2018 04:54

Нека нека треба њима и горе ста им амери раде убацили мигранте пола је ту миграната кад је код нас било онда су штитили оне сто праве неред изазивају рат

ОДГОВОРИТЕ
Name

НЕ ЗНАЈУ ЊИХОВИ ЛИДЕРИ

09.12.2018 05:27

Њихови лидери да су паметни као наси да уведу тоталну диктатуру не би било протеста.Како је нама лијепо и немамо времена за такве зајебанције као сто су протести.

ОДГОВОРИТЕ
Name

устеда!

09.12.2018 06:59

Као сто видите улазак у ЕУ се не исплати јер смо ми вец тамо,скоро па на лицу мјеста!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Робин Худ

09.12.2018 07:34

Што код нас не дођу "Мед и млијеко" код нас тече,а Бисерка обећава још више меда и волова....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боб

09.12.2018 08:07

Код нас је добро студентима, професорима, борцима, радницима...свима нам је добро...и Миле је рекао да немамо ста да тразимо на улици јер цемо тада бити издајници и страни плаценици.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

09.12.2018 09:22

Стигла их Гадафијева клетва!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Е

09.12.2018 13:35

Сада гледајте како се маса креце, и коме гори под ногама !? Није то ниста ста се спрема ЕУ !

ОДГОВОРИТЕ