Утицај политике на запошљавање

У посљедњих неколико мјесеци у институцијама БиХ без икаквог разлога запослене су стотине нових људи и у наредном периоду неопходно је измијенити Закон о државној служби у институцијама БиХ, како би се смањио утицај политике и политичара на запошљавање државних службеника.

Босна и Херцеговина 08.12.2018 | 08:21
Утицај политике на запошљавање
Иначе, израда новог закона о државној служби у институцијама БиХ обавеза је и из Реформске агенде која никад није спроведена, а и Денис Звиздић, предсједавајући Савјета министара БиХ, недавно је рекао да је у више наврата на нивоу Савјета министара БиХ било покушаја да се промијени тај закон, али да ниједан од тих покушаја није успио.

"Свака власт има у плану тај закон. Посљедњи пут када је о томе било ријечи у институцијама, политичари који на крају одлучују о томе жељели су да, рецимо, помоћнике министара вежу за мандат и да их доводе и одводе како ко долази на чело министарства. Њихова жеља је да још више утичу на запошљавање, а не да полако излазе из тога и препусте запошљавање државних службеника људима од интегритета и експертима", испричао је "Независним" извор близак Савјету министара БиХ.

Невен Акшамија, директор Агенције за државну службу, сматра да у овом тренутку није вријеме за нови закон, али да су свакако потребне његове измјене.

Наводећи примјер енглеског модела, Акшамија каже да се политика тамо уопште не пита јер постоје независна тијела која именују државне службенике, а политика и институција у којој се неко запошљава евентуално дају само сагласност на нечије запошљавање.

"Треба отворити причу и разговарати о новом закону о државној служби у институцијама БиХ, али и договарати с европским институцијама у мјери у којој је то потребно. Притисци из Европе у овом тренутку нису велики јер ЕУ има разумијевања за нас", каже за "Независне" Акшамија, додајући да што прије треба успоставити регистар о државним службеницима.

Када је у питању БиХ, ситуација је тренутно таква да искључиво политичари одлучују о томе ко ће добити посао у јавној управи и то на начин да практично они, тачније руководилац институције којој "треба" нови радник, бира чланове комисије која на крају даје коначну ријеч, односно рангира кандидате који испуњавају услове.

"Они су законе наштимали себи и све се врти укруг. Можемо ми имати најбољи могући закон, али он се не поштује и политичари не сносе никакву одговорност, а у томе је кључ проблема", рекао је аналитичар Вехид Шехић, наглашавајући да на конкурсима за државну службу можете бити најбољи кандидат, али кад дођете пред комисију, она каже "лоше комуницира" и прогурају онога кога треба. Наглашава да је тешко очекивати, и уколико се крене у израду новог закона о државној служби у институцијама БиХ, и да он буде у корист грађана с обзиром на то да политичари сигурно неће да препусте из руку полугу моћи коју имају, а у овом случају ради се о запошљавању.

"Погледајте шта се ради. Ови што одлазе, а што су прије него су постали власт критиковали претјерано и страначко запошљавање, раде исто то. Везање мандата помоћника министра за министров мандат није ништа друго него жеља да што више људи повуку са собом када долазе на функцију", рекао је Шехић.

Извор: Независне

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Еволуција

08.12.2018 07:36

Треба јос висе афирмисати папке.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

08.12.2018 07:47

Ти су из СзП

Name

Бубана за АТВ

08.12.2018 08:16

Треба висе признати нас који радимо ноцу, уф, уф.. Па гдје су радницка права у овој дрзави?

Name

СДСД Систем

08.12.2018 08:52

Ако имас 20-30 год. и добро д.пе,с.се,диплома није предуслов да се запослис.Само требас доци на ред код високог функционера странке да те ,'узме' па ако тај највазнији испит полозис примљена си.

Name

РУГИП

08.12.2018 11:21

У Републичко геодетско-правној управи-РУГИПП, извјесни Станковић, еконим и кумче Додиково, пом.дир. за финансије, је узурпирао ту инстируцију; он одлучује кога ће прими, колико пара му узети, шта ће набавити и сл. Иначе финансије у РУГИПП су успутна служба-неважна уопште, а он је главни, приватизовцао орган.

Name

ре РУГУП

08.12.2018 11:43

У РУГИП влада земљишна и софтверска мафија добро организована и увезана са врхом власти, па они упошљавју подобне који ће одрађивато прљаве работе, јер су оно већ проказани. То раде путем разних набавки у милионским износима непотребним, а све упаковано у закон. Нико им ништа неће, јер су овезани са судством, тужиоцима...

Name

055

08.12.2018 08:11

Провјерите колико је од недавно онај кримос Цориц запослио људи у Електро-Бијељини. Све их са свог брда довео, рицу из канцеларија ко говеда, не знају ни да се понасају. Рицу и испадају из канцеларија, немају висе гдје ни да сједе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тацно

08.12.2018 08:39

СНСД су преузели кадрови који нису из Бијељине.Цорил,Ловриц и Тасовац ,нико није из Бијељине. Електробијељина је пуна кадрова са купљени дипломама и дослајка ...

Name

драги

08.12.2018 08:58

Постени људи се гнусајуполитике.Политицари су вецином неписмени с акупљеним дипломама.Воле да краду ,повезани су медјусобно ... У бих се никад нецемо рјесити ових странака и странацког запосљавања.Сад су насли метод да купује гласаце на дан избора за ситне паре и ту нема спаса..

Name

СВИ НА ПОСАО,

08.12.2018 09:07

Наша администрација има превише посла, ово овако не иде. На свако радно мјесто примити још једног радника и приправника. Ако и немају (а имају) шта радит нек дијеле то што имају, ако пара нема нек заједно чекају пет плата, ако не могу чекати да има ко изаћи на улицу. Тако би имали три смјене : једни раде, други чекају плату, трећи штрајкују, а четврти на годишњем одмору. Типичан четверобригадни систем и нико на бироу рада.

Name

Запад

08.12.2018 08:19

Сви се праве будале. У ЕУ дрзавни слузбеници не могу имати плату вецу од 80% од просјека у привреди.тиме је рад у дрзавној слузби незанимљив и политицари немају никакав утицај на запослене и не могу правити гласацку масинерију као код нас

ОДГОВОРИТЕ
Name

СРБИН

08.12.2018 11:22

Ово што каже "Запад" је тачно !!! Дакле код нас су "обрнути лонци и поклопци". Приоритет се мора дати раду у привреди, а не раду у непородуктивној администрацији. А то се може једино на начин да са системски опредијелимо да плате у администрацији буду мање од оних у администрацији !!! Уосталом тако је било и у бившој Југославији. Мајстор у озбиљном предузећу је имао плату већу него чиновник у општинској администрацији или чиновник у администрацији тог предузећа.

Name

Циста лаз

08.12.2018 19:14

Ко казе да политика има утицај на запосљавање. Не могу да вјерујем.

ОДГОВОРИТЕ