Подјеле веће од Берлинског зида

Подјеле међу народима у БиХ су из дана у дан све дубље, а томе још више доприносе запаљиве изјаве домаћих политичара, који својом реториком стварају неповољан амбијент за било какав даљи суживот.

Босна и Херцеговина 07.12.2018 | 07:28
Подјеле веће од Берлинског зида
Социолози, филозофи и политички аналитичари сагласни су у оцјени да је у оваквом политичком окружењу немогуће створити државу која би била по мјери свих њених народа, а још теже постићи да се они међусобно почну уважавати и подржавати.

Миодраг Живановић, професор филозофије са бањалучког Универзитета, сматра да су народи у БиХ до те мјере подијељени да ће зидове међу њима бити тешко срушити.

– Зидови подигнути међу народима у БиХ су заправо већи од Берлинског зида. Мислим да је  лакше било срушити Берлински зид од ових које смо изградили међу нама у овако мало земљи. Тешко ће бити срушити ове наше зидове јер су толико већ зацементирани да ту ништа није могуће учинити – каже Живановић.

„Глас племена“

Он истиче да је у овом моменту немогуће направити државу која ће бити по мјери свих њених грађана, и то не зато што наше политичке елите то неће или не желе, већ због тога што је унутрашње уређење БиХ такво да су подјеле сваким даном све веће.

Живановић појашњава да те подјеле нужно морају бити још веће јер “ми у БиХ не живимо као људи, већ као Срби, Хрвати, Бошњаци и остали”.

– Чак се тако бирају и чланови различитих институција. Дакле, имамо устројство које је племенског карактера – истиче Живановић.

Према његовим ријечима, док се то не промијени, односно укине „глас племена“, не можемо направити нити један корак унапријед.

Без обиљежја друштва

Живановић каже да начин на који је држава вођена до сада неће дати никакве помаке у смислу приближавања њених народа. Требало би, како истиче Живановић, осмислити нови начин вођења државе, односно видјети да ли је то могуће на неком другом темељу, некој другој матрици, која није етничка.

– Е, сад, највећи проблем је што нико неће да искорачи из ове етничке матрице – закључује Живановић.

Слично мишљење дијели социолог и универзитетски професор Немања Ђукић, који каже да се не може говорити о подијељеном друштву у БиХ, јер ова држава нема обиљежје друштва.

– Категорије које важе за друштво се просто не могу примјењивати овдје, јер је БиХ политички пројекат. Класично друштво значи да чланови тог друштва имају интерес или жељу да живе заједно. У БиХ имате три конститутивна народа која неће да живе заједно. Дакле, немају интерес за заједничким животом. Самим тим БиХ није друштво – објашњава Ђукић.

Протекторат

Према његовим ријечима, БиХ се држи на окупу под политичким притиском међународне заједнице, а не жељом њених народа, што само по себи значи да је она заправо политички систем три заједнице. Ђукић додаје да БиХ нема аутономију, аутокефалност, нити иједну другу класичну категорију државе.

– Имамо високог представника, дакле, протектора, потом страну војску, страни финансијски ситем и стране политичаре. Све нам је страно – појашњава Ђукић.

Он истиче да су подјеле међу народима БиХ видљиве сваки дан, те да их политичари још више потпирују. Ђукић се плаши да ће на крају у БиХ остати само пензионери и политичари.

– Срби, Хрвати и Бошњаци су ратовали за неку своју визију БиХ, или неку своју ствар, а на крају су сви дошли у позицију да им властита дјеца одлазе из те исте земље за коју су ратовали. Бојим се да ће ово постати празан простор без људи. Држава ће опстати, али упитно је ко ће уопште живјети у њој – наводи Ђукић.

Жртве лажи политичара

Политички аналитичар Есад Бајтал сматра да су подјеле међу грађанима БиХ уствари само рефлекси политика у њој. Он сматра да политичарима одговара овакво стање у земљи, те да неће допустити никакве промјене, јер би то значио крај за многе од њих.

