Ne odustaju od termoelektrana

Zemlje Zapadnog Balkana podržale su usklađivanje energetskih i klimatskih planova sa Evropskom unijom, ali uprkos tome ne odustaju od termoelektrana na ugalj, iako je ovaj energent jedan od najvećih zagađivača, upozoravaju ekolozi.

Region 08.12.2018 | 07:41
 Ne odustaju od termoelektrana
"Dok se EU priprema za dekarbonizaciju i planira da do  2050. godine ima nultu stopu emisije gasova sa efektom staklene bašte, zemlje  regiona s jedne strane deklarativno podržavaju evropske vrijednosti, a s druge strane ostaju vjerne “energetskoj politici iz sedamdesetih godina prošlog vijeka” i fosilnim gorivima, uprkos velikim šansama koje pruža energetska efikasnost i proizvodnja energije iz obnovljivih izvora, poput vjetra i sunčeve energije", navode predstavnici ekoloških NVO, okupljenih u programu Energija i klimatske promene, među kojima je i Centar za životnu sredinu Banjaluka. 

Podsjećaju da su se balkanske zemlje, članice Energetske zajednice, prošle sedmice u Skoplju obavezale da će pratiti EU u pogledu energetskih i klimatskih planova, ali da praksa ne prati proklamovane ciljeve.

"Dok se političari zaklinju u evropski put BiH, u isto vrijeme strategija razvoja energetskog sektora, koja je usvojena prije samo par meseci, ni u jednom od ponuđenih scenarija ne podrazumeva dekarbonizaciju, kojoj teži EU", ekao je Denis Žiško, koordinator programa Energija i klimatske promjene.

Izvor: Srpskainfo

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Pepearuende

08.12.2018 07:33

Balkanci su zaostao narod, a uz to veoma tvrdoglavi u realizaciji gluposti. Sto ce Vam termoelektrana kada se u RS navodno ima struje na izvoz?

ODGOVORITE
Name

Total Damage

08.12.2018 08:12

Da polozimo sve sto je zapaljivo, tako se kod nas cisti okolis.

Name

Auuuuuu

08.12.2018 07:42

Kao da oni znaju sta je dekarbonizacija. 90% njih i nezna izgovoriti rijec dekarbonizacija,nikad oni culi nisu za to. Sta znaju nahajcaj furunu i nek se dimi.

ODGOVORITE
Name

Intergaj

08.12.2018 08:07

Kod nas toplana u centru..ugusise nas u naselju Intergaj u Bijeljini Ja znam da je to izgradjeno kad je Bijeljina bila kasaba i to tad bilo van grada..a sad nas guse pola godine.naselje se uglavnom greje na struju...a da li ce i kada predizborno obecati da ce je izmjestiti.ko prezivi pricat ce..

ODGOVORITE
Name

Semberac

08.12.2018 09:01

Za tvoju informaciju Bijeljina je prije rata više bila grad nego danas. I može se reći da je danas kasaba. Ako nisi znao grad čine ljudi. A za one iz Brgula, Ilijaških i Zeničkih vuko*ebina se ne može reći da su građani. Pa ako ti smeta dim u Bijeljini a ti pravac u svoje Brgule na čist zrak.

Name

Cccc

08.12.2018 09:42

Lako je jadnom narodu nametat svoje interese. Evo vam primjer zabrane dizel auta u Njemačkoj. Proizvodnja jednog elektro automobila zagadi okolinu vise nego jedan dizel sa predjenih 200000 kilometara. Ali elektro lobi je sad na sceni i kupio političare.

ODGOVORITE
Name

re semberac

08.12.2018 10:14

E neka si se ti na kasabu upecao...e a gdje su vam ti gradjani sada...o toplani komentarisemo al tvoja netrpeljivost granica nema...

ODGOVORITE
Name

oni

08.12.2018 10:34

bi nama nametnuli još da od njih kupujemo i čistu energiju a naša neka bude pod zemljom dok je opet na neku prevaru oni uzmu kao što su i vekovima pljačkali naše prostore. Ali to je normalno od njih očekivati ali problem su ovi naši što slušaju svaku glupost koju im kažu njihovi đavolji idoli.

ODGOVORITE