CIK ne mari za formiranje vlasti

Kada će CIK konačno preuzeti odgovornost i donijeti odluku o formiranju vlasti, niko sa sigurnošću ne može odgovoriti, iako se stavovi pojedinih članova nisu promijenili i oni su javnosti poznati.

Bosna i Hercegovina 08.12.2018 | 21:09
CIK ne mari za formiranje vlasti
Jedina informacija koja nam je zvanično potvrđena proteklih dana u Centralnoj izbornoj komisiji je da je Irena Hadžiabdić prošle sedmice radila na uspostavi biračkog spiska u Ukrajini, dok je Stjepan Mikić gostovao kod kolega u Češkoj. Kada će CIK konačno preuzeti odgovornost i donijeti odluku o formiranju vlasti, niko sa sigurnošću ne može odgovoriti, iako se stavovi pojedinih članova nisu promijenili i oni su javnosti poznati.

Dok Suad Arnautović i Ahmed Šantić zagovaraju odluku o raspodjeli mandata u skladu s popisom iz 1991. godine‚ Novak Božičković i Vlado Rogić su za popis iz 2013. Da li su svoje stavove u međuvremenu promijenili Irena Hađiabdić i predsjednik Branko Petrić, koji su takođe zagovarali popis iz 2013. godine nije potvrđeno, no upravo oni, kako tvrde naši izvori, koče zakazivanje sjednice do odluke Ustavnog suda po apeleciji Borjane Krišto, što bi moglo značiti još najmanje mjesec dana čekanja, što je potvrdio predsjednik Ustavnog suda BiH Zlatko Knežević.

Stav Kancelarije Viskog predstavnika po ovom pitanju od ranije je poznat. I u slučaju apelacije Borjane Krišto, ali i odluke koju CIK treba donijeti - vlast treba što prije formirati po važećim zakonima i u skladu sa popisom iz 1991. godine.

Ono što je Valentin Inzko takođe potvrdio da nametanja rješenja neće biti, iako bonska ovlaštenja i dalje postoje.

U očekivanju odluke CIK-a, Institut za društveno politička pitanja iz Mostara predstavio je prijedlog za koji smatraju da može provesti presudu u slučaju "Ljubić", ali i presude Suda za ljudska prava u Strazburu, a za koju smatraju da može biti izglasana u Parlamentarnoj skupštini.

Po ovom modelu svi izabrani pripadnici jednog konstitutivnog naroda izabrani u kantonalne skupštine nakon ovih izbora činili bi zasebno ad hoc tijelo "veliki izborni kolegij". Na njemu bi se izabralo 17 delegata u klub tog naroda u Dom naroda. Pri glasanju unutar ovoga izbornog kolegija, glas pojedinih delegata vrijedio bi onoliko koliko u tom kantonu ima pripadnika tog naroda u odnosu na njihov ukupan broj u FBiH. Iako im to nije najvažnije pitanje, u Institutu kažu kako je za njih relevantan popis iz 2013.

Kako federalni Dom naroda, očito, neće biti uskoro konstituisanj neće biti moguće izabrati ni deset novih delegata u Dom naroda BiH. U konačanici i kada CIK donese odluku, kakva god da ona bude, gotovo sigurno slijede tužbe. A to znači ponovno čekanje.

(N!)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Jaffa

09.12.2018 07:00

Oni rade za ekipu Bakir-Dragan-Mile, a ne za narod.

ODGOVORITE
Name

Cik

09.12.2018 13:31

Pa mi smo svoje naplatili sta nas briga za sve ostalo.

Name

internacionala RS

09.12.2018 07:00

Papcine svih zemalja ujedinimo se!

ODGOVORITE
Name

Prevaranti

09.12.2018 11:20

Neznam zasto Republika Srpska kao i BIH ne podnese tuzbu protiv ovih metuzalema korumpiranih?

ODGOVORITE