– Њихов опстанак и останак на јавној сцени могућ је само у габаритима непрестаних свађа, дизања тензија, узајамних оптужби, признавања или непризнавања овога или онога, противуставних, противзаконских или незаконских захтјева и уцјена. Чим се то промијени, а то се у историјском смислу ријечи може догодити преко ноћи, тада ће се почети мјењати ствари на терену – каже Бајтал.

Он истиче да су грађани жртве лажи својих политичара, док с друге стране држава тоне све дубље и дубље у биједу, сиромаштво и хаос. Бајтал истиче да је интерес наших политичара да овакво стање потраје јер им тако више одговара. Он је сагласан с тим да грађани имају различита мишљења по питању политике и прошлости, али да се те разлике могу превазићи и да се превазилазе у свакодневном животу.

– Ако започнете причу о политици вјероватно ће се догодити сукоб мишљења јер свако слиједи своју страну, али на дневном, животном нивоу можете наћи стотине примјера гдје Бошњаци, Срби, Хрвати и остали, који живе у БиХ, помажу једни другима, међусобно се вјенчавају и уважавају – каже Бајтал.

Зашто ћуте вјерске заједнице

Есад Бајтал истиче да све дубљем јазу међу народима у БиХ, поред политичара, подједнако доприносе и припадници вјерских заједница, јер ништа не чине да дође до помирења међу народима.

– Свједоци смо да наше вјерске заједнице ћуте на ово енормно сиромаштво, пљачку и одлазак читавих породица из БиХ. Зашто ћуте!? Зато што су увезани са политиком, јер имају свој интерес и корист од свега тога – каже Бајтал.

Извор: Српскаинфо

Коментари / 61

Оставите коментар
Name

Босњак

07.12.2018 06:40

Ма није народ подјељен , вец политика која нас преставља,праве торове од народа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

075

07.12.2018 07:20

Данас на великој пијаци у Тузли Срби са Мајевице и Семберије, Бошњаци из Челића и Јање, Хрвати из Орашја лијепо се друже, једу и пију скупа, "мали људи" су ОК, проблем је политика!

Name

ре Босњак, ре 075

07.12.2018 07:27

У којој ви заблуди живите?

Name

перспектива=0.113%

07.12.2018 07:30

БиХ је тако примамљива за зивот да се њени градјани увелико исељавају из ње.

Name

ре ре босњак и ре 075

07.12.2018 07:42

Не зивимо у заблуди и тору као сто ти зивис, а нароцито не таквог менталног склопа као сто си ти. А могу те замислисти како изгледас, обријане гале, покварених зуба, неукусних тетоваза, и обуцен у тренерку јер мислис да си цоол и опасан, а дјевојке које те окрузују гледају једног комплексираног јадника.

Name

за ре ре босњак и ре 075

07.12.2018 08:04

На основу чега си закључио да човјек тако изгледа, на основу бацања граха. Ево ја само сушта супротност од тог описа. Дуже полусиједе косе, фали ми само једна шестица :), немам ни једну тетоважу, нисам опасан а дјевојка ми је сасвим пристојно обучена. Али нисам ћорав и забораван. Видим на примјеру Косова и Метохије шта значи немати своју власт, на примјеру Суда БиХ шта нас чека ако ви будете одлучивали у наше име, двапут сам избјегао због такозване амије бих, сјећем се да сте референдумом тражили отцјепљење од СФРЈ, нисте хтјели да живимо ко сав нормална свијет заједно, али ето данас нас продајете причу о мултиетичности и торовима. Ми смо дубоко подјељено друштво, културолошки, вјерски, традиционално и сваки дан је све дубљи јаз који нас раздваја. Још да нагласим да 90% Срба исто овако размишља, били они такви каквим си их ти описао или не.

Name

нано метар

07.12.2018 08:07

"подијељен народ"? шта то значи? Ово мени само личи на флоскулу о немогућности опстанка БиХ, подјеле постоје у многим држава на свијету, а Србија? Србија није подијељено друштво? а 2.5 милиона Албанаца на Косову, прешевска долина, Санџак...Црна Гора, Македонија..има ли доле каквих "подијела"? Најмоћнија држава на планети САД до "јучер" није имала црног предсједника...о каквој ми подјели говоримо? Данас народи у БиХ врлодобро економси сарађују, кретање је сасвим слободно, друже се, шале се на основу политике,..аполутно никаквих проблема, подјелу намећу политичари, политика је та која форсира ту тему, а она ништа неће добро донијети, дејтонски мировни споразум нема алтернативу.

Name

Ре

07.12.2018 08:26

Мислим да гријесите. И људи су подијељени. Наизглед је све у реду и медју малим људима имамо добру сарадњу и сузивот. Али цим се помену неке теме, запјене и једни и други и треци. Мислим да је проблем у томе сто висе не вјерујемо једни другима. Јер се до сада показало да, док је мир и све добро ми се слаземо, цим је неки национални неспоразум, покољемо се. Нема висе повјерења медју народима.

Name

Искрено

07.12.2018 08:57

Народ овдје никад ни није могао заједно само је Тито на силу то одрзавао а пре њега краља, па Аустроугари, па Турци фасистицким методама итд. То су свјетови разлицити и нема истог ни празника ни циља, и зато сто прије фактицко стање и границе измедју ентитета прогласити дрзавним зарад мира и напретка и боље будуцности свих.

Name

куку нама са нама

07.12.2018 09:08

Дамо протекторат,па да видис како БХ народне овце мирују...Тито је био Бог

Name

И од мене искрено

07.12.2018 09:53

искрено@,,,ти имаш право на свој став, имам и ја, је ли тако, мој одговор теби је: НЕможе тако, одлучно НЕ,! и шта ће мо сад? Прошла су времена када се став већинског народа у Босни није уважавао, не да није уважавао, није се ништа ни питао, то је прошлост. РС остаје у оквирима БиХ, има висок степен аутономије, као што Србија жели Косово, Србија би сутра пристала да Косово буде нешто као РС у БиХ. Мораш схватити да је одвајање РС из БиХ немогуће мирним путем, на то неће пристати 70% њеног становништва, осм тога на такво што неће пристати ни Хрватска.

Name

мј.

07.12.2018 17:40

Ако народ у Бих није подјељен ако мисле појединци да БиХ мозе оваква да остане питам вас како би реаговали Хрвати,Муслимани или Срби да " хипотетицки" додје до напада Хрватске,Србије или Ц.Горр на БиХ.Дали би је сви бранили заједно или би били подјељени.

Name

Сарајево

07.12.2018 17:59

Ја као привредник врло угледан имам знацајан број запослених из РС , никаквих проблема нема медју запосленим, све супер функционисе, запослени заједно пију кафу, једу, и приватно се пазе, једине подјеле су у политици, ста бих ја сад требао да своје запослене који су срби избацим из фирме и казем идите у РС па нека вас Додик записли?? Ма никад, то су вриједни људи , породицни, у кредитима, а оно сто је вазно то је какав је ко као цовјек, а вјера ме лицно не занима. Те подјеле о којим овдје поједини цобани прицају нека оставе уз гусле у суми, а нормалне људе оставите на миру и поцните радити несто умјесто сто сирите мрзњу без потребе. Народу треба посао и хљеб, једине подјеле су на добре и лосе људе. Јебле вас вјере висе

Name

спиелберг

07.12.2018 06:54

Све док нам буду идоли ратни злоциници , осудјени и неосудјени, све док се буде висе цеститао вјерски празник од дана побједе или првог маја, све док политицари говоре о непрестаној борби за свој народ, о угрозености, о сколама под два крова, да не набрајам, ова дрзава неце ици напријед. И све док се дјеца садасњих политицара не пробуде из ноцне море својих родитеља, неце бити праведности. Па људи, ни црнци робови нису оволико прицали о угрозености и непрестаној борби колико се наси политицари хране тиме

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рви

07.12.2018 06:54

Засто и цему помирење.Цему неко лазно братство и јединство.Опет за двадесет година рат.Боље је да се разидјемо и будемо добре комсије него лазна браца ако ниста оно ради насе дјеце да она не морају пролазити кроз оно ста смо ми просли.На силу заједно нецемо и немоземо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре РВИ

07.12.2018 07:41

Каква си ти будала...мисли мало својом главом...док је таквих као ти ми срби никад на зелену грану

Name

Ре рви

07.12.2018 07:58

Коме се не свидја сироко му... Зна се гдје си границе... Нико те не тјера да живиш у БиХ

Name

Пих

07.12.2018 08:07

Браво за Рви, а будала си ти. Човјек прича о реалном стању и за разлику од тебе који си инструисан даје конкретно ријешење. Никада више међу народима у БиХ неће бити никаквог повјерења, па што онда на силу да одржавамо овакав брак, свак на своју страну и сви мирни, а нарочито сљедеће генерације.

Name

Нострадамус

07.12.2018 08:10

Ово ста ми писемо не игра никакву улогу то сто неки пису о подјелама или некаквом братству и јединству. Ни са једним ни са другим писањем нецемо стати на зелену грану.Они који воде дрзаву ентитете они нам праве такав систем са којим нецемо да станемо на зелену грану.Основна људска права код нас су угрозена од времена комунизма и то се само наставља.Овај систем нам намеце обавезе али нам не даје право и могуцност да те обавезе испуњавамо.Ако имас обавезу да плацас порез струју комуналије и друге намете које ти постављају,а да немас никаква или минимална примања.Онда плацас струју која је нередовна и неквалитетна да немас пут до куце да плацас медије које свакодневно преносе лази и само оно сто одговара појединцима.Зато це мо увијек да стојимо на трулој грани јер систем је труо и не зели да се мијења.

Name

Кики

07.12.2018 08:14

На залост свих који су разоцарани садасњим стањем..овакво стање це потрајат у недоглед.Нисам оптимиста да це се Америка распаст.Предлазем незадовољним да тразе боље мјесто од БиХ јер могу умријети у овој њима мрској дрзави. Ови струцњаци сто пису о све вецим подјелама медју народима,хтјео би их питат од кога су они добили мандат да говоре у име народа?? То су обицни полтрони и пису по потреби све за 300 до 500 км. Подјеле ствара политика јер овде се не мозе добро зивјети ако ниси у некој странци. У Њемацкој има скоро 90 милиона људи а од политике зиве мање од 3 милиона..код нас има 3 милиона људи а од политике директно ил индиректно зиве ил презивљавају 2 милиона. Као сто казе Рамбо Амадеус..колика ти је плата -такав си и цовјек или појединци користе национализм као параван за лицни капитализам.

Name

ветеран

07.12.2018 08:15

РЕ Рви,,па разићи се колега,? А јучер си коментарисао како је РС самостална држава а данас кажеш да се разиђемо. На оваквим темама признајеш ипак да није самостална. РС има велику аутономију унутар БиХ и нико овдје не глуми "братство и јединство", а шта Србија "глуми", по сваку цијену жели да врати Косово и готово 3.000.000 Албанаца?? Неће бити рата, добре смо ми комшије и данас.

Name

Ре Нострадамус

07.12.2018 08:36

Истовремено надовезујући се на коментар Посљедњег кинеског цара – одмах испод: Можеш ти ударати по комунизму колико хоћеш али се вараш. Он наравно није био идеалан нити очигледно добар за сваког. Само да знаш да је био добар за велику већину народа међу којем је било опет доста оних који су тежили братству и јединству, у најмању руку нису правили подјеле и слично. Дакле, као што је тада било добро, никада није било нити ће више икада бити на Балкану.

Name

патриЈота

07.12.2018 09:02

Ма ја,припни опанке па на пут.Иди слободно тамо гдје ће ти бити боље.

Name

Нострадамус

07.12.2018 09:09

За Ре нострадамус.Ако је комунизам био толико добар засто се распала дрзава и ко је ту дрзаву унистио.Мозда се нецес опет да слозис али управо су је комунисти и унистили.Када су видјели да не могу имати висе интереса у тој дрзави онда су пустили оне своје духове из фласе .Сада су се скрасили у неким ткз.демократским странкама и напредују брзе боље и јаце док обицне градјане настављају да малтретирају.Играју исту игру само у другим дресовима.Зато се могу упоредити са вуковима,а за Вука има изрека да вук длаку мијења,а цуд никада.

Name

Ре рви

07.12.2018 10:24

Који си ти папак. Гдје би ти то отисо кад би се разисо. И био би добар комсије ха. Сто ба ниси добар сад. Који сте ви дебилни народ ви сто би се разисли ко да је то само неки васер био па ајмо се сад разиц куцама, е ово није тако лако сконтајте висе.

Name

Ре Нострадамус опет

07.12.2018 16:46

Е друже не могу ни ја одољети реакцији; настојат ћу што краће. На првом мјесту хвала на коректној реплици и унапријед захвала уредништву на објави. Комунизам нису уништили комунисти него они који нису смјели ући у њега, пошто су га издали. Знам шта је његова идеја и људе који су то били – на посмртницама још увијек виђам петокраку. Искључујући улогу Бога, Манифест и Библија имају исте или врло сличне принципе, само друкчије написане. Узгред, у многим капиталистичким земљама већ се дуго упражњава напр. социјална и здравствена политика којој се у нас тежило и постоје социјалистичка и комунистичка партија. Демократија је врло кварљива ствар (зато треба контролу - 'Линија између демократије и анархије је врло танка'), као и људи – најкварљивија роба. Такође, немам ништа против здраве конкуренције политичких странака. Завршавам принципом опсервирати/реденирати/конклудирати: предлажем ти да наша претходна два коментара покажеш довољно неутралном, стручном и наравно познаваоцу прилика, на разматрање; али не да каже ко је у праву (дакле не помињући нас двојицу), него да провјериш да ли ће можда између осталог рећи да је твој коментар у суштини разрада мог коментара(!?). Све најбоље свим здравим снагама на нашим просторима.

Name

Нострадамус

07.12.2018 17:36

Хвала на коментару

Name

За РВИ

07.12.2018 18:31

Пријатељу ти ниси нормалан, фирма у којај ја радим с Пала зове се Јоксимивиц д.о.о., све послове које имамо и радимо су у Сарајеву на великим стамбено пословним објектима које граде босњаци, никад нико ријец није рузну упутио, ми дјецу хранимо захв.њима, а сви смо били борци ВРС, радими заједно с боњацима и стално нам се послови просирују у Сарајеву и наравно нови се записљавају, да нема Сарајева ми би гладни били. Ту прицу остави неком другом.

Name

Последњи кинески цар

07.12.2018 06:58

Нисам уопште прочитао текст, овакве ствари ме смарају и иду на нерве. Коментаришем само на основу наслова, јер и он ми је довољан да напишем нешто. Постављам једно питање. Коме? Народу, не политичарима. Зашто генерално говорећи "сви ми" гласамо за политичаре који стварају подјеле међу нама и који нас тјерају поново на нове сукобе? Зашто? Јесмо ли ми уопште нормални, паметни и образовани? Јесмо ли ми заборавили рат и шта он нама доноси?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

07.12.2018 08:23

Краљу мој, ја сам прочитао текст, а боље да нисам. У питању је скуп већ отрцаних и набацаних фраза, полуистина и будалаштина. Неки од аналитичара чак каже да ни паре нису наше, као и оне су туђе...нисам задуго већу глупост прочитао, па ако је ишта добро у БиХ то је њена КМ-а. Нико не завирује у њен изглед нити пита ко је на слици. По мени, неке врсте подјела постоје мање-више у већини држава свијета, аналитичарима би било боље да држе предавање политичарима који би да праве "Дејтон 2". Поздрав

Name

Ре

07.12.2018 08:30

Не уносе само политицари раздор медју нама. Подјеле и раздор су одавно присутни медју овим народима, само сто с времена на вријеме, под разлицитим околностима, ми се правимо да то није тако и глумимо мало. А цим нам се указе прилика, покољемо се, на залост. Колико год смо ми слицни, исто тако имамо много разлицитости и комплекса које вуцемо за собом сви. Превисе цесто смо били на супротним странама и превисе смо зла уцинили једни другима (неки висе неки мање, али ипак сви).

Name

Ре ре

07.12.2018 09:32

Е земљаче мој, да БиХ није под контролом, да не кажем под принудном управом међународне заједнице, па тако и КМ (шта мислиш зашто је годинама ткз. фиксни курс?), да ли би и ово данас што постоји, још увијек овако било.

Name

@Ре ре

07.12.2018 10:05

Босанска Конвертибилна Марка (БАМ) је супер валута, њу контролише Централна Банка БиХ, свака КМ је покривена у €урима. не постоји никаква "принудна управа", постоји дејтонски мировни споразум и устав БиХ, анекс 4, њега смо сви потписали и морамо га се придржавати. Ако ти имаш неку бољу идеју, изволи предложи нам свима па да видимо, можда си ти за неку нову међународну конференцију, за неки "Дејтон 2". Издвајање дијела БиХ тренутно није могуће, можда за 100-150 година, губимо вријеме, треба се окренути економији.

Name

Ре @Ре ре

08.12.2018 17:05

Бојим се пријатељу да је код тебе заступљен случај ткз. селективног меморисања. Прочита ли ти шта написа? Ти само потврђујеш и поткрепљујеш моје наводе. Она три покојна/рахметли су потписали Европи Дејтонски акт ('устав бр. 1')по којем нам се кроји: добијамо за сада лову на лијепе очи а они између осталог глобално регулишу монетарну политику. Каква централна банка БиХ, какви бакрачи. Мора се свирати, пјевати и играти како они диригују. Изнад сваког има неко виши. Чак и Додик пјева борбене али врло добро зна када, коме и зашта мора (тај вук) подвити реп.

Name

Ђукић плаћеник

07.12.2018 07:21

Из овог се може наслутити да је универзитетски професор Немања Ђукић запослен вјероватно негдје у Бања Луци и прича причу коју слушамо на РТРС.У доброј мјери је нетачна прича да су народи све више подјељени.Увијек имате један дио Срба који раде у Федерацији и људи немају никаквих проблема.Имате људе који путују из Фоче у Горажде јер у Фочи РС не ради готово ништа

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

07.12.2018 08:26

Потпис, ја ишао од Добоја према Грачаници, свратим у једну бошњачку фирму, велико богато предузеће у Грачаници а у радника акредитације, пола српких имена. паметном довољно.

Name

Јоја

07.12.2018 07:41

Ја висе волим Људе и од Срба и од Хрвата и од Босњака и од Нијемаца и од Сведјана.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мрачајски прото

07.12.2018 07:46

Подјеле међу једнородним народом учинили су окупатори како би остварили своје интересе, стављајући се у "заштиту" једне од три подјељене групе. Они то раде свагдје, а не само код нас, како би се што дуже задржали и остварлили економску и вјерску добит. Та мржња међу нама дешава се само у времену "дрбија два тима", као и понека туча када увриједимо некога да је био навијач једне навијачке групе па прешао у другу. То га много вријеђа, и жели да се о томе не прича. Зато такви и чекају када ће "дерби" да почне и своју мржњу да покажу онима у свечаним ложама. Глупости.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цоа

07.12.2018 07:58

Све знамо а дозвољавамо ове перверзије сваке 2 године... Садо Мазо држава!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Освит

07.12.2018 08:17

Политицке елите ове земље вец тридесетак година показују како не мозе да се зиви у овој дрзави .Обицни народ не мисли тако, нити привредници који нормално сарадују. Али тако не мисле клеронационалисти и неофасисти који су заробили ову земљу и упорно је врацају у средњи вијек и елементима и методама класицног криминала владају овом земљом.Назалост наса будуцност није европа и цивилизован свијет него племена која аплаудирају диктаторским резимима са истока и југоистока и њиховим квази водама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоран

07.12.2018 08:17

Све аналитичар до аналитичара плаћени од некога да просипају политику наивцима како ће им бити добро у унитарној БиХ. Тражили сте ( муслимани ) да вам високи преставник прави државу и намеће законе и ста сад , силом немозе ништа. Вратите се на изворни Дејтон не машите ратним застава испред суда БиХ и не кличите ратном злочинцу Орићу а тражите да се Срби осуде као злочинци и они који су гулили кромпир у војним кухињама. Тог на пијаци у Тузли би било још висе и у другим мјестима да ми знамо ста је чије и ко је гдје газда, није то сто ви нас волите или ми вас. Срби су наивни то је познато, заборављају и праштају брзо али толико нису наивни висе након толико клања које су преживјели. Зато свима да буде јасно сто прије схвате бити ће боље за све. Ово сто је крвљу одбрањено то се никада неће неком на тацни дати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

кад неко то пусти

07.12.2018 08:23

Дошао љетос човјек који је у рату иселио у иностранство на одмор у своју обновљену кућу. У дворишту му је сметао неки јасен па је платио два младића да му исијеку. Један дрвосјеча је Хрват а други је Србин који је прије коју годину оженио сестру од оног првог дрвосјече.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мало црног хумора...

07.12.2018 08:45

... ради појачег поређења: Долази наш човјек на канадску границу па на питање разлога уласка изјављује да хоће имигрирати. Морате имати посао, каже му царински службеник. Ја сам врло добар дрвосјеча, одговара он. А гдје сте радили, пита овај. У Сахари, одговара несуђени имигрант. Чуј у Сахари, па тамо нема дрвећа, чуди се службеник. Лик одговара лаконски, поносно: Да, сада их више нема...

Name

Др. Иљазовић

07.12.2018 08:27

Надреалисти су мала дјеца за ове Несаломљиве.

ОДГОВОРИТЕ
Name

007 Бонд

07.12.2018 08:33

БиХ није БиХ. То су Република Српска и Федерација. Нема централизације. Нема НАТО-а док се Република Српска не сложи, јер НСРС јер као и Србија изгласала војну неутралност. Имате 3 вере. 3 народа. 3 језика. Федерација има 10+ влада и ко зна колико кантона. Чак вам ни дуг није исти , за Републику Српку и Федерацију. А ово све што се сад дешава- то није притисак на вас. То је притисак на Србију. Али, џабе им све. Србија и Република Српска не иду у НАТО. Срби и Република Српска постају све више спојени са Србијом. Пала ХРХБ јако гледа на Хрватску. Бошњаци су сами са собом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре 007 бонд

07.12.2018 10:11

БИХ је држава а састоји се од ФБих и РС. И то је то. Никако другачије

Name

Као и

07.12.2018 17:58

Дистрикта Брцко, некако се то увијек заборави, слуцајно или не?

Name

Тун Гузија

07.12.2018 19:05

А све заједно у преводу се зове ,,Нагорно Карабах,,.

Name

сарајлија

07.12.2018 08:35

Мени нико од Срба од 1996 није учинио никакво зло,није било ни ружне ријечи и имам заиста добре односе са комшијама и пријатељима Србина.Чак ми прије учине услугу него комшије Бошњаци.Дакле,никаквог проблема нема Србиба као народом али имам проблем са националистичком политиком вођа.Додик намјено прави глупости и проблеме јер не зна ништа друго сем распиривања националистичких страсти,шупља око заставе,химне а ови други му као одговарају јер ништа паметније и не знају.Шта ме брига шта је у Предсједништву,његовом кабинету и ко га прати? Шта ја имам од тога? Баш ме брига је ли тамо застава Игокеје или РС,дај направи шта паметно за народ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

реСарајлија

07.12.2018 09:03

Управу сте, свака вам је златна.

Name

фика

07.12.2018 09:24

најгора је прича: сви су исти. Сви су корумпирани, сви лопови (валда осим мене), сви шовинисти, сви добри....Кад су сви онда не треба ништа ни предузимати, борити се, мијењати-јер не можеш све промијенити. Е, па нису сви, знам многе који нису, зато треба циљати на оне који јесу....

