Сјећања: Дан кад се Звезда попела на кров свијета!

Пре 27 година Звезда је постала шампион света! На данашњи дан пре 27 година Црвена звезда је победила Коло Коло 3:0 и освојила Интерконтинентални куп, попевши се тако на кров света.  

Фудбал 08.12.2018 | 19:15
Сјећања: Дан кад се Звезда попела на кров свијета!
На данашњи дан, пре 27 година, Црвена звезда је освојила Интерконтинентални куп у Токију победом над чилеанском екипом Коло Коло (3:0), што је највећи успех у историји југословенског и српског фудбала.

Црвено-бели су освајањем Купа шампиона шест месеци раније стекли привилегију да се за планетарну круну боре против чилеанског представника, освајача Копа либертадорес, пред 60.000 гледалаца на Националном стадиону у Токију.

Звезда се одмах по доласку на трон Старог континента суочила са одласком Просинечког, Стојановића, Маровића, Шабанаџовића и Бинића, а њихово одсуство надоместио је и на прави начин искористио млади Владимир Југовић. 

У то време 22-годишњи везиста, иако најмлађи у редовима Београђана, са два поготка израстао је у јунака утакмице. 

Југовић је головима у 19. и 58. минуту најавио велико славље тима који је са клупе предводио Владица Поповић, а све дилеме разрешио је у 72. минуту Дарко Панчев уједно поставивши и коначан резултат. 

Бриљантна игра црвено-белих још више добија на значају кад се узме у обзир да је Звезда од завршнице првог полувремена играла са играчем мање због искључења Савићевића.



Црвено-бели су урадили оно што ниједан руги тим из источне Европе није - пехару Купа шампиона из Барија у истој години придодали су и титулу првака света.

Ни ратно стање у земљи, ни одлазак доброг дела шампионског састава (Просинечки, Стојановић, Бинић...), ни несугласице са управом око премија за победу, нису омеле фудбалере Црвене звезде да се издигну изнад ситуације и испишу нове странице историје.

"Били смо сви као један, не смемо да заборавимо грађански рат и крвави сукоб и да смо у таквим околностима одолели свим притисцима. После толико година и са ове тачке, све то много мирније гледам", причао је тренер тадашње екипе Владица Поповић.

Звездин тим у Токију: Милојевић, Радиновић, Василијевић, Југовић, Белодедић, Најдоски, Стошић, Ратковић, Панчев, Савићевић, Михајловић

Извор: Б92/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар