Шверцовали и црквена кандила

Црквена кандила, жишци за кандила, вјенчанице, гелови за нокте, четкице за обрве, само су неке од ствари које су одузете у току ове године на граничним прелазима у БиХ, потврдили су у Управи за индиректно опорезивање (УИО) БиХ.

Босна и Херцеговина 08.12.2018 | 08:40
Шверцовали и црквена кандила
"На Граничном прелазу Павловића мост 5. септембра ове године одузето је 31 црквено кандило у вриједности од 800 марака, а истог тог дана одузето је десет кутијица жижака за кандило у вриједности од 50 КМ", истакли су у УИО за "Независне", те додали да су ове предмете одузели службеници Сектора за спровођење прописа, односно организационих јединица које се баве спречавањем кријумчарења и прекршаја.

Према њиховим ријечима, осим црквених кандила и жижака, на истом граничном прелазу истог дана одузете су металне плочице у вриједности од 250 КМ, 200 огрлица с привјеском у облику крстића у вриједности од 1.500 КМ, као и 300 бројаница у вриједности од 2.100 марака.

Како наводе, средином октобра ове године на ГП Брчко десио се покушај кријумчарења 19 вјенчаница у вриједности од 95.000 КМ.

Према подацима УИО, било је и покушаја шверца козметике и накита.

"На ГП Рача је у септембру одузето 166 сетова уградбених украсних циркона у вриједности 600 марака, такође је одузето и 216 лакова за нокте, два пакета ноктију с подлогом, 30 комада завршних гелова за нокте, четкица за наношење шминке, четкица за исцртавање обрва, 1.090 прстенова с цирконом у вриједности од 800 КМ, као и 145 комада диоптријских наочара у вриједности од 7.250 КМ", казали су у Управи.

Када је у питању вреднији накит, како истичу у Управи, у марту ове године је  на аеродрому у Сарајеву одузет ручни сат ролекс у вриједности од 25.000 КМ.

Највредније на списку интересантних одузимања десило се у јулу ове године у Високом када је одузето 1.400 мобилних телефона ЛГ К9 дуал у вриједности од преко 400.000 марака, а у Високом је одузето и 300 ЛГ К9 мобилних телефона у вриједности од 88.400 КМ.

Осим овог, било је покушаја и кријумчарења лијекова и то ампула ваноxерине цонста, као и ампула налмефене цонста све у вриједности од 32.000 КМ.

"У јануару ове године на ГП Увац је одузет 101 комад фармерки, 190 комада дјечјих тренерки, 40 комада мушких кошуља и 100 комада прслука и то све у вриједности од 35.000 марака", истичу у Управи.

На аеродрому у Сарајеву су, како кажу, у фебруару одузете камере, каблови за камере, напојне станице спојнице за кабл, кабл са улазом и то у вриједности од 3.000 КМ.

Одузимани су и ваздушни филтери за аутобус, багер пумпе за гориво, реглери за ауто и друге ствари.

"Када се ради о процедури након одузимања робе, у складу са надлежностима Сектора за спровођење прописа, против лица од којих је иста привремено одузета, сходно прекршајном законодавству, покрећу се прекршајни поступци пред надлежним судом", истакли су у Управи.

Додали су да се, осим прекршајног поступка, у скраћеној прекршајној процедури истима могу издати прекршајни налози, а уколико се радило о откривеним незаконитостима по кривичном законодавству, против тих лица се подноси извјештај надлежном тужилаштву због постојања основа сумње да су починила кривична дјела прописана кривичним законодавством.

Извор: Независне

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Нострадамус

08.12.2018 08:12

Бозе сацувај колико смо способни да некога казнимо за 50 -100км а корупцију од неколико хиљада марака па милионски тендери све пролази. Зато це мо као народ да нестанемо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ИНСПЕКТОР ТИТОВ

08.12.2018 11:14

сви цариници су се добро обогатили, куће, викендице, добра аута...сваке смене узму добру пару, још кад се међусобно увежу, што је редовно.

Name

егзодус

08.12.2018 09:19

‘10 кутијица жижака за кандило’ јадна је и бједна држава која то види ксо шверц. Али пази на Дрини која је подјелила Србе. Прије ће бити да корумпираним УИО полицајцима није дат рекет. И онда подметну неког мустафу да србима одузима жижке од којих се зарађују милиони. А за то врхеме политичари ће опљачкати милијарде. Бјезмо из тамног вилајета.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бордер

08.12.2018 09:42

Шта мислите да ли има границе за католичка кандила у Зап. Херцеговини. Између Хрвата тамо и овамо ? Никад је неће бит и није били. Шта мислите да тај Мустафа се испријеци измедју хрвата тамо и овамо. Један народ једна држава једна валута. Граница невидљива. Сл зато дај берлински зид измедју Срба. Дај разним болесним умовима да завирују у гепеке приватних аута и траже жишке. Уствари траже рекет. Да огда пропало то сто неко назива дејтонска бих. Ако Бог да и пропаст ће неодржива творевина шупља за исламске мигранте а тврда за српски прелаз Дрине.

