Sjećanja: Dan kad se Zvezda popela na krov svijeta!

Pre 27 godina Zvezda je postala šampion sveta! Na današnji dan pre 27 godina Crvena zvezda je pobedila Kolo Kolo 3:0 i osvojila Interkontinentalni kup, popevši se tako na krov sveta.  

Fudbal 08.12.2018 | 19:15
Sjećanja: Dan kad se Zvezda popela na krov svijeta!
Na današnji dan, pre 27 godina, Crvena zvezda je osvojila Interkontinentalni kup u Tokiju pobedom nad čileanskom ekipom Kolo Kolo (3:0), što je najveći uspeh u istoriji jugoslovenskog i srpskog fudbala.

Crveno-beli su osvajanjem Kupa šampiona šest meseci ranije stekli privilegiju da se za planetarnu krunu bore protiv čileanskog predstavnika, osvajača Kopa libertadores, pred 60.000 gledalaca na Nacionalnom stadionu u Tokiju.

Zvezda se odmah po dolasku na tron Starog kontinenta suočila sa odlaskom Prosinečkog, Stojanovića, Marovića, Šabanadžovića i Binića, a njihovo odsustvo nadomestio je i na pravi način iskoristio mladi Vladimir Jugović. 

U to vreme 22-godišnji vezista, iako najmlađi u redovima Beograđana, sa dva pogotka izrastao je u junaka utakmice. 

Jugović je golovima u 19. i 58. minutu najavio veliko slavlje tima koji je sa klupe predvodio Vladica Popović, a sve dileme razrešio je u 72. minutu Darko Pančev ujedno postavivši i konačan rezultat. 

Briljantna igra crveno-belih još više dobija na značaju kad se uzme u obzir da je Zvezda od završnice prvog poluvremena igrala sa igračem manje zbog isključenja Savićevića.



Crveno-beli su uradili ono što nijedan rugi tim iz istočne Evrope nije - peharu Kupa šampiona iz Barija u istoj godini pridodali su i titulu prvaka sveta.

Ni ratno stanje u zemlji, ni odlazak dobrog dela šampionskog sastava (Prosinečki, Stojanović, Binić...), ni nesuglasice sa upravom oko premija za pobedu, nisu omele fudbalere Crvene zvezde da se izdignu iznad situacije i ispišu nove stranice istorije.

"Bili smo svi kao jedan, ne smemo da zaboravimo građanski rat i krvavi sukob i da smo u takvim okolnostima odoleli svim pritiscima. Posle toliko godina i sa ove tačke, sve to mnogo mirnije gledam", pričao je trener tadašnje ekipe Vladica Popović.

Zvezdin tim u Tokiju: Milojević, Radinović, Vasilijević, Jugović, Belodedić, Najdoski, Stošić, Ratković, Pančev, Savićević, Mihajlović

Izvor: B92/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar