Таблета омогућава мршављење уз неограничену исхрану?

Истраживања предвиђају да ће четвртина светске популације бити гојазно за мање од 30 година. Научници верују да су близу креирању таблете помоћу које ћемо моћи да једемо колико желимо, а да се не гојимо.

Здравље 08.12.2018 | 12:51
Таблета омогућава мршављење уз неограничену исхрану?
Мишеви, узгојени без гена РЦАН1, нису се гојили иако су јели врло масну храну, кажу аустралијски научници. 

Обзиром да и људи имају тај ген, надају се да би исти иноватиовни приступ могао да функционише и код људи прекомерне тежине. 

Претварање нездраве масти у здравију 

Професор Дамен Китинг који је водио истраживање, каже да се људи боре с мршављењем или држањем тежине под контролом из пуно различитих разлога. Гојазност повећава ризик више од 10 врста карцинома и води дијабетесу типа ИИ и срчаним болестима. Факултет је добио новац аустралијске владе за проналажење начина како да победе гојазност. 

Мишевима је давана различита храна, од које се гоји, а блокирање гена РЦАН1 помогло је претварању нездраве беле масти у здравију смеђу маст, кажу научници. У људском телу су две врсте масти, смеђа која сагорева у енергију и бела која похрањује енергију. 

Чини се да би лекови могли да делују 

Смањење уноса калорија и вежбање помажу мршављењу али фармацеутске фирме су већ дуже време у потрази за таблетом која би победила добијање килаже. 

Последњих година истражују се лекови који смањују апетит, а један је овог лета чак проглашен врло успешним. Лорцаресин је три пута ефикаснији него дијета. Пије се два пута дневно и подстиче мождане ћелије које контролишу апетит. Дуготрајно узимање показало се сигурним. 

Други лек, лираглутиде покушава да се се развије у облику таблете. Тренутно се користи за лечење дијабетеса типа ИИ. 

Истраживање УЦ Сан Диего открило је да је око 63 посто пацијената који су узимали лираглутиде изгубило 5 посто тежине у години дана. Али таблета која би блокирала ген РЦАН! омогућила би људима да сагоре више калорија док мирују, а не би утицала на апетит, тврде аутори студије. Сазнања су презентована у научном часопису Еуропеан Молецулар Биологy Организатион Репортс.

Б 92
фото:интернет

 

 

Коментари / 0

Оставите коментар