Švercovali i crkvena kandila

Crkvena kandila, žišci za kandila, vjenčanice, gelovi za nokte, četkice za obrve, samo su neke od stvari koje su oduzete u toku ove godine na graničnim prelazima u BiH, potvrdili su u Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) BiH.

Bosna i Hercegovina 08.12.2018 | 08:40
Švercovali i crkvena kandila
"Na Graničnom prelazu Pavlovića most 5. septembra ove godine oduzeto je 31 crkveno kandilo u vrijednosti od 800 maraka, a istog tog dana oduzeto je deset kutijica žižaka za kandilo u vrijednosti od 50 KM", istakli su u UIO za "Nezavisne", te dodali da su ove predmete oduzeli službenici Sektora za sprovođenje propisa, odnosno organizacionih jedinica koje se bave sprečavanjem krijumčarenja i prekršaja.

Prema njihovim riječima, osim crkvenih kandila i žižaka, na istom graničnom prelazu istog dana oduzete su metalne pločice u vrijednosti od 250 KM, 200 ogrlica s privjeskom u obliku krstića u vrijednosti od 1.500 KM, kao i 300 brojanica u vrijednosti od 2.100 maraka.

Kako navode, sredinom oktobra ove godine na GP Brčko desio se pokušaj krijumčarenja 19 vjenčanica u vrijednosti od 95.000 KM.

Prema podacima UIO, bilo je i pokušaja šverca kozmetike i nakita.

"Na GP Rača je u septembru oduzeto 166 setova ugradbenih ukrasnih cirkona u vrijednosti 600 maraka, takođe je oduzeto i 216 lakova za nokte, dva paketa noktiju s podlogom, 30 komada završnih gelova za nokte, četkica za nanošenje šminke, četkica za iscrtavanje obrva, 1.090 prstenova s cirkonom u vrijednosti od 800 KM, kao i 145 komada dioptrijskih naočara u vrijednosti od 7.250 KM", kazali su u Upravi.

Kada je u pitanju vredniji nakit, kako ističu u Upravi, u martu ove godine je  na aerodromu u Sarajevu oduzet ručni sat roleks u vrijednosti od 25.000 KM.

Najvrednije na spisku interesantnih oduzimanja desilo se u julu ove godine u Visokom kada je oduzeto 1.400 mobilnih telefona LG K9 dual u vrijednosti od preko 400.000 maraka, a u Visokom je oduzeto i 300 LG K9 mobilnih telefona u vrijednosti od 88.400 KM.

Osim ovog, bilo je pokušaja i krijumčarenja lijekova i to ampula vanoxerine consta, kao i ampula nalmefene consta sve u vrijednosti od 32.000 KM.

"U januaru ove godine na GP Uvac je oduzet 101 komad farmerki, 190 komada dječjih trenerki, 40 komada muških košulja i 100 komada prsluka i to sve u vrijednosti od 35.000 maraka", ističu u Upravi.

Na aerodromu u Sarajevu su, kako kažu, u februaru oduzete kamere, kablovi za kamere, napojne stanice spojnice za kabl, kabl sa ulazom i to u vrijednosti od 3.000 KM.

Oduzimani su i vazdušni filteri za autobus, bager pumpe za gorivo, regleri za auto i druge stvari.

"Kada se radi o proceduri nakon oduzimanja robe, u skladu sa nadležnostima Sektora za sprovođenje propisa, protiv lica od kojih je ista privremeno oduzeta, shodno prekršajnom zakonodavstvu, pokreću se prekršajni postupci pred nadležnim sudom", istakli su u Upravi.

Dodali su da se, osim prekršajnog postupka, u skraćenoj prekršajnoj proceduri istima mogu izdati prekršajni nalozi, a ukoliko se radilo o otkrivenim nezakonitostima po krivičnom zakonodavstvu, protiv tih lica se podnosi izvještaj nadležnom tužilaštvu zbog postojanja osnova sumnje da su počinila krivična djela propisana krivičnim zakonodavstvom.

Izvor: Nezavisne

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Nostradamus

08.12.2018 08:12

Boze sacuvaj koliko smo sposobni da nekoga kaznimo za 50 -100km a korupciju od nekoliko hiljada maraka pa milionski tenderi sve prolazi. Zato ce mo kao narod da nestanemo.

ODGOVORITE
Name

INSPEKTOR TITOV

08.12.2018 11:14

svi carinici su se dobro obogatili, kuće, vikendice, dobra auta...svake smene uzmu dobru paru, još kad se međusobno uvežu, što je redovno.

Name

egzodus

08.12.2018 09:19

‘10 kutijica žižaka za kandilo’ jadna je i bjedna država koja to vidi kso šverc. Ali pazi na Drini koja je podjelila Srbe. Prije će biti da korumpiranim UIO policajcima nije dat reket. I onda podmetnu nekog mustafu da srbima oduzima žižke od kojih se zarađuju milioni. A za to vrheme političari će opljačkati milijarde. Bjezmo iz tamnog vilajeta.

ODGOVORITE
Name

Border

08.12.2018 09:42

Šta mislite da li ima granice za katolička kandila u Zap. Hercegovini. Između Hrvata tamo i ovamo ? Nikad je neće bit i nije bili. Šta mislite da taj Mustafa se isprijeci izmedju hrvata tamo i ovamo. Jedan narod jedna država jedna valuta. Granica nevidljiva. Sl zato daj berlinski zid izmedju Srba. Daj raznim bolesnim umovima da zaviruju u gepeke privatnih auta i traže žiške. Ustvari traže reket. Da ogda propalo to sto neko naziva dejtonska bih. Ako Bog da i propast će neodrživa tvorevina šuplja za islamske migrante a tvrda za srpski prelaz Drine.

Name

Ratko

08.12.2018 09:25

Propali smo skrozzzzzzz. Oduzimaju cetkice za crtanje obrva dok sa druge strane drzavni aparat pravi najveci kriminal, o drogi da ne pricam, javite se pucisti lukacu, apsolutno pod kontrolom mup-a, oni koji se odvaze da rade sami po pravilu padaju. Pasos se izdaje (verovatno za milionski iznos) coveku sa poternice. Bitno je da su cetkice za crtanje obrva zaplenjene, to je opasan materijal.

ODGOVORITE
Name

Poo

08.12.2018 20:46

Na ovakvom banalnom pokazivanju sile se prikriva kriminal,korupcija i reket njihovih kriminalaca.

Name

ТРАВЕЛЕР

08.12.2018 10:10

Да ли ви знате од чега је састављена та незајажљива неман звана “цариници” УИО? Па то су углавном бивши полицајци и шверцери који су се домогли некакве “дипломе” из вечерње школе. Дакле бивши шверцери знају чиме су они ономад шверцовали док су шверцери били. Е сад с нове позиције се радо враћају у прошлост и завирују у гепеке. Најбоље у српске гепеке. Добит загарантована јер отворен гепек са 10 чачкалица = рекет. Погодба. Тако цариници шверцери и даље обитавају у послу који тако добро раде и од раније. А удружени са полицајцима тзв. гран. полиције то је тек добитак . Накарадна држава ако се уопште тако може назват изњедрила такав систем којег нигдје нема. Па путујете ли било куд западније? Добар дан - добар дан...а свако 50-то ауто може и отворите гепек чисто да се методом случајног узорка не оставља простор да људи не носе НЕДОЗВОЉЕНЕ ствари. А још сада је 600 км вриједности могуће имати личног пртљага. Али џаба. Подбули и мрзовољни кариници и њихови помагачи у сваком човјеку виде шверцера. А никад нису прешли Саву и Дрину, а камо ли Муру или Шентиљ. Свуда у свијету су двије траке ЗЕЛЕНА: not for declare и ЦРВЕНА goods for declare. Али шта о томе знају власници диплома са вечерњих школа Да ли ви знате од чега је састављена та незајажљива неман звана “цариници” УИО? Па то су углавном бивши полицајци и шверцери који су се домогли некакве “дипломе” из вечерње школе. Дакле бивши шверцери знају чиме су они ономад шверцовали док су шверцери били. Е сад с нове позиције се радо враћају у прошлост и завирују у гепеке. Најбоље у српске гепеке. Добит загарантована јер отворен гепек са 10 чачкалица = рекет. Погодба. Тако цариници шверцери и даље обитавају у послу који тако добро раде и од раније. А удружени са полицајцима тзв. гран. полиције то је тек добитак . Накарадна држава ако се уопште тако може назват изњедрила такав систем којег нигдје нема. Па путујете ли било куд западније? Добар дан - добар дан...а свако 50-то ауто може и отворите гепек чисто да се методом случајног узорка не оставља простор да људи не носе НЕДОЗВОЉЕНЕ ствари. А још сада је 600 км вриједности могуће имати личног пртљага. Али џаба. Подбули и мрзовољни кариници и њихови помагачи у сваком човјеку виде шверцера. А никад нису прешли Саву и Дрину, а камо ли Муру или Шентиљ. Свуда у свијету су двије траке ЗЕЛЕНА: nothing for declare и ЦРВЕНА goods to declare. Али шта о томе знају приучени власници диплома са вечерњих школа.

ODGOVORITE
Name

UIO

08.12.2018 10:41

stop švercu

Name

Kkr

08.12.2018 20:18

Prvo ovi iz UIO zasto ne pisu o kriminalu unutar same te kriminogene institucije.Zadnjih pet godina naprimano je podobnih i onih sto su zavrsili vecernje fakultete na stotine.Dovode sa ulice ljude i odmah rade na granicnom prelazu i to sami i pola ih sto rade godinama nikada nisu vidjeli carinski zakon.Sto se tice Sektora za provedbu propisa u RC Mostar kako je sef bivsi sef Djakulinog kabineta ne radi se nista.Sve je pod zastitom korumpiranih i reketaski sklonih uposlenika,a izvinjavam se onim par postenih.Raznoraznog kriminala i korupcije ima u ovom centru ali se nista ne poduzima osim protiv onih koji nisu na toj liniji.Navescu samo jednu aferu sa zlatom gdje je svjesno napravljena greska u procesu da bi taj predmet pao na sudu i gdje je drzava jos morala nadoknaditi stetu za izgubljenu dobit od cca 200.000,00 KM.U tom su ucestvovali bivsi sef u tom odsjeku i njegov reketas u masi slucajeva,a to radi i danas za novog.Usluga u ovom slucaju je naplacena 50.000,00 KM.O ovom i mnogim drugim kriminalnim radnjama i ptice na grani znaju ali nikada nije nista uradjeno da se to sprijeci.Sve sto je kriminalno ide strogo po vertikali.

Name

Vise od sramote

08.12.2018 19:11

Pa ovo je u najmanju ruku teska bruka granicne policije. Objaviti ovako nesto je vise za pozoriste da se ljudi malo nasmiĵu. Pogledajte samo spisak i sve ce vam biti jasno u kakvoj drzavi zivimo.

ODGOVORITE
Name

Laki

10.12.2018 11:16

zemljo otvorise????