Управа “Жељезница РС” најавила резове, а запошљава нове раднике

Иако су ЖРС недавно узеле кредит Свјетске банке да би измириле нагомилане дугове и отпремнине прекобројним жељезничарима, управа овог предузећа одлучила је недавно да запосли 11 нових радника.

Република Српска 07.12.2018 | 19:24
Управа “Жељезница РС” најавила резове, а запошљава нове раднике
Нова запошљавања правдају се тиме што тренутно у Жељезницама нема радника који су квалификовани за те послове, али и тиме што нико неће то да ради. Из опозиције кажу да је ово логичан слијед догађаја, јер је управа Жељезница РС раније у пензију принудно послала људе који су били на таквим и сличним радним мјестима.

Транспортни магационер, скретничар, возовођа, отправник и маневриста, то су радна мјеста за која су Жељезнице РС расписале конкурс. Укупно 11 радника требало би да буде запослено у Брчком и Зворнику, а понуђен им је однос на неодређено радно вријеме.

Жељезнице су се одлучиле на овај корак и поред тога што су обавезане на реструктуисање предузећа, односно на смањење броја запослених. Смањење запослених био је и услов Свјетске банке да Жељезницама одобри кредит од око 100 милиона марака.

Из управе предузећа кажу да је и поред кредита, чије обавезе уплаћују редовно и по закону, ово било неопходно.

„Након што су исцрпљене све могућности распоређивања радника из других организационих дијелова ЖРС који гравитирају наведеним радним јединицама, а распоређивање радника из организационих дијелова Друштва који су удаљени више од 50 км условљено је измјеном законских и подзаконских аката, оглас је расписан уз сагласност Министарства саобраћаја и веза Републике Српске.“, наводе из Жељезница РС.

Да су дали сагласност за расписивање конкурса, потврдили су нам из ресорног министарства. Међутим, наводе да су истовремено упозорили руководство Жељезница РС да пријем радника сведу на минимум и да се сагласност министарства тражи само у случајевима када је немогуће извршити прерасподјелу из редова постојеће радне снаге.

„Од управе предузећа затражено је и да се из унутрашњих резерви изврши прерасподјела радника гдје год је то могуће, а сходно усвојеном Програму рјешавања вишка радника у Жељезницама Републике Српске“, кажу из Министарства саобраћаја и веза РС.

Из синдиката Жељезница РС дјелимично подржавају запослење нових радника, али кажу да је проблем много шире природе, јер се ради о радним мјестима која су међу најлошије плаћеним у Жељезницама и да мало ко хоће да ради на тим пословима.

„Вријеме је да неко почне размишљати у нашој управи, али и у Влади као нашем већинском власнику да се те плате морају повећати. Јер осим што се пензионише, људи сами одлазе. Једноставно ти кадрови напуштају, не само у Зворнику и Брчком, него то се појављује и у Новом Граду, Бањалуци, Добоју. Значи људи због малих плата, а лоших услова рада једноставно напуштају и одлазе.“, рекао је предсједник Самосталног синдиката транспортне дјелатности Жељезница РС.

Проблем са недостатком радника на појединим радним мјестима кулминација је онога што су одавно упозоравали из опозиције.

„Ми смо на тај проблем указивали када је било принудно пензионисање великог броја радника Жељезница, јер је тада отишао највећи број стручних радника, дакле за послове, односно радна мјеста која су расписана у конкурсу. Да би се направиле уштеде потребно је урадити или боље би било да се уради преквалификација радника који раде сличне послове, а не примати нове раднике.“, каже народни посланик Давор Шешић.

Шешић каже да је потпуно контрадикторно од стране Владе да се хвали добрим платама, а радници неће да раде јер нису задовољни истим. Најновији примјер одласка радника из Жељезница забиљежен је у Добоју, одакле је пет машиновођа напустило своје радно мјесто и свој рад наставило у Словенији за плату од око 1.500 евра. Плата коју су примали у Добоју била је око 700 КМ.



БН ТВ

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

армагедон

07.12.2018 18:42

Револуционари француске уједините се...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

07.12.2018 19:22

Гдје нађе Француску,када се и она тресе.

Name

аналитицар

07.12.2018 18:52

Други пут када будете тразили кредит нецете га добити,а тразит це те га.Управо ради тога сте се не придрзавате потписаног уговора о запосљавању нови људи.Тако је и Радмановиц потписо за НАТО па сад казе друге су околности,само није онако како треба да буде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

пропер

07.12.2018 19:43

Боље да сте ангажовали ухљебе по канцеларијама да перу те локомотиве, на њима има прекланске прашине, гледај на што то личи, као да је из рудника изашла.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Машиновођа

07.12.2018 20:05

Још мало па ће то радити машиновође , ови из канцеларија то немогу одеш им нокти.

Name

Ре Машиновођа

07.12.2018 21:13

једини посао по канцеларијама и јесте турпијање ноката xаxxаxааа

Name

Задовољан Путник

07.12.2018 20:30

Управо сам се возио од Приједора до Тузле,брзим возом,пут је трајао несто мање од сат и пол,немам никаквих примједби,само ако мозе мало висе озбиљне музике у возу,иде уз амбијент и крајолике. И да додам,добро је сто сте запослили лијепе и згодне,наравно, зенске кондуктере.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Задовољан путник

08.12.2018 02:47

А коликоје путника било и возу

Name

Мирослав

08.12.2018 08:10

Ја сам исто био задовољан са услугом само ниса знао да за Тузлу иде преко Прњавора.

Name

Аустриа

08.12.2018 11:17

Ако стесе возили тако лијепо и брзо могу мислит колико лазете ни пас маслом немозе појест те локомативе се прављене прије 70година то није висе низа музеј а камоли дасе вози

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

08.12.2018 13:44

Најмлађа локомотива електрична на ЖРС је 85 годиште.

Name

З.П.

08.12.2018 17:50

Изгледа да у Аустрију примају само наивне будале,сад контам засто су мене вратили.