Name

Ратко

08.12.2018 09:25

Пропали смо скроззззззз. Одузимају цеткице за цртање обрва док са друге стране дрзавни апарат прави највеци криминал, о дроги да не прицам, јавите се пуцисти лукацу, апсолутно под контролом муп-а, они који се одвазе да раде сами по правилу падају. Пасос се издаје (вероватно за милионски износ) цовеку са потернице. Битно је да су цеткице за цртање обрва заплењене, то је опасан материјал.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Поо

08.12.2018 20:46

На оваквом баналном показивању силе се прикрива криминал,корупција и рекет њихових криминалаца.

Name

ТРАВЕЛЕР

08.12.2018 10:10

Да ли ви знате од чега је састављена та незајажљива неман звана “цариници” УИО? Па то су углавном бивши полицајци и шверцери који су се домогли некакве “дипломе” из вечерње школе. Дакле бивши шверцери знају чиме су они ономад шверцовали док су шверцери били. Е сад с нове позиције се радо враћају у прошлост и завирују у гепеке. Најбоље у српске гепеке. Добит загарантована јер отворен гепек са 10 чачкалица = рекет. Погодба. Тако цариници шверцери и даље обитавају у послу који тако добро раде и од раније. А удружени са полицајцима тзв. гран. полиције то је тек добитак . Накарадна држава ако се уопште тако може назват изњедрила такав систем којег нигдје нема. Па путујете ли било куд западније? Добар дан - добар дан...а свако 50-то ауто може и отворите гепек чисто да се методом случајног узорка не оставља простор да људи не носе НЕДОЗВОЉЕНЕ ствари. А још сада је 600 км вриједности могуће имати личног пртљага. Али џаба. Подбули и мрзовољни кариници и њихови помагачи у сваком човјеку виде шверцера. А никад нису прешли Саву и Дрину, а камо ли Муру или Шентиљ. Свуда у свијету су двије траке ЗЕЛЕНА: нот фор децларе и ЦРВЕНА гоодс фор децларе. Али шта о томе знају власници диплома са вечерњих школа Да ли ви знате од чега је састављена та незајажљива неман звана “цариници” УИО? Па то су углавном бивши полицајци и шверцери који су се домогли некакве “дипломе” из вечерње школе. Дакле бивши шверцери знају чиме су они ономад шверцовали док су шверцери били. Е сад с нове позиције се радо враћају у прошлост и завирују у гепеке. Најбоље у српске гепеке. Добит загарантована јер отворен гепек са 10 чачкалица = рекет. Погодба. Тако цариници шверцери и даље обитавају у послу који тако добро раде и од раније. А удружени са полицајцима тзв. гран. полиције то је тек добитак . Накарадна држава ако се уопште тако може назват изњедрила такав систем којег нигдје нема. Па путујете ли било куд западније? Добар дан - добар дан...а свако 50-то ауто може и отворите гепек чисто да се методом случајног узорка не оставља простор да људи не носе НЕДОЗВОЉЕНЕ ствари. А још сада је 600 км вриједности могуће имати личног пртљага. Али џаба. Подбули и мрзовољни кариници и њихови помагачи у сваком човјеку виде шверцера. А никад нису прешли Саву и Дрину, а камо ли Муру или Шентиљ. Свуда у свијету су двије траке ЗЕЛЕНА: нотхинг фор децларе и ЦРВЕНА гоодс то децларе. Али шта о томе знају приучени власници диплома са вечерњих школа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

УИО

08.12.2018 10:41

стоп шверцу

Name

Ккр

08.12.2018 20:18

Прво ови из УИО засто не пису о криминалу унутар саме те криминогене институције.Задњих пет година напримано је подобних и оних сто су заврсили вецерње факултете на стотине.Доводе са улице људе и одмах раде на границном прелазу и то сами и пола их сто раде годинама никада нису видјели царински закон.Сто се тице Сектора за проведбу прописа у РЦ Мостар како је сеф бивси сеф Дјакулиног кабинета не ради се ниста.Све је под заститом корумпираних и рекетаски склоних упосленика,а извињавам се оним пар постених.Разноразног криминала и корупције има у овом центру али се ниста не подузима осим против оних који нису на тој линији.Навесцу само једну аферу са златом гдје је свјесно направљена греска у процесу да би тај предмет пао на суду и гдје је дрзава јос морала надокнадити стету за изгубљену добит од цца 200.000,00 КМ.У том су уцествовали бивси сеф у том одсјеку и његов рекетас у маси слуцајева,а то ради и данас за новог.Услуга у овом слуцају је наплацена 50.000,00 КМ.О овом и многим другим криминалним радњама и птице на грани знају али никада није ниста урадјено да се то спријеци.Све сто је криминално иде строго по вертикали.

Name

Висе од срамоте

08.12.2018 19:11

Па ово је у најмању руку теска брука границне полиције. Објавити овако несто је висе за позористе да се људи мало насмиĵу. Погледајте само списак и све це вам бити јасно у каквој дрзави зивимо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лаки

10.12.2018 11:16

земљо отворисе????