Затварање очију током љубљења је "еволутивни трик"?

Многи сматрају да је пољубац најинтимнији чин између двоје људи и да је осећај интензивнији од секса, па је можда зато неписано правило да се жмури током љубљења. Наука има своје објашњење за затварање очију и подсећа да људи нису добри у коришћењу више чула одједном.

Здравље 08.12.2018 | 12:55
Затварање очију током љубљења је "еволутивни трик"?
Судећи према истраживању чији су резултати објављени у стручном часопису Јоурнал оф Еxпериментал Псyцхологy: Хуман Перцептион анд Перформанце, током пољупца инстинктивно затварамо очи. 

Испоставило се да ако су нам очи отворене не можемо да се концентришемо на стимулусе које упијамо другим чулима, у овом случају – додиром. Генерално, људи нису нарочито добри у коришћењу свих чула истовремено. (То рецимо објашњава зашто не приметите да вам телефон вибрира у џепу док покушавате да у гужви пронађете особу с којом треба да се нађете.) 

У суштини, све се своди на то да мозак боље "упија" додир усана особе коју волите ако су вам очи затворене, јер на тај начин има мање тога на шта треба да се концентрише. Тако да, кад затворите очи у ишчекивању пољупца, ви сте подсвесно одлучили да вам је важније да осетите пољубац, него да га видите. 

То је уједно и разлог због ког људи често зажмуре кад слушају музику која им се јако допада, или кад узму први залогај омиљеног јела или колач. 

Истраживач из Сингапура Јау Чен Минг покушао је да пронађе одговор на питање зашто већина људи жмури током пољупца. "Љубљење доводи до чулног преоптерећења, а затварање очију је начин да се та напетост смањи", тврди он.

Када се љубимо слика партнеровог лица је нејасна због велике близине и то може бити непријатно. Да бисмо умањили осећај непријатности и усредсредили се на осећај нежног додира и љубави, током пољупца затварамо очи. 

Ово је, додуше, једна теорија. Има научника који верују да су људи почели да се љубе затворених очију пре више стотина година, у време кад је љубљење било мање ствар романтичних осећања, а више нешто као "обавезан" део секса који је био чин који је требало да донесе наследнике. 

Према овој другој теорији, затварање очију је еволутивни "трик" који је требало да осигура да ништа не скрене пажњу пара са примарног циља, а то је проширење породице. 

И на крају, постоји још једно могуће објашњење зашто затварамо очи док се љубимо, и своди се на поверење. 

Кад затворимо очи, и препустимо се страстима, све се своди на поверење. Ви особи коју волите шаљете поруку да сте у стању да се опустите и потпуно препустите уживању у тренутку.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар