Podjele veće od Berlinskog zida

Podjele među narodima u BiH su iz dana u dan sve dublje, a tome još više doprinose zapaljive izjave domaćih političara, koji svojom retorikom stvaraju nepovoljan ambijent za bilo kakav dalji suživot.

Bosna i Hercegovina 07.12.2018 | 07:28
Podjele veće od Berlinskog zida
Sociolozi, filozofi i politički analitičari saglasni su u ocjeni da je u ovakvom političkom okruženju nemoguće stvoriti državu koja bi bila po mjeri svih njenih naroda, a još teže postići da se oni međusobno počnu uvažavati i podržavati.

Miodrag Živanović, profesor filozofije sa banjalučkog Univerziteta, smatra da su narodi u BiH do te mjere podijeljeni da će zidove među njima biti teško srušiti.

– Zidovi podignuti među narodima u BiH su zapravo veći od Berlinskog zida. Mislim da je  lakše bilo srušiti Berlinski zid od ovih koje smo izgradili među nama u ovako malo zemlji. Teško će biti srušiti ove naše zidove jer su toliko već zacementirani da tu ništa nije moguće učiniti – kaže Živanović.

„Glas plemena“

On ističe da je u ovom momentu nemoguće napraviti državu koja će biti po mjeri svih njenih građana, i to ne zato što naše političke elite to neće ili ne žele, već zbog toga što je unutrašnje uređenje BiH takvo da su podjele svakim danom sve veće.

Živanović pojašnjava da te podjele nužno moraju biti još veće jer “mi u BiH ne živimo kao ljudi, već kao Srbi, Hrvati, Bošnjaci i ostali”.

– Čak se tako biraju i članovi različitih institucija. Dakle, imamo ustrojstvo koje je plemenskog karaktera – ističe Živanović.

Prema njegovim riječima, dok se to ne promijeni, odnosno ukine „glas plemena“, ne možemo napraviti niti jedan korak unaprijed.

Bez obilježja društva

Živanović kaže da način na koji je država vođena do sada neće dati nikakve pomake u smislu približavanja njenih naroda. Trebalo bi, kako ističe Živanović, osmisliti novi način vođenja države, odnosno vidjeti da li je to moguće na nekom drugom temelju, nekoj drugoj matrici, koja nije etnička.

– E, sad, najveći problem je što niko neće da iskorači iz ove etničke matrice – zaključuje Živanović.

Slično mišljenje dijeli sociolog i univerzitetski profesor Nemanja Đukić, koji kaže da se ne može govoriti o podijeljenom društvu u BiH, jer ova država nema obilježje društva.

– Kategorije koje važe za društvo se prosto ne mogu primjenjivati ovdje, jer je BiH politički projekat. Klasično društvo znači da članovi tog društva imaju interes ili želju da žive zajedno. U BiH imate tri konstitutivna naroda koja neće da žive zajedno. Dakle, nemaju interes za zajedničkim životom. Samim tim BiH nije društvo – objašnjava Đukić.

Protektorat

Prema njegovim riječima, BiH se drži na okupu pod političkim pritiskom međunarodne zajednice, a ne željom njenih naroda, što samo po sebi znači da je ona zapravo politički sistem tri zajednice. Đukić dodaje da BiH nema autonomiju, autokefalnost, niti ijednu drugu klasičnu kategoriju države.

– Imamo visokog predstavnika, dakle, protektora, potom stranu vojsku, strani finansijski sitem i strane političare. Sve nam je strano – pojašnjava Đukić.

On ističe da su podjele među narodima BiH vidljive svaki dan, te da ih političari još više potpiruju. Đukić se plaši da će na kraju u BiH ostati samo penzioneri i političari.

– Srbi, Hrvati i Bošnjaci su ratovali za neku svoju viziju BiH, ili neku svoju stvar, a na kraju su svi došli u poziciju da im vlastita djeca odlaze iz te iste zemlje za koju su ratovali. Bojim se da će ovo postati prazan prostor bez ljudi. Država će opstati, ali upitno je ko će uopšte živjeti u njoj – navodi Đukić.

Žrtve laži političara

Politički analitičar Esad Bajtal smatra da su podjele među građanima BiH ustvari samo refleksi politika u njoj. On smatra da političarima odgovara ovakvo stanje u zemlji, te da neće dopustiti nikakve promjene, jer bi to značio kraj za mnoge od njih.

– Njihov opstanak i ostanak na javnoj sceni moguć je samo u gabaritima neprestanih svađa, dizanja tenzija, uzajamnih optužbi, priznavanja ili nepriznavanja ovoga ili onoga, protivustavnih, protivzakonskih ili nezakonskih zahtjeva i ucjena. Čim se to promijeni, a to se u istorijskom smislu riječi može dogoditi preko noći, tada će se početi mjenjati stvari na terenu – kaže Bajtal.

On ističe da su građani žrtve laži svojih političara, dok s druge strane država tone sve dublje i dublje u bijedu, siromaštvo i haos. Bajtal ističe da je interes naših političara da ovakvo stanje potraje jer im tako više odgovara. On je saglasan s tim da građani imaju različita mišljenja po pitanju politike i prošlosti, ali da se te razlike mogu prevazići i da se prevazilaze u svakodnevnom životu.

– Ako započnete priču o politici vjerovatno će se dogoditi sukob mišljenja jer svako slijedi svoju stranu, ali na dnevnom, životnom nivou možete naći stotine primjera gdje Bošnjaci, Srbi, Hrvati i ostali, koji žive u BiH, pomažu jedni drugima, međusobno se vjenčavaju i uvažavaju – kaže Bajtal.

Zašto ćute vjerske zajednice

Esad Bajtal ističe da sve dubljem jazu među narodima u BiH, pored političara, podjednako doprinose i pripadnici vjerskih zajednica, jer ništa ne čine da dođe do pomirenja među narodima.

– Svjedoci smo da naše vjerske zajednice ćute na ovo enormno siromaštvo, pljačku i odlazak čitavih porodica iz BiH. Zašto ćute!? Zato što su uvezani sa politikom, jer imaju svoj interes i korist od svega toga – kaže Bajtal.

Izvor: Srpskainfo

Komentari / 61

Ostavite komentar
Name

Bosnjak

07.12.2018 06:40

Ma nije narod podjeljen , vec politika koja nas prestavlja,prave torove od naroda.

ODGOVORITE
Name

075

07.12.2018 07:20

Danas na velikoj pijaci u Tuzli Srbi sa Majevice i Semberije, Bošnjaci iz Čelića i Janje, Hrvati iz Orašja lijepo se druže, jedu i piju skupa, "mali ljudi" su OK, problem je politika!

Name

re Bosnjak, re 075

07.12.2018 07:27

U kojoj vi zabludi živite?

Name

perspektiva=0.113%

07.12.2018 07:30

BiH je tako primamljiva za zivot da se njeni gradjani uveliko iseljavaju iz nje.

Name

re re bosnjak i re 075

07.12.2018 07:42

Ne zivimo u zabludi i toru kao sto ti zivis, a narocito ne takvog mentalnog sklopa kao sto si ti. A mogu te zamislisti kako izgledas, obrijane gale, pokvarenih zuba, neukusnih tetovaza, i obucen u trenerku jer mislis da si cool i opasan, a djevojke koje te okruzuju gledaju jednog kompleksiranog jadnika.

Name

za re re bosnjak i re 075

07.12.2018 08:04

Na osnovu čega si zaključio da čovjek tako izgleda, na osnovu bacanja graha. Evo ja samo sušta suprotnost od tog opisa. Duže polusijede kose, fali mi samo jedna šestica :), nemam ni jednu tetovažu, nisam opasan a djevojka mi je sasvim pristojno obučena. Ali nisam ćorav i zaboravan. Vidim na primjeru Kosova i Metohije šta znači nemati svoju vlast, na primjeru Suda BiH šta nas čeka ako vi budete odlučivali u naše ime, dvaput sam izbjegao zbog takozvane amije bih, sjećem se da ste referendumom tražili otcjepljenje od SFRJ, niste htjeli da živimo ko sav normalna svijet zajedno, ali eto danas nas prodajete priču o multietičnosti i torovima. Mi smo duboko podjeljeno društvo, kulturološki, vjerski, tradicionalno i svaki dan je sve dublji jaz koji nas razdvaja. Još da naglasim da 90% Srba isto ovako razmišlja, bili oni takvi kakvim si ih ti opisao ili ne.

Name

nano metar

07.12.2018 08:07

"podijeljen narod"? šta to znači? Ovo meni samo liči na floskulu o nemogućnosti opstanka BiH, podjele postoje u mnogim država na svijetu, a Srbija? Srbija nije podijeljeno društvo? a 2.5 miliona Albanaca na Kosovu, preševska dolina, Sandžak...Crna Gora, Makedonija..ima li dole kakvih "podijela"? Najmoćnija država na planeti SAD do "jučer" nije imala crnog predsjednika...o kakvoj mi podjeli govorimo? Danas narodi u BiH vrlodobro ekonomsi sarađuju, kretanje je sasvim slobodno, druže se, šale se na osnovu politike,..apolutno nikakvih problema, podjelu nameću političari, politika je ta koja forsira tu temu, a ona ništa neće dobro donijeti, dejtonski mirovni sporazum nema alternativu.

Name

Re

07.12.2018 08:26

Mislim da grijesite. I ljudi su podijeljeni. Naizgled je sve u redu i medju malim ljudima imamo dobru saradnju i suzivot. Ali cim se pomenu neke teme, zapjene i jedni i drugi i treci. Mislim da je problem u tome sto vise ne vjerujemo jedni drugima. Jer se do sada pokazalo da, dok je mir i sve dobro mi se slazemo, cim je neki nacionalni nesporazum, pokoljemo se. Nema vise povjerenja medju narodima.

Name

Iskreno

07.12.2018 08:57

Narod ovdje nikad ni nije mogao zajedno samo je Tito na silu to odrzavao a pre njega kralja, pa Austrougari, pa Turci fasistickim metodama itd. To su svjetovi razliciti i nema istog ni praznika ni cilja, i zato sto prije fakticko stanje i granice izmedju entiteta proglasiti drzavnim zarad mira i napretka i bolje buducnosti svih.

Name

kuku nama sa nama

07.12.2018 09:08

Damo protektorat,pa da vidis kako BH narodne ovce miruju...Tito je bio Bog

Name

I od mene iskreno

07.12.2018 09:53

iskreno@,,,ti imaš pravo na svoj stav, imam i ja, je li tako, moj odgovor tebi je: NEmože tako, odlučno NE,! i šta će mo sad? Prošla su vremena kada se stav većinskog naroda u Bosni nije uvažavao, ne da nije uvažavao, nije se ništa ni pitao, to je prošlost. RS ostaje u okvirima BiH, ima visok stepen autonomije, kao što Srbija želi Kosovo, Srbija bi sutra pristala da Kosovo bude nešto kao RS u BiH. Moraš shvatiti da je odvajanje RS iz BiH nemoguće mirnim putem, na to neće pristati 70% njenog stanovništva, osm toga na takvo što neće pristati ni Hrvatska.

Name

mj.

07.12.2018 17:40

Ako narod u Bih nije podjeljen ako misle pojedinci da BiH moze ovakva da ostane pitam vas kako bi reagovali Hrvati,Muslimani ili Srbi da " hipoteticki" dodje do napada Hrvatske,Srbije ili C.Gorr na BiH.Dali bi je svi branili zajedno ili bi bili podjeljeni.

Name

Sarajevo

07.12.2018 17:59

Ja kao privrednik vrlo ugledan imam znacajan broj zaposlenih iz RS , nikakvih problema nema medju zaposlenim, sve super funkcionise, zaposleni zajedno piju kafu, jedu, i privatno se paze, jedine podjele su u politici, sta bih ja sad trebao da svoje zaposlene koji su srbi izbacim iz firme i kazem idite u RS pa neka vas Dodik zapisli?? Ma nikad, to su vrijedni ljudi , porodicni, u kreditima, a ono sto je vazno to je kakav je ko kao covjek, a vjera me licno ne zanima. Te podjele o kojim ovdje pojedini cobani pricaju neka ostave uz gusle u sumi, a normalne ljude ostavite na miru i pocnite raditi nesto umjesto sto sirite mrznju bez potrebe. Narodu treba posao i hljeb, jedine podjele su na dobre i lose ljude. Jeble vas vjere vise

Name

spielberg

07.12.2018 06:54

Sve dok nam budu idoli ratni zlocinici , osudjeni i neosudjeni, sve dok se bude vise cestitao vjerski praznik od dana pobjede ili prvog maja, sve dok politicari govore o neprestanoj borbi za svoj narod, o ugrozenosti, o skolama pod dva krova, da ne nabrajam, ova drzava nece ici naprijed. I sve dok se djeca sadasnjih politicara ne probude iz nocne more svojih roditelja, nece biti pravednosti. Pa ljudi, ni crnci robovi nisu ovoliko pricali o ugrozenosti i neprestanoj borbi koliko se nasi politicari hrane time

ODGOVORITE
Name

Rvi

07.12.2018 06:54

Zasto i cemu pomirenje.Cemu neko lazno bratstvo i jedinstvo.Opet za dvadeset godina rat.Bolje je da se razidjemo i budemo dobre komsije nego lazna braca ako nista ono radi nase djece da ona ne moraju prolaziti kroz ono sta smo mi prosli.Na silu zajedno necemo i nemozemo.

ODGOVORITE
Name

Re RVI

07.12.2018 07:41

Kakva si ti budala...misli malo svojom glavom...dok je takvih kao ti mi srbi nikad na zelenu granu

Name

Re rvi

07.12.2018 07:58

Kome se ne svidja siroko mu... Zna se gdje si granice... Niko te ne tjera da živiš u BiH

Name

Pih

07.12.2018 08:07

Bravo za Rvi, a budala si ti. Čovjek priča o realnom stanju i za razliku od tebe koji si instruisan daje konkretno riješenje. Nikada više među narodima u BiH neće biti nikakvog povjerenja, pa što onda na silu da održavamo ovakav brak, svak na svoju stranu i svi mirni, a naročito sljedeće generacije.

Name

Nostradamus

07.12.2018 08:10

Ovo sta mi pisemo ne igra nikakvu ulogu to sto neki pisu o podjelama ili nekakvom bratstvu i jedinstvu. Ni sa jednim ni sa drugim pisanjem necemo stati na zelenu granu.Oni koji vode drzavu entitete oni nam prave takav sistem sa kojim necemo da stanemo na zelenu granu.Osnovna ljudska prava kod nas su ugrozena od vremena komunizma i to se samo nastavlja.Ovaj sistem nam namece obaveze ali nam ne daje pravo i mogucnost da te obaveze ispunjavamo.Ako imas obavezu da placas porez struju komunalije i druge namete koje ti postavljaju,a da nemas nikakva ili minimalna primanja.Onda placas struju koja je neredovna i nekvalitetna da nemas put do kuce da placas medije koje svakodnevno prenose lazi i samo ono sto odgovara pojedincima.Zato ce mo uvijek da stojimo na truloj grani jer sistem je truo i ne zeli da se mijenja.

Name

Kiki

07.12.2018 08:14

Na zalost svih koji su razocarani sadasnjim stanjem..ovakvo stanje ce potrajat u nedogled.Nisam optimista da ce se Amerika raspast.Predlazem nezadovoljnim da traze bolje mjesto od BiH jer mogu umrijeti u ovoj njima mrskoj drzavi. Ovi strucnjaci sto pisu o sve vecim podjelama medju narodima,htjeo bi ih pitat od koga su oni dobili mandat da govore u ime naroda?? To su obicni poltroni i pisu po potrebi sve za 300 do 500 km. Podjele stvara politika jer ovde se ne moze dobro zivjeti ako nisi u nekoj stranci. U Njemackoj ima skoro 90 miliona ljudi a od politike zive manje od 3 miliona..kod nas ima 3 miliona ljudi a od politike direktno il indirektno zive il prezivljavaju 2 miliona. Kao sto kaze Rambo Amadeus..kolika ti je plata -takav si i covjek ili pojedinci koriste nacionalizm kao paravan za licni kapitalizam.

Name

veteran

07.12.2018 08:15

RE Rvi,,pa razići se kolega,? A jučer si komentarisao kako je RS samostalna država a danas kažeš da se raziđemo. Na ovakvim temama priznaješ ipak da nije samostalna. RS ima veliku autonomiju unutar BiH i niko ovdje ne glumi "bratstvo i jedinstvo", a šta Srbija "glumi", po svaku cijenu želi da vrati Kosovo i gotovo 3.000.000 Albanaca?? Neće biti rata, dobre smo mi komšije i danas.

Name

Re Nostradamus

07.12.2018 08:36

Istovremeno nadovezujući se na komentar Posljednjeg kineskog cara – odmah ispod: Možeš ti udarati po komunizmu koliko hoćeš ali se varaš. On naravno nije bio idealan niti očigledno dobar za svakog. Samo da znaš da je bio dobar za veliku većinu naroda među kojem je bilo opet dosta onih koji su težili bratstvu i jedinstvu, u najmanju ruku nisu pravili podjele i slično. Dakle, kao što je tada bilo dobro, nikada nije bilo niti će više ikada biti na Balkanu.

Name

patriJota

07.12.2018 09:02

Ma ja,pripni opanke pa na put.Idi slobodno tamo gdje će ti biti bolje.

Name

Nostradamus

07.12.2018 09:09

Za Re nostradamus.Ako je komunizam bio toliko dobar zasto se raspala drzava i ko je tu drzavu unistio.Mozda se neces opet da slozis ali upravo su je komunisti i unistili.Kada su vidjeli da ne mogu imati vise interesa u toj drzavi onda su pustili one svoje duhove iz flase .Sada su se skrasili u nekim tkz.demokratskim strankama i napreduju brze bolje i jace dok obicne gradjane nastavljaju da maltretiraju.Igraju istu igru samo u drugim dresovima.Zato se mogu uporediti sa vukovima,a za Vuka ima izreka da vuk dlaku mijenja,a cud nikada.

Name

Re rvi

07.12.2018 10:24

Koji si ti papak. Gdje bi ti to otiso kad bi se raziso. I bio bi dobar komsije ha. Sto ba nisi dobar sad. Koji ste vi debilni narod vi sto bi se razisli ko da je to samo neki vaser bio pa ajmo se sad razic kucama, e ovo nije tako lako skontajte vise.

Name

Re Nostradamus opet

07.12.2018 16:46

E druže ne mogu ni ja odoljeti reakciji; nastojat ću što kraće. Na prvom mjestu hvala na korektnoj replici i unaprijed zahvala uredništvu na objavi. Komunizam nisu uništili komunisti nego oni koji nisu smjeli ući u njega, pošto su ga izdali. Znam šta je njegova ideja i ljude koji su to bili – na posmrtnicama još uvijek viđam petokraku. Isključujući ulogu Boga, Manifest i Biblija imaju iste ili vrlo slične principe, samo drukčije napisane. Uzgred, u mnogim kapitalističkim zemljama već se dugo upražnjava napr. socijalna i zdravstvena politika kojoj se u nas težilo i postoje socijalistička i komunistička partija. Demokratija je vrlo kvarljiva stvar (zato treba kontrolu - 'Linija između demokratije i anarhije je vrlo tanka'), kao i ljudi – najkvarljivija roba. Takođe, nemam ništa protiv zdrave konkurencije političkih stranaka. Završavam principom opservirati/redenirati/konkludirati: predlažem ti da naša prethodna dva komentara pokažeš dovoljno neutralnom, stručnom i naravno poznavaocu prilika, na razmatranje; ali ne da kaže ko je u pravu (dakle ne pominjući nas dvojicu), nego da provjeriš da li će možda između ostalog reći da je tvoj komentar u suštini razrada mog komentara(!?). Sve najbolje svim zdravim snagama na našim prostorima.

Name

Nostradamus

07.12.2018 17:36

Hvala na komentaru

Name

Za RVI

07.12.2018 18:31

Prijatelju ti nisi normalan, firma u kojaj ja radim s Pala zove se Joksimivic d.o.o., sve poslove koje imamo i radimo su u Sarajevu na velikim stambeno poslovnim objektima koje grade bosnjaci, nikad niko rijec nije ruznu uputio, mi djecu hranimo zahv.njima, a svi smo bili borci VRS, radimi zajedno s bonjacima i stalno nam se poslovi prosiruju u Sarajevu i naravno novi se zapisljavaju, da nema Sarajeva mi bi gladni bili. Tu pricu ostavi nekom drugom.

Name

Poslednji kineski car

07.12.2018 06:58

Nisam uopšte pročitao tekst, ovakve stvari me smaraju i idu na nerve. Komentarišem samo na osnovu naslova, jer i on mi je dovoljan da napišem nešto. Postavljam jedno pitanje. Kome? Narodu, ne političarima. Zašto generalno govoreći "svi mi" glasamo za političare koji stvaraju podjele među nama i koji nas tjeraju ponovo na nove sukobe? Zašto? Jesmo li mi uopšte normalni, pametni i obrazovani? Jesmo li mi zaboravili rat i šta on nama donosi?

ODGOVORITE
Name

re

07.12.2018 08:23

Kralju moj, ja sam pročitao tekst, a bolje da nisam. U pitanju je skup već otrcanih i nabacanih fraza, poluistina i budalaština. Neki od analitičara čak kaže da ni pare nisu naše, kao i one su tuđe...nisam zadugo veću glupost pročitao, pa ako je išta dobro u BiH to je njena KM-a. Niko ne zaviruje u njen izgled niti pita ko je na slici. Po meni, neke vrste podjela postoje manje-više u većini država svijeta, analitičarima bi bilo bolje da drže predavanje političarima koji bi da prave "Dejton 2". Pozdrav

Name

Re

07.12.2018 08:30

Ne unose samo politicari razdor medju nama. Podjele i razdor su odavno prisutni medju ovim narodima, samo sto s vremena na vrijeme, pod razlicitim okolnostima, mi se pravimo da to nije tako i glumimo malo. A cim nam se ukaze prilika, pokoljemo se, na zalost. Koliko god smo mi slicni, isto tako imamo mnogo razlicitosti i kompleksa koje vucemo za sobom svi. Previse cesto smo bili na suprotnim stranama i previse smo zla ucinili jedni drugima (neki vise neki manje, ali ipak svi).

Name

Re re

07.12.2018 09:32

E zemljače moj, da BiH nije pod kontrolom, da ne kažem pod prinudnom upravom međunarodne zajednice, pa tako i KM (šta misliš zašto je godinama tkz. fiksni kurs?), da li bi i ovo danas što postoji, još uvijek ovako bilo.

Name

@Re re

07.12.2018 10:05

Bosanska Konvertibilna Marka (BAM) je super valuta, nju kontroliše Centralna Banka BiH, svaka KM je pokrivena u €urima. ne postoji nikakva "prinudna uprava", postoji dejtonski mirovni sporazum i ustav BiH, aneks 4, njega smo svi potpisali i moramo ga se pridržavati. Ako ti imaš neku bolju ideju, izvoli predloži nam svima pa da vidimo, možda si ti za neku novu međunarodnu konferenciju, za neki "Dejton 2". Izdvajanje dijela BiH trenutno nije moguće, možda za 100-150 godina, gubimo vrijeme, treba se okrenuti ekonomiji.

Name

Re @Re re

08.12.2018 17:05

Bojim se prijatelju da je kod tebe zastupljen slučaj tkz. selektivnog memorisanja. Pročita li ti šta napisa? Ti samo potvrđuješ i potkrepljuješ moje navode. Ona tri pokojna/rahmetli su potpisali Evropi Dejtonski akt ('ustav br. 1')po kojem nam se kroji: dobijamo za sada lovu na lijepe oči a oni između ostalog globalno regulišu monetarnu politiku. Kakva centralna banka BiH, kakvi bakrači. Mora se svirati, pjevati i igrati kako oni diriguju. Iznad svakog ima neko viši. Čak i Dodik pjeva borbene ali vrlo dobro zna kada, kome i zašta mora (taj vuk) podviti rep.

Name

Đukić plaćenik

07.12.2018 07:21

Iz ovog se može naslutiti da je univerzitetski profesor Nemanja Đukić zaposlen vjerovatno negdje u Banja Luci i priča priču koju slušamo na RTRS.U dobroj mjeri je netačna priča da su narodi sve više podjeljeni.Uvijek imate jedan dio Srba koji rade u Federaciji i ljudi nemaju nikakvih problema.Imate ljude koji putuju iz Foče u Goražde jer u Foči RS ne radi gotovo ništa

ODGOVORITE
Name

re

07.12.2018 08:26

Potpis, ja išao od Doboja prema Gračanici, svratim u jednu bošnjačku firmu, veliko bogato preduzeće u Gračanici a u radnika akreditacije, pola srpkih imena. pametnom dovoljno.

Name

Joja

07.12.2018 07:41

Ja vise volim Ljude i od Srba i od Hrvata i od Bosnjaka i od Nijemaca i od Svedjana.....

ODGOVORITE
Name

Мрачајски прото

07.12.2018 07:46

Подјеле међу једнородним народом учинили су окупатори како би остварили своје интересе, стављајући се у "заштиту" једне од три подјељене групе. Они то раде свагдје, а не само код нас, како би се што дуже задржали и остварлили економску и вјерску добит. Та мржња међу нама дешава се само у времену "дрбија два тима", као и понека туча када увриједимо некога да је био навијач једне навијачке групе па прешао у другу. То га много вријеђа, и жели да се о томе не прича. Зато такви и чекају када ће "дерби" да почне и своју мржњу да покажу онима у свечаним ложама. Глупости.

ODGOVORITE
Name

Coa

07.12.2018 07:58

Sve znamo a dozvoljavamo ove perverzije svake 2 godine... Sado Mazo država!

ODGOVORITE
Name

Osvit

07.12.2018 08:17

Politicke elite ove zemlje vec tridesetak godina pokazuju kako ne moze da se zivi u ovoj drzavi .Obicni narod ne misli tako, niti privrednici koji normalno saraduju. Ali tako ne misle kleronacionalisti i neofasisti koji su zarobili ovu zemlju i uporno je vracaju u srednji vijek i elementima i metodama klasicnog kriminala vladaju ovom zemljom.Nazalost nasa buducnost nije evropa i civilizovan svijet nego plemena koja aplaudiraju diktatorskim rezimima sa istoka i jugoistoka i njihovim kvazi vodama.

ODGOVORITE
Name

Zoran

07.12.2018 08:17

Sve analitičar do analitičara plaćeni od nekoga da prosipaju politiku naivcima kako će im biti dobro u unitarnoj BiH. Tražili ste ( muslimani ) da vam visoki prestavnik pravi državu i nameće zakone i sta sad , silom nemoze ništa. Vratite se na izvorni Dejton ne mašite ratnim zastava ispred suda BiH i ne kličite ratnom zločincu Oriću a tražite da se Srbi osude kao zločinci i oni koji su gulili krompir u vojnim kuhinjama. Tog na pijaci u Tuzli bi bilo još vise i u drugim mjestima da mi znamo sta je čije i ko je gdje gazda, nije to sto vi nas volite ili mi vas. Srbi su naivni to je poznato, zaboravljaju i praštaju brzo ali toliko nisu naivni vise nakon toliko klanja koje su preživjeli. Zato svima da bude jasno sto prije shvate biti će bolje za sve. Ovo sto je krvlju odbranjeno to se nikada neće nekom na tacni dati.

ODGOVORITE
Name

kad neko to pusti

07.12.2018 08:23

Došao ljetos čovjek koji je u ratu iselio u inostranstvo na odmor u svoju obnovljenu kuću. U dvorištu mu je smetao neki jasen pa je platio dva mladića da mu isijeku. Jedan drvosječa je Hrvat a drugi je Srbin koji je prije koju godinu oženio sestru od onog prvog drvosječe.

ODGOVORITE
Name

Malo crnog humora...

07.12.2018 08:45

... radi pojačeg poređenja: Dolazi naš čovjek na kanadsku granicu pa na pitanje razloga ulaska izjavljuje da hoće imigrirati. Morate imati posao, kaže mu carinski službenik. Ja sam vrlo dobar drvosječa, odgovara on. A gdje ste radili, pita ovaj. U Sahari, odgovara nesuđeni imigrant. Čuj u Sahari, pa tamo nema drveća, čudi se službenik. Lik odgovara lakonski, ponosno: Da, sada ih više nema...

Name

Dr. Iljazović

07.12.2018 08:27

Nadrealisti su mala djeca za ove Nesalomljive.

ODGOVORITE
Name

007 Бонд

07.12.2018 08:33

БиХ није БиХ. То су Република Српска и Федерација. Нема централизације. Нема НАТО-а док се Република Српска не сложи, јер НСРС јер као и Србија изгласала војну неутралност. Имате 3 вере. 3 народа. 3 језика. Федерација има 10+ влада и ко зна колико кантона. Чак вам ни дуг није исти , за Републику Српку и Федерацију. А ово све што се сад дешава- то није притисак на вас. То је притисак на Србију. Али, џабе им све. Србија и Република Српска не иду у НАТО. Срби и Република Српска постају све више спојени са Србијом. Пала ХРХБ јако гледа на Хрватску. Бошњаци су сами са собом.

ODGOVORITE
Name

re 007 bond

07.12.2018 10:11

BIH je država a sastoji se od FBih i RS. I to je to. Nikako drugačije

Name

Kao i

07.12.2018 17:58

Distrikta Brcko, nekako se to uvijek zaboravi, slucajno ili ne?

Name

Tun Guzija

07.12.2018 19:05

A sve zajedno u prevodu se zove ,,Nagorno Karabah,,.

Name

sarajlija

07.12.2018 08:35

Meni niko od Srba od 1996 nije učinio nikakvo zlo,nije bilo ni ružne riječi i imam zaista dobre odnose sa komšijama i prijateljima Srbina.Čak mi prije učine uslugu nego komšije Bošnjaci.Dakle,nikakvog problema nema Srbiba kao narodom ali imam problem sa nacionalističkom politikom vođa.Dodik namjeno pravi gluposti i probleme jer ne zna ništa drugo sem raspirivanja nacionalističkih strasti,šuplja oko zastave,himne a ovi drugi mu kao odgovaraju jer ništa pametnije i ne znaju.Šta me briga šta je u Predsjedništvu,njegovom kabinetu i ko ga prati? Šta ja imam od toga? Baš me briga je li tamo zastava Igokeje ili RS,daj napravi šta pametno za narod.

ODGOVORITE
Name

reSarajlija

07.12.2018 09:03

Upravu ste, svaka vam je zlatna.

Name

fika

07.12.2018 09:24

najgora je priča: svi su isti. Svi su korumpirani, svi lopovi (valda osim mene), svi šovinisti, svi dobri....Kad su svi onda ne treba ništa ni preduzimati, boriti se, mijenjati-jer ne možeš sve promijeniti. E, pa nisu svi, znam mnoge koji nisu, zato treba ciljati na one koji jesu....

Name

re Sarajlija

07.12.2018 10:23

Dodik je ojadio RS pa to pokušava prenijeti i na institucije BiH, neće mu to poći za rukom, on onakvom politikom može nanijeti štetu upravo srpskom narodu, ali dobro. Ja znam jedno, dejtonski mirovni sporazum nema alternativu, Bosna i Hercegovina je međunarodno priznata država, "Dejton" je dao okvir u kojemu će mo se kretati do daljnjeg, sve ostalo je palamuđenje i gubljenje vremena.

Name

kuku nama sa nama

07.12.2018 09:14

Za ono bitno,sto donosi pare,svjet je nasao model...izmislili marku,zahvaljujuci cirilici,napravili registraciju auta i super...Kad ponestane argumenata politicari ce baciti kosku u narod,sa pitanjem da li su ona zajednička slova iz dva pisma,od latinice ili cirilice i eto glupom narodu teme za raspravu..jer nismo naucili raditi i ziviti svoj zivot

ODGOVORITE
Name

Е

07.12.2018 09:18

Ако ће мо поштено, овдје нема ни живота ни суживота. Овдје је све живо подјељено, овдје нико ни ским нити може нити хоће. Овдје ни ћаћа са сином не може а ви причате о неком суживоту Србина, Хрвата, Бошњака. БиХ се распала 1992 год и то је једна и једина истина. Можете ви а и ја и сви ми причати приче какве хоћемо али ово је једина и права истина. БиХ се распала 92. Ало ђе су Срби у Федерацији нигдје, статистичка грешка осим мало у појединим крајевима Дрвар, Грахово гдје су и прије рата били у већуни и ту се нешта мало налази и данас. Гдје су Бошњаци и Хрвати у Р Српској, еј нема их, ма нема их нити ће их бити све до некок новог преврата. Е управо тај преврат неки и очекују и надају се да ће да загосподаре читавом БиХ. То може доћи, а кад, то не знам. Сад за сад не може ни то. То што ми сада сједнемо попијемо пиће, кахву, кафу или каву па то је сасвим нормално, али није то помирење. Господо драга о чему ми да причамо. Сад смо подјељењији више него 95 кад је стао рат. Па можете мислити гдје и како гурамо.

ODGOVORITE
Name

Робијаш

07.12.2018 11:46

Ја робујем сам што сам неким пуким случајем постао Србин, а они што Срби нису поштеђени су у све три последња рата у прошлом вијеку. Да се нисам бранио, сигурно би био поштеђен, јед да.

Name

Zvornik

07.12.2018 11:58

Jasam svoj na svome bas me briga kako se to zove dali RS ili BIH svejednomi koja je zastava okacena imam mnogo prijatelja Srba Hrvata Bosnjak skojima se druzim zezam i nikakav komleks nejmam a imam 101 jedan razlog da mrzim Srbe al jebiga nisam tako odgojen zato hvala ti moja majko i oce stosime takvog vaspitala naj vaznije je biti covjek a ostalo sve je nebitno zato moj savjet ljudi zivite i uzivajte u zivotim snalazite se nista u grob necemo ponijeti samo losa i dobra djela.

Name

Radovan

07.12.2018 11:46

I sta ni nam bilo bolje da dobijemo RS kao samostanu državu ? Bilo ni nam mnogo gore sa sa Dodikom i Vucicem. Ovako naši političari mogu da nalaze krivce u drugima za naše mnoge neuspjehe . Mada nama Srbima nije ni potreban neprijatelj. Ko nam je vecinneorijatelj od samih nas?

ODGOVORITE
Name

M.R.

07.12.2018 12:09

Nijedan problem nije narod prouzrokovao gos. analiticari. Mi treba da se udruzimo i politicare i njihove analiticare kaznimo i mi bih imali normalan zivot.

ODGOVORITE
Name

uzivam u Deutschland

07.12.2018 13:27

Bravo Bajtal! Narod su ovce za sisanje... i nikad se nece opametiti.

ODGOVORITE
Name

HIB

07.12.2018 16:05

Dok jedan narod misli da je evoluirao u BIH i ima ekskluzivna prava na nju a drugi pali sa Marsa,nema tu srece.

ODGOVORITE
Name

Roki

07.12.2018 18:59

A kad izbije klanje onda ti mali ljudi kolju druge male ljude raspala se Juga tako ce i Bosna

ODGOVORITE