Name

ре Сарајлија

07.12.2018 10:23

Додик је ојадио РС па то покушава пренијети и на институције БиХ, неће му то поћи за руком, он онаквом политиком може нанијети штету управо српском народу, али добро. Ја знам једно, дејтонски мировни споразум нема алтернативу, Босна и Херцеговина је међународно призната држава, "Дејтон" је дао оквир у којему ће мо се кретати до даљњег, све остало је паламуђење и губљење времена.

Name

куку нама са нама

07.12.2018 09:14

За оно битно,сто доноси паре,свјет је насао модел...измислили марку,захваљујуци цирилици,направили регистрацију аута и супер...Кад понестане аргумената политицари це бацити коску у народ,са питањем да ли су она заједничка слова из два писма,од латинице или цирилице и ето глупом народу теме за расправу..јер нисмо науцили радити и зивити свој зивот

ОДГОВОРИТЕ
Name

Е

07.12.2018 09:18

Ако ће мо поштено, овдје нема ни живота ни суживота. Овдје је све живо подјељено, овдје нико ни ским нити може нити хоће. Овдје ни ћаћа са сином не може а ви причате о неком суживоту Србина, Хрвата, Бошњака. БиХ се распала 1992 год и то је једна и једина истина. Можете ви а и ја и сви ми причати приче какве хоћемо али ово је једина и права истина. БиХ се распала 92. Ало ђе су Срби у Федерацији нигдје, статистичка грешка осим мало у појединим крајевима Дрвар, Грахово гдје су и прије рата били у већуни и ту се нешта мало налази и данас. Гдје су Бошњаци и Хрвати у Р Српској, еј нема их, ма нема их нити ће их бити све до некок новог преврата. Е управо тај преврат неки и очекују и надају се да ће да загосподаре читавом БиХ. То може доћи, а кад, то не знам. Сад за сад не може ни то. То што ми сада сједнемо попијемо пиће, кахву, кафу или каву па то је сасвим нормално, али није то помирење. Господо драга о чему ми да причамо. Сад смо подјељењији више него 95 кад је стао рат. Па можете мислити гдје и како гурамо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Робијаш

07.12.2018 11:46

Ја робујем сам што сам неким пуким случајем постао Србин, а они што Срби нису поштеђени су у све три последња рата у прошлом вијеку. Да се нисам бранио, сигурно би био поштеђен, јед да.

Name

Зворник

07.12.2018 11:58

Јасам свој на своме бас ме брига како се то зове дали РС или БИХ свеједноми која је застава окацена имам много пријатеља Срба Хрвата Босњак скојима се друзим зезам и никакав комлекс нејмам а имам 101 један разлог да мрзим Србе ал јебига нисам тако одгојен зато хвала ти моја мајко и оце стосиме таквог васпитала нај вазније је бити цовјек а остало све је небитно зато мој савјет људи зивите и узивајте у зивотим сналазите се ниста у гроб нецемо понијети само лоса и добра дјела.

Name

Радован

07.12.2018 11:46

И ста ни нам било боље да добијемо РС као самостану државу ? Било ни нам много горе са са Додиком и Вуцицем. Овако наши политичари могу да налазе кривце у другима за наше многе неуспјехе . Мада нама Србима није ни потребан непријатељ. Ко нам је вециннеоријатељ од самих нас?

ОДГОВОРИТЕ
Name

М.Р.

07.12.2018 12:09

Ниједан проблем није народ проузроковао гос. аналитицари. Ми треба да се удрузимо и политицаре и њихове аналитицаре казнимо и ми бих имали нормалан зивот.

ОДГОВОРИТЕ
Name

узивам у Деутсцхланд

07.12.2018 13:27

Браво Бајтал! Народ су овце за сисање... и никад се неце опаметити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ХИБ

07.12.2018 16:05

Док један народ мисли да је еволуирао у БИХ и има ексклузивна права на њу а други пали са Марса,нема ту среце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Роки

07.12.2018 18:59

А кад избије клање онда ти мали људи кољу друге мале људе распала се Југа тако це и Босна

ОДГОВОРИТЕ