Не одустају од термоелектрана

Земље Западног Балкана подржале су усклађивање енергетских и климатских планова са Европском унијом, али упркос томе не одустају од термоелектрана на угаљ, иако је овај енергент један од највећих загађивача, упозоравају еколози.

Регион 08.12.2018 | 07:41
 Не одустају од термоелектрана
"Док се ЕУ припрема за декарбонизацију и планира да до  2050. године има нулту стопу емисије гасова са ефектом стаклене баште, земље  региона с једне стране декларативно подржавају европске вриједности, а с друге стране остају вјерне “енергетској политици из седамдесетих година прошлог вијека” и фосилним горивима, упркос великим шансама које пружа енергетска ефикасност и производња енергије из обновљивих извора, попут вјетра и сунчеве енергије", наводе представници еколошких НВО, окупљених у програму Енергија и климатске промене, међу којима је и Центар за животну средину Бањалука. 

Подсјећају да су се балканске земље, чланице Енергетске заједнице, прошле седмице у Скопљу обавезале да ће пратити ЕУ у погледу енергетских и климатских планова, али да пракса не прати прокламоване циљеве.

"Док се политичари заклињу у европски пут БиХ, у исто вријеме стратегија развоја енергетског сектора, која је усвојена прије само пар месеци, ни у једном од понуђених сценарија не подразумева декарбонизацију, којој тежи ЕУ", екао је Денис Жишко, координатор програма Енергија и климатске промјене.

Извор: Српскаинфо

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Пепеаруенде

08.12.2018 07:33

Балканци су заостао народ, а уз то веома тврдоглави у реализацији глупости. Сто це Вам термоелектрана када се у РС наводно има струје на извоз?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тотал Дамаге

08.12.2018 08:12

Да полозимо све сто је запаљиво, тако се код нас цисти околис.

Name

Ауууууу

08.12.2018 07:42

Као да они знају ста је декарбонизација. 90% њих и незна изговорити ријец декарбонизација,никад они цули нису за то. Ста знају нахајцај фуруну и нек се дими.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Интергај

08.12.2018 08:07

Код нас топлана у центру..угусисе нас у насељу Интергај у Бијељини Ја знам да је то изградјено кад је Бијељина била касаба и то тад било ван града..а сад нас гусе пола године.насеље се углавном греје на струју...а да ли це и када предизборно обецати да це је измјестити.ко презиви прицат це..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Семберац

08.12.2018 09:01

За твоју информацију Бијељина је прије рата више била град него данас. И може се рећи да је данас касаба. Ако ниси знао град чине људи. А за оне из Бргула, Илијашких и Зеничких вуко*ебина се не може рећи да су грађани. Па ако ти смета дим у Бијељини а ти правац у своје Бргуле на чист зрак.

Name

Цццц

08.12.2018 09:42

Лако је јадном народу наметат своје интересе. Ево вам примјер забране дизел аута у Њемачкој. Производња једног електро аутомобила загади околину висе него један дизел са предјених 200000 километара. Али електро лоби је сад на сцени и купио политичаре.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре семберац

08.12.2018 10:14

Е нека си се ти на касабу упецао...е а гдје су вам ти градјани сада...о топлани коментарисемо ал твоја нетрпељивост граница нема...

ОДГОВОРИТЕ
Name

они

08.12.2018 10:34

би нама наметнули још да од њих купујемо и чисту енергију а наша нека буде под земљом док је опет на неку превару они узму као што су и вековима пљачкали наше просторе. Али то је нормално од њих очекивати али проблем су ови наши што слушају сваку глупост коју им кажу њихови ђавољи идоли.

ОДГОВОРИТЕ