Милан је спреман за еру Лукаса Пакете!

Какву улогу му је наменио Гатузо? Момка кога многи виде као легитимног наследника Рикарда Каке чека једна од две позиције у везном реду – на централној позицији или мало офанзивније, што је место које Пакета лично највише воли.

Фудбал 10.12.2018 | 22:30
Милан је спреман за еру Лукаса Пакете!
Дуго очекивани долазак Лукаса Пакете у Милан представљаће својеврстан почетак за некадашњег европског и италијанског шампиона и окретање у потпуно новом смеру.

Ново бразилско чудо практично се већ опростило од дреса Фламенга, а колико већ у недељу увече слетеће у Милано где ће отворити ново поглавље у својој каријери. Ипак, после лета од више хиљада километара, најскупље плаћено појачање откако је амерички инвестициони фонд Елиот преузео клуб – још није званично сређен трансфер Гонзала Игуаина – тек треба да пређе дуг пут до свог званичног дебија у дресу Росонера. Наиме, Пакета у Милано стиже сутра како би завршио папирологију и обавио потребне медицинске прегледе и физичке тестове, после чега ће се вратити у Бразил како би спаковао преостале ствари и онда се враћа у Град моде, где ће покушати што пре да се привикне на нову средину. Формално, Пакета ће играч Милана постати тек 3. јануара, а од тренутка када се дефинитивно буде преселио у нови град имаће око три седмице да се адаптира на нови тим, саиграче, тренера, тактику...

Милан ће прву утакмицу у „пролећном“ делу сезоне играти против Ђенове 20. јануара, а после тога следи окршај са Сампдоријом у Купу, а онда и меч италијанског Суперкупа у Џеди против Јувентуса.

Према садашњим информацијама, циљ је да Пакета буде у стартној постави за утакмицу против Јувентуса, ако не и већ за дуел са Сампом. Пошто је прошле седмице одиграо 90 минута у дресу Фламенга и да тренира редовно, требало би да буде у пуном такмичарском ритму.

Шта Ђенаро Гатузо има спремно за 35.000.000 евра плаћеног Бразилца? Момка кога многи виде као легитимног наследника Рикарда Каке чека једна од две позиције у везном реду – на централној позицији или мало офанзивније, што је место које Пакета лично највише воли.

Занимљиво, Пакетин идол управо је Кака. Од тренутка када је било јасно да ће Пакета доћи на Сан Сиро, легендарни офанзивац поручио је свом младом сународнику да је боље да би радо волео да га види у срцу везног реда, с тим да је Пакета чак у последње време почео све више да дејствује и по левој страни терена. Логично, пошто му је лева нога јача.

Пакета је играч који, баш као и многи клинци из Бразила, обожава да има лопту у ногама и да показује ривалима какав дриблинг има. Зато понекад (не)свесно ризикује, али навијачи то воле. Досад је у каријери успешно одрађивао неколико улога на терену – од плејмејкера, преко лажне деветке, па чак и до споне између одбране и напада, до оних дефанзивнијих варијанти, где своје квалитете подређује у првој линији чувања сопствене мреже. Дакле, Милан са Пакетом добија широк спектар могућности.

Гледајући оно што је Ђенаро Гатузо системски користио ове сезоне, у употреби биће формације 4-4-2 и 4-3-3, са својом варијацијом која вуче на 4-2-3-1. Играо је Милан у системима 3-5-2 и 3-4-3, што је виђено недавно у ремију против Лација, али то је више била исфорсирана солуција услед повреда Ромањолија, Бонавентуре, Калдаре, Мусакија, Стринића, Биље...

Оно што би могла да постане Миланова стандардна поставка јесте формација 4-4-2, где би Патрик Кутроне и Гонзало Игуаин вукли конце у нападу. Додуше, тај систем нисмо видели од победе над Удинезеом. Иза овог тандема по боковима би дириговали Хакан Чалханоглу и Сусо, док би средњу линију држали Тјемуе Бакајоко и Лукас Пакета, заједно са Лукасом Биљом, Франком Кесијем и прекаљеним Рикардом Монтоливом. Подсетимо, за Џека Бонавентуру је сезона завршена због тешке повреде, док се Биљин повратак очекује тек почетком марта. На папиру конкуренција је јака, али суштински Пакета би могао одмах да ускочи у везни ред. Варијација на ову тему јесте формација 4-3-3, где би се Игуаину или Кутронеу у нападу прикључили Чалханоглу и Сусо, а везна тројка били би Кеси, Бакајоко и Пакета.

Формација коју Гатузо избегава је 4-2-3-1, јер досад практично није имао правог човека који би играо одмах иза нападача. Са Пакетом се ситуација мења. Управо то место офанзивног везисте млади Бразилац највише воли и он сматра да ту може највише да пружи, иако је и у Фламенгу више играо као централни везиста. Ту се практично не би много тога мењало, осим што би Пакета отишао испред Бакајока и Кесија, док би се Чалханоглу и Сусо мало повукли.

Према оном што је Пакета показао у Бразилу, теоретски представља играча који је Милану дуго недостајао. Зна са лоптом, не паничи под притиском и једном лоптом отвара противничке одбране. Такође, није му страно ни да се врати скроз до одбране и практично одатле крене у изградњу акције, а када је његов дефанзивни допринос у питању, није му тешко да уђе у дуел с јачима од себе и уклиза како би добио лопту.

Пакета је недавним позивом у репрезентацију Бразила показао да је и те како спреман за изазове који га чекају. Има велики потенцијал и сада је потребно да правим усмерењем своју игру подигне на следећи ниво.

Срећом по њега, крај себе ће имати свог идола Каку, који ће му бити ментор и неко ко ће га усмерити на прави пут. Навијачи се надају да неће бити Габигол 2.0, већ неко ко ће Каку учинити поносним...

Извор: моззартспорт

Фото: Реутерс

Коментари / 0

Оставите коментар