ЦИК не мари за формирање власти

Када ће ЦИК коначно преузети одговорност и донијети одлуку о формирању власти, нико са сигурношћу не може одговорити, иако се ставови појединих чланова нису промијенили и они су јавности познати.

Босна и Херцеговина 08.12.2018 | 21:09
ЦИК не мари за формирање власти
Једина информација која нам је званично потврђена протеклих дана у Централној изборној комисији је да је Ирена Хаџиабдић прошле седмице радила на успостави бирачког списка у Украјини, док је Стјепан Микић гостовао код колега у Чешкој. Када ће ЦИК коначно преузети одговорност и донијети одлуку о формирању власти, нико са сигурношћу не може одговорити, иако се ставови појединих чланова нису промијенили и они су јавности познати.

Док Суад Арнаутовић и Ахмед Шантић заговарају одлуку о расподјели мандата у складу с пописом из 1991. године‚ Новак Божичковић и Владо Рогић су за попис из 2013. Да ли су своје ставове у међувремену промијенили Ирена Хађиабдић и предсједник Бранко Петрић, који су такође заговарали попис из 2013. године није потврђено, но управо они, како тврде наши извори, коче заказивање сједнице до одлуке Уставног суда по апелецији Борјане Кришто, што би могло значити још најмање мјесец дана чекања, што је потврдио предсједник Уставног суда БиХ Златко Кнежевић.

Став Канцеларије Виског представника по овом питању од раније је познат. И у случају апелације Борјане Кришто, али и одлуке коју ЦИК треба донијети - власт треба што прије формирати по важећим законима и у складу са пописом из 1991. године.

Оно што је Валентин Инзко такође потврдио да наметања рјешења неће бити, иако бонска овлаштења и даље постоје.

У очекивању одлуке ЦИК-а, Институт за друштвено политичка питања из Мостара представио је приједлог за који сматрају да може провести пресуду у случају "Љубић", али и пресуде Суда за људска права у Стразбуру, а за коју сматрају да може бити изгласана у Парламентарној скупштини.

По овом моделу сви изабрани припадници једног конститутивног народа изабрани у кантоналне скупштине након ових избора чинили би засебно ад хоц тијело "велики изборни колегиј". На њему би се изабрало 17 делегата у клуб тог народа у Дом народа. При гласању унутар овога изборног колегија, глас појединих делегата вриједио би онолико колико у том кантону има припадника тог народа у односу на њихов укупан број у ФБиХ. Иако им то није најважније питање, у Институту кажу како је за њих релевантан попис из 2013.

Како федерални Дом народа, очито, неће бити ускоро конституисањ неће бити могуће изабрати ни десет нових делегата у Дом народа БиХ. У коначаници и када ЦИК донесе одлуку, каква год да она буде, готово сигурно слиједе тужбе. А то значи поновно чекање.

(Н!)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Јаффа

09.12.2018 07:00

Они раде за екипу Бакир-Драган-Миле, а не за народ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цик

09.12.2018 13:31

Па ми смо своје наплатили ста нас брига за све остало.

Name

интернационала РС

09.12.2018 07:00

Папцине свих земаља ујединимо се!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Преваранти

09.12.2018 11:20

Незнам засто Република Српска као и БИХ не поднесе тузбу против ових метузалема корумпираних?

ОДГОВОРИТЕ