Прича: Богдан, Јокић, Адетокунбо и...

. . . 15 најбољих пикова драфта у последњих пет година. . .  НБА клубове умели су да се жестоко огреше у процену квалитета појединих асова.

Кошарка 09.12.2018 | 22:45
Прича: Богдан, Јокић, Адетокунбо и...
Да ли је Лука Дончић требало да буде први пик овогодишњег драфта? Ко је крађа овог драфта? Иако је иза нас више од четвртине сезоне, одговоре на ова питања ипак је још прерано давати, морћемо да сачекамо да се заврши цела сезона јер се још пуно тога може догодити. Но, можемо да се осврнемо на претходне драфтове па смо изабрали, по нама, 15 најбољих пикова који су се догодили између 2013. и 2017. године. На овај попис нисмо уврстили оне логичне играче, који су изабрани високим пиковима, већ оне које су те године НБА клубови некако заобишли а касније се показало да је требало много боље да прођу. Помало је невероватно који су играчи ниско бирани, а верујемо да поједини ГМ-ови и дан-данас гризу нокте због неких одлука. Погледајте ко се “обогатио” ниским пиковима:

СИ-ЏЕЈ МЕКОЛУМ
(Портланд Трејл Блејзерси, 10. пик 2013. године)

Само је чињеница да је Запад претрпан сјајним звездама те да Портланд има Демијана Лиларда спречила Меколума да буде позван на ол-стар утакмицу. Он је тренутно један од најбољих бекова шутера, а последње четири сезоне постиже више од 20 поена по утакмици.

Бекови који су бирани пре Меколума и клубови који су их бирали: Бен Меклемор (Сакраменто), Кентавијус Колдвел-Поуп (Детроит), Треј Бурк (Јута).

ЈАНИС АДЕТОКУНБО
(Милвоки Бакс, 15. пик 2013. године)

Нема се шта пуно рећи о једном од најбољих играча НБА лиге. Бакси су имали визију и сада имају играча који је са тек 23 године стуб екипе.

Крила која су бирана пре Јаниса и клубови који су их бирали: Ентони Бенет (Кливленд), Ото Портер (Вашингтон).

РУДИ ГОБЕР
(Јута Џез, 27. пик 2013. године)

Прву грешку су направили у Денверу који су у ноћи драфта мењали Гобера за Ерика Грина и нешто новца. Француз је у другој сезони показао да ће бити сјајан играч, касније постао и најбољи обрамбени играч лиге, а све је опаснији у нападу. Ове сезоне је до сада на сјајних 15,5 поена, 12,8 скокова и 2,1 блокаде по утакмици.

Центри који су бирани пре Гобера и клубови који су их бирали: Коди Зелер (Шарлот), Алекс Лен (Финикс), Нерленс Ноел (Филаделфија), Кели Олиник (Бостон), Лукас Ногуеира (Атланта), Горги Ђенг (Минесота), Мејсон Пламли(Бруклин).

ЗЕК ЛАВИН
(Минесота Тимбервулвс, 13. пик 2014. године)

Жале ли Тимбервулвси што су Булсима за Џимија Батлера послали Лавина, Криса Дана и пик прве рунде којег ће Чикаго претворити у Лаурија Марканена? У сваком случају Лавин се ове године потврдио као сјајан стрелац, а тешка повреда је дефинитивно иза њега. С просеком од 24,5 поена по утакмици ове је сезоне 11. стрелац лиге.

Бекови који су бирани брије Лавина и клубови који су их бирали: Данте Ексум (Јута), Ник Стаускас (Сакраменто)

ГЕРИ ХАРИС
(Денвер Нагетс, 19. пик 2014. године)

Чикаго често добро бира на драфтовима, али ове године су направили невероватну грешку. Били су заљубљени у Дага Мекдермота па су за 11. пик 2014. године дали два – 16. и 19. - а њима су изабрани Јусуф Нуркић и Гери Харис који је од своје друге сезоне стабилан у петорци Нагитса.

Бекови који су бирани пре Хариса и клубови који су их бирали: Данте Ексум (Јута), Ник Стаускас (Сакраменто), Џејмс Јанг (Бостон).

КЛИНТ КАПЕЛА
(Хјустон Рокетс, 25. пик 2014. године)

Швајцарски центар се мучио у руки сезони, у другој је наговестио потенцијал, а у трећој експлодирао. Лани је искористио све што му се нудило играјући с Џејмсом Харденом и Крисом Полом и заслужено добио огроман уговор. Ове сезоне је на сјајних 18,1 поена, 11,8 скокова и 2,2 блокаде по утакмици.

Центри који су бирани пре Капеле и клубови који су их бирали: Џулијус Рендл (ЛА Лејкерс)

НИКОЛА ЈОКИЋ 
(Денвер Нагетс, 41. пик 2014. године)

Врло кратко: 16,5 поена, 9,6 скокова, 7,8 асистенција. То је све што треба написати о Јокићу, уз Адетокунбанајбољег играча с овог списка.

Центри који су бирани пре Јокића и клубови који су их бирали: Џулијус Рендл (ЛА Лејкерс), Џони О’Брајант ИИИ(Милвоки)

ДЕВИН БУКЕР
(Финикс Сунс, 13. пик на драфту 2015. године)

Од прве сезоне Букер се показао као расни стрелац, а од када је дошао у Сансе једна је од ретких светлих тачки екипе из Аризоне. Последње три сезоне има просек од више од 20 поена по утакмици, а ове постиже 23,5 поена уз 6,7 асистенција и 3,6 скокова по утакмици.

Бекови који су бирани пре Букера и клубови који су их бирали: Марио Хезоња (Орландо)

ЏОШ РИЧАРДСОН
(Мајами Хит, 40. пик на драфту 2015. године)

Ричардсон је из сезоне у сезону све бољи, а колико га цене на Флориди говори податак да Пет Рајли није желео да га укључи ни у једну понуду за трејд за било коју велику звезду коју је Мајами желео да доведе у своје редове. Како и би када је на просеку од 19,7 поена, 4 скока, 3,3 асистенције и 1,3 украдене лопте по утакмици?

Бекови који су бирани пре Ричардсона и клубови који су их бирали: Марио Хезоња (Орландо), Кели Обри јуниор(Вашингтон), Рашад Вон (Милвоки), Ар-Џеј Хантер (Бостон), Џеди Осман (Кливленд), Дарун Хилијард (Детроит)

КАРИС ЛЕВЕРТ
(Буклин Нетс, 20. пик на драфту 2016. године)

Једна од најтужнијих прича ове сезоне је тешка повреда Леверта којег нећемо гледати до сљедеће јесени. А баш је постао најважнији играч Нетса с просеком од 18,4 поена, 4,3 скока, 3,7 асистенција и 1,2 украдених лопти у првих 14 утакмица.

Бекови који су бирани пре Леверта и клубови који су их бирали: Дензел Валентајн (Чикаго), Малик Бизли (Денвер)

ПАСКАЛ СИЈАКАМ
(Торонто РЕпторс, 27. пик на драфту 2016. године)

Уочи почетка сезоне Сијакама сигурно не би уврстили на овај попис, али Камерунац који је требало да постане свештеник ове године бриљира. На просеку је од 14,5 поена, 6,5 скокова и 2,7 асистенција, незамењиви је члан ударне петорке Репторса и кандидат за награду за играча који је највише напредовао.

Висока крила која су бирана пре Сијакама и клубови коју су их бирали: Драган Бендер (Финикс),Маркиз Крис(Финикс), Гершон Јабуселе (Бостон), Хенри Еленсон (Детроит), Брајс Џонсон (ЛА Клиперс)

МАЛКОЛМ БРОГДОН
(Милвоки Бакс, 36. пик на драфту 2016. године)

У Хрватској га шира јавност не воли јер сматра да је неправедно добио награду за рукија играча године испред Дарија Шарића. Међутим, Брогдон је ту награду заслужио, а ове године се сјајно уклопио у нови сустав Бакса којег је донео Мајк Буденхолцер и незамењив је шраф једне од најбољих екипа Истока.

Бекови који су бирани пре Брогдона и клубови који су их бирали: Крис Дан (Минесота), Вејд Болдвин (Мемфис), Малик Бизли (Денвер), Малаки Ричардсон (Сакраменто), Тајлер Јулис (Финикс), Раде Загорац (Мемфис)

ДОНОВАН МИЧЕЛ
(Јута Џез, 13. пик на драфту 2017. године)

Да није Бен Симонс паузирао своју “праву” руки сезону, Мичел би лани био најбољи новајлија године. И овако се наметнуо као франшизни играч Џеза, а просек од 21,3 поена, 3,6 асистенција, 2,9 скокова и 1,7 украдених по утакмици говори колико је сјајан играч.

Бекови који су бирани пре Мичела и клубови који су их бирали: Маркел Фулц (Филаделфија), Лонзо Бол (ЛА Лејкерс), Франк Нтиликина (Њујорк), Малик Монк (Шарлот), Лук Кенард (Детроит)

БОГДАН БОГДАНОВИЋ
(Сакраменто Кингс, 27. пик на драфту 2014. године)

Дошао је у НБА као освајач Евролиге, најбољи стрелац Фајнал фора, одмах је у своје руке узео и одлучујуће шутеве. У првој сезони 11,8 поена уз 3,3 асистенције, успорила га је мало повреда, али ове сезоне још је бољи: 15,4 поена по мечу уз 3 скока и 3,3 асистенције. Вероватно су се покајали у Финиксу што су га, две године након што су га бирали, проследили Сакраменту за осмог пика на драфту 2016. Односно, за Маркиза Криса.

Бекови који су пирани пре Богдановића и клубови који су их бирали: Ендрју Вигинс (Кливленд), Данте Ексум (Јута), Ник Стаускас (Сакраменто), Зек Левин (Минесота), Џејмс Јанг (Бостон), Гери Харис (Чикаго), Џордан Адамс (Мемфис), Пи-Џеј Херстон (Мајами).

КАЈЛ КУЗМА
(Лос Анђелес Лејкерс, 27. пик на драфту 2017. године)

Вероватно најпријатније изненађење прошле сезоне. Навијачи Лејкерса одмах су се заљубили у модерно крило са сјајним шутем за три поена, а Кузма је био један од играча који су били недодирљиви у разним комбинацијама преслагања Лејкерса.

Крила која су бирана пре Кузме и клубови који су их бирали: Џонатан Ајзак (Орландо), Ди-Џеј Вилсон(Милвоки), Ти-Џеј Лиф (Индијана), Таљер Лондон (Денвер), Калеб Сваниган (Портланд)

Извор: Германијак.хр, моззартспорт

Фото: Реутерс

Коментари / 0

Оставите